Az olvasás a legfontosabb!

Rumini, a bátor kisegér kalandjai keltek életre január 30-án a IV. A osztályosok Szépolvasó versenye alkalmából. Az elmúlt év novemberétől készültek a diákok a megmérettetésre.

Minden tanuló olvasott egy-egy részletet Berg Judit regénysorozatának első kötetéből. Nagyon igyekeztek, hogy pontosan, folyékonyan, jól hallhatóan és kifejezően olvassanak. Háromtagú zsűri figyelte az izguló nebulókat: Nagy Gizella (nyugalmazott magyartanár, költő), Mikes Sarolta (nyugalmazott magyartanár), és Back Mária (vallástanár, könyvtárosi minőségében).

Az olvasás után forró csoki, édesség várt a versenyzőkre, a zsűri pedig eldöntötte, hogy kik érdemlik a legjobbaknak járó könyvjutalmakat.

Holtversenyben első helyen végzett Balog Sára és Horváth Szilvia. A második helyezést Horvát Márknak ítélte a zsűri, harmadik helyen pedig Csermák György végzett. Három dicsérő oklevél és könyv is gazdára talált: Danu Helen, Feier Petra és Bereczki Zoltán lettek a boldog tulajdonosaik. Gratulálunk a szépen olvasó gyermekeknek!

Nagy Gizella a díjak kiosztása előtt felhívta a figyelmet az olvasás fontosságára, és biztatott minden diákot, hogy igyekezzenek megtapasztalni a csodát, ahogy Csukás István soraiban is olvashatjuk: „Nagyobb csodát nem tudok elképzelni, mint hogy a fehér papíron a fekete betűk megelevenednek. Megindul a fejben a képzeletmozi. Az olvasás a legfontosabb.”

Ezúton is köszönjük a Pro Schola Csiky Gergely Egyesületnek a támogatást, Nagy Gizellának a felajánlott könyveket, a székelyhídi IV. C osztálynak, valamint Oláh Katalin és Ádám Ágnes tanító néniknek az ötletet.

Comper

Idén iskolánkban is megszervezték a Comper versenyt. A versenyen részt vettek iskolánk IV. osztályos tanulói, felkészítő tanítójuk Bálint Erika Vanda, a VII. osztályos tanulók, felkészítő tanáruk Rus Cristiana, valamint a VIII. osztályos tanulók, felkészítő tanáruk Dima Crina. Gratulálunk minden versenyzőnek!

Nyári Melinda, nevelési igazgató

La Colegiul „Csiky Gergely” Arad am organizat Concursul Comper. Clasele implicate sunt următoarele: a IV-a prin prof înv. Balint Erika, clasa a VII-a prin prof. Rus Cristiana, cât si la clasa a VIII-a prof coord. Dima Crina.

Dima Crina, profesoară de limba română

A Pro Schola Csiky Gergely Egyesület logópályázata

A Csiky Gergely Főgimnázium állandó támogatója közé tartozik a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület, amelynek tagsága az iskolánkba járó diákok szüleiből áll. A lelkes csapat a különböző oktatási tevékenységeket támogatja, segíti az iskola működését, előadásokat szervez és lehetőséget biztosít a diákoknak a versenyekre való eljutáshoz.

Többször felvetődött a gondolat, hogy szükség lenne egy logóra, olyanra, amely tükrözi az egyesület tevékenységét, rávilágít az iskola és az egyesület kapcsolatára. A tervet cselekvés követte. Az iskola diákjainak meghirdették a logópályázatot. Erre a pályázatra olyan pályamunkák érkeztek, amelyekben a diákok megmutatták, mit jelent nekik az iskolájuk. A zsűri a pályamunkákat díjazta, és ezek szerint az első helyet Kiss Eszter (X. A) pályamunkája érdemelte ki. Az egyesület az ő munkáját 300 lejes pénzjutalommal dijazta. A következő két dobogós helyre Baumann Brigitta (IX. A) és Diel Eduárd (XII. A) munkái kerültek.

Köszönjük a diákoknak a rajzokat. Mostantól kezdve a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület nem csak a nevével tűnik majd fel az általa támogatott és szervezett akciókban, hanem az általa elfogadott logóval is.

Január 15. – A nemzeti kultúra napja

Január 16-án a Csiky Gergely főgimnázium XI. A osztályos tanulói a román óra keretén belül mélyebb betekekintést nyertek az egyik legnagyobb román költő, Mihai Eminescu életébe és költői világába.

   Tovább…

Jótékonysági délután a Csikyben

[Fotó: Almási Kristóf]

A Csiky Gergely Főgimnázium a diáktanács (CsiGeDT közreműködésével 2023. január 26-án jótékonysági délutánt szervezett az iskola dísztermében. A befolyt összeget (6600 lej) a krónikus és daganatos betegségben szenvedő gyermekek támogatására fordítjuk, a Cetatea Voluntarilor Alapítvány és a Kéz a kézben a kicsi Noelért Alapítvány közreműködésével.

   Tovább…

Már csak két nap!

Kedves természetbarát diákok!

Már csak két napotok maradt, hogy számot adhassatok arról, milyen jól ismeritek a nálunk élő madarakat és egyéb élőlényeket! Január 27-ig zajlik a Fajok vetélkedője elnevezésű online verseny, a Természetbarát iskolák program kedvelt tevékenysége, a https://quizz.sor.ro/ oldalon.

   Tovább…

Implomon a csikysek

Az Implom József középiskolai helyesírási verseny Arad megyei szakaszának II., III., és IV. helyezettje – Olai Viola (középen), Fridrik-Hegyes Anna (jobbra), és Tiba-Fischer Eszter (balra) –, a felkészítők, Rudolf Ágnes és Ruja Ildikó magyartanár társaságában
[Fotó: Rónai Zoltán]

2023. január 14-én ismét fizikai jelenléttel rendezhettük meg az Implom József középiskolai helyesírási versenyt, amelyen a IX–XII. osztályos diákok, évfolyamtól függetlenül, ugyanazokat a feladatokat kapják.

   Tovább…