„A leghosszabbik éjszakán elindulunk a fény után…” – Karácsonyi flashmob a Csikyben

karacsonyi_flashmob_2018_sav

Varga Miklós Karácsony idején* című dalával indultak a katolikus és protestáns vallásórások az idei karácsonyi flashmobra december 18-án, kedden háromnegyed 11-kor, a nagyszünet előtt néhány perccel. Nt. Vékony Zsolt protestáns és Back Mária katolikus vallástanár vezetésével, gitár- és dobkísérettel járták be az iskola folyosóit, miközben egyre többen csatlakoztak hozzájuk és énekeltek velük együtt.

2016 karácsonya óta ez volt az ötödik flashmob (három karácsonyi és két húsvéti), s amint Vékony Zsolt elmondta, ezúttal a dalválasztással az volt a cél, hogy a diákok és a pedagógusok minél könnyebben kapcsolódhassanak bele a közös éneklésbe. Az első emeleten, Csiky Gergely mellszobránál állt le a flashmob-csapat, s zárásként a Pásztorok, pásztorok és a Mennyből az angyal című hagyományos karácsonyi dalokat énekelték el.

A flashmobról alább fotókat és egy kisfilmet is megnézhetünk, amelyben a „bemelegítés” pillanatait is láthatjuk. Ezzel a kis beszámolóval zárjuk az idei karácsonyi hírözönt és

a Csiky Gergely Főgimnázium vezetősége, tantestülete és weblap-szerkesztősége nevében kívánunk minden kedves diáknak, szülőnek és pedagógusnak, valamennyi olvasónknak és látogatónknak áldott karácsonyt és békés, boldog új évet kívánunk!

„Karácsony éjjel jöjj hozzánk,
Karácsony éjjel nézz le ránk,
Ezredszer is tégy velünk csodát!
A leghosszabbik éjszakán
elindulunk a fény után,
s karácsony lesz egész éven át!”

[Fotó: Dobrai Szilvia. Videó: Ilona János]

« 1 A 2 »


* A Karácsony idején Bryan Adams Christmas time című dalának magyar fordítása.

A tanárok is karácsonyra hangolódtak

tanari_elokaracsony_sav

December 21-én, pénteken, a téli szünidő előtti utolsó napon a záró tantestületi értekezlet után karácsonyra hangolódtak a csikys pedagógusok.

A folyosón felállított és feldíszített fenyőfa mellett magyar és román nyelvű karácsonyi dalokat énekeltek Nt. Vékony Zsolt, iskolánk protestáns vallástanára gitárkíséretével, majd Spier Tünde igazgató és Tóthpál Renáta aligazgató szólította név szerint a kollégákat (a Csiky Gergely Főgimnázium és a Kincskereső Óvoda pedagógusait), hogy átadja nekik az iskola ajándékát: a frissen megjelent évkönyvet (hogy legyen mit olvasniuk a hosszú téli estéken), egy határidőnaplót (hogy legyen mit teleírniuk 2019-ben), és egy szép zöld trikót, hátán a felirattal: Csiky – több mint egy iskola! (Úgy legyen!) Külön meglepetésként, Pálfi Anett és Leib György egy-egy szépen kivitelezett nyomtatványt is csatolt az ajándékcsomaghoz, rajta egy elgondolkodtató történettel, melynek címe A remete ajándéka. Akit érdekel, ide kattintva elolvashatja.

Csoportkép is készült a jelenlévőkről, majd feloldva a szigorú napi parancsot („Senki ne hozzon magával uzsonnát!”), válogatott finom falatok várták a tanári szobába visszatérő pedagógusokat. (Hm, tulajdonképpen hetente többször is szívesen alkalmazkodnánk ilyen szigorú napi parancshoz!…)

A gimnazisták (utó)előkarácsonya

5-8_elokaracsony_sav

Mivel a november 28-i Csikys Családi Csodavárás szervezésében, lebonyolításában az öt-nyolcadik osztályos diákok is teljes erővel részt vettek, ezért külön karácsonyváró műsorral idén nem készültek. Ám hogy a téli szünetre őket is ünnepi hangulatban bocsássuk el, az iskola vezetősége december 20-án, csütörtök délben rövid együttlétre hívta őket, osztályfőnökeikkel együtt.

Nt. Vékony Zsolt, iskolánk protestáns vallástanára gitárkíséretével közös énekléssel kezdődött a rendezvény, majd ugyanő egy rövid bibliai részlet, a kisded Jézus meglátogatására induló pásztorok történetének felolvasásával hangolt az ünnep lényegére. A diákokkal való párbeszédes elmélkedés végkövetkeztetéseként fogalmazta meg, hogy legalább most, karácsonykor próbáljunk meg kilépni a folyamatos várakozás, a folyamatos jövőben élés állapotából, és koncentráljunk a jelenre, az aktuális pillanatra, hogy teljes szívvel tudjuk megélni az ünnepet és teljes figyelemmel tudjunk figyelni egymásra is.

Egymás kezét fogva mondták el a jelenlévők a Miatyánkot, majd a béke jeleként ölelték meg a mellettük állót. Végül (de nem utolsó sorban?) a karácsonyfa alá készített Toffifee-s dobozok tartalmát is szétosztották az osztályfőnökök – a diákok osztatlan örömére.

« 1 A 2 »

Egyszerűen boldognak lenni… Előkarácsony a bentlakásban

intris_karacsony_sav

A karácsony jelentőségében messze kiemelkedik a többi ünnep közül. Valamennyiünket összeköt a szeretet, ezért itt, a bentlakás falai között mi is ünnepeltünk, mint egy nagy család.

December 18-án, kedden este került sor a bentlakási előkarácsonyra. Az ünnepi estét Laci bácsi gitárkíséretével bentlakó lányok varázsolták meghitté egy zenés-verses összeállítással. A Csengőszó című dal eléneklését követően Köteles Nikolett szavalatát hallhattuk, végül pedig a Kívánj igazi ünnepet című dalt adták elő a lányok. A csillagszórók fényénél közösen énekeltük el a Csendes éjt, majd a karácsonyfa alatt várakozó ajándékokat osztották ki. Ezt mindenki nagy örömmel fogadta. Az est zárásaként elfogyasztottuk a finom vacsorát és az elmaradhatatlan diós-mákos bejglit is.

Békés, boldog Karácsonyi Ünnepet kívánnak a bentlakó diákok!

[Fotó: Dobrai Szilvia]

Emlék a szülőföldről – ifjú helytörténészek találkozója

ifju_helytorteneszek_sav

December 14-én, pénteken tartották meg iskolánkban ötödik alkalommal az Arad megyei helytörténeti diákkörök találkozóját. Az aradi Szabadság-szobor Egyesület szervezte esemény folytán visszatekinthettünk környező falvaink és településeink, illetve saját városunk múltjába is.

Lehoczky Attila történelemtanár köszöntője után Király András, a Szabadság-szobor Egyesület elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Szó volt történelmi személyekről, az 1989-es romániai forradalomról és különböző települések kollektivizálásáról. Résztvevők érkeztek Ágyáról, Kisjenőből, Feketegyarmatról, Nagyzerindről, Pécskáról, valamint Simonyfalváról és Vadászról. A Csiky Gergely Főgimnáziumot öt nyolcadikos diák képviselte.

A helytörténeti körök által bemutatott munkákat tartalmazó ötödik kötetet is kézbe vehették a jelenlévők. Az eseménysorozatot egy kellemes ebéddel zártuk le a Jelen Házban. Ezúttal is megérte felkészülni és részt venni az eseményen.

[Fotó: Horga Annamária, Sallai Krisztina]

« 1 A 2 »

Harmadikosok betlehemes előkarácsonya

harmadikosok_elokaracsonya_sav

Negyedikes társaik után egy nappal, december 20-án, csütörtök délután a harmadikos kisdiákok is megtartották előkarácsonyi ünnepségüket. A Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében igen nagy számban összegyűlt szülők, nagyszülők, hozzátartozók előtt betlehemes játékot mutattak be – nagyszerűen.

Amint azt Khell Levente tanító az előadás elején elmondta, a korábbi években kézműves foglalkozásra hívták a diákokat és szüleiket, idén viszont úgy gondolták, hogy egy betlehemes játékkal elevenítik fel a karácsonyi hagyományokat. A harmadikosok jól felkészülten, hibátlan szövegtudással, ígéretes színpadi érzékkel, külső segítség nélkül játszották el szerepüket, s teremtettek igazi ünnepi hangulatot a feldíszített díszteremben. Meghatott tekintetek s gazdagon zúgó taps volt a jutalmuk az előadás végén. Az angyalok, mármint a szerepbeli angyalok szétosztották társaiknak a karácsonyfa alá helyezett ajándékokat, majd finom kalácsra és üdítőre volt hivatalos valamennyi jelenlévő.

[Fotó: Ilona János, Diószegi-Bondár Julianna]

« 1 A 2 »

Karácsonyi néphagyományt idéztek fel a negyedikesek

negyedikesek_elokaracsonya_sav

December 19-én, szerdán délután a Tóth Árpád teremben a negyedik osztály diákjai mutatták be karácsonyváró műsorukat tanítónőjük, Khell Jolán vezetésével.

A karácsonyi műsor első részében énekeket, zongora- és citerajátékot hallhattak, láthattak a jelenlévők. A második rész a regölésről szólt, amely egy ősi magyar népi szokás, egy természetvarázsló rítus volt. Eredetileg a téli napfordulóhoz kapcsolódik, de a kereszténység hatására Karácsony két napjához, Szent István ünnepéhez társítják. A Szent István napjához kötödő néphagyomány azon alapult, hogy volt két ökör, amelynek szimbolúma a kolbász, perec, mogyoró, komló és aprópénz. Az előadás befejezésekor a gyerekek közösen el is fogyasztották az ételt.

A szülői bizottság jóvoltából a negyedikesek ajándékot is kaptak, egy-egy doboz csokit, végül pedig a közönséggel együtt elénekelték a „Mennyből az angyalt”.

[Fotó: László Ferenc, Veres János]

« 1 A 2 »

Adventi elcsendesülés

adventi_elcsendules_sav

Az adventi időszakban, minden hétfő és péntek reggel (az utolsó iskolai hét végén csütörtök reggel), a tanítási órák kezdete előtti negyedórában iskolánk diákjai, pedagógusai és az érdeklődő szülők az előzőleg meghirdetett elcsendesülésen vehettek részt.

A jelenlévők Nt. Vékony Zsolt protestáns vallástanár gitárjátéka mellett énekeltek az ünnep hangulatához illő dalokat (köztük számos taizé-i éneket), majd meghallgatták Back Mária katolikus vallástanárnő szavait, aki a Bibliából felolvasott igékhez fűzte gondolatait. Ezek után az egybegyűltek csöndben imádkozhattak, majd még egy ének és a közösen, egymás kezét megfogva elmondott Miatyánk után, a teremből való kimenetkor minden résztvevő egy apró kártyácskát húzhatott, melyen olyan ígéret, tanács állt, melyet felnőtt és gyermek egyaránt betarthatott az adventi időszakban.

Mivel mind az iskola vezetősége, mind az érdeklődők részéről a kezdeményezés nagyon kedvező fogadtatásra talált, a heti két reggeli csendességet a téli szünet utáni időszakban is folytatni tervezik a szervezők.

[Fotó: Ilona János]

« 1 A 2 »