Hegyen, völgyön át magunk mögött hagytuk a hetedik osztályt

Csoportunk a Mézgedi-cseppkőbarlang bejáratánál [Fotó: Muntean Tibor]

Július 16-án, pénteken kora reggel a két hetedik osztály (A és B) izgatottan gyülekezett a Szabadság-szobor előtt Back Mária és Muntean Tibor osztályfőnökök, illetve Drasztyl Andrea kísérőtanár társaságában, hogy elinduljon a várva várt osztálykirándulásra. Fél nyolckor már minden táska az autóbusz csomagtartójában pihent, mi pedig a legjobb helyekért harcolva felszálltunk, majd egy gyors névsorolvasás és búcsúzkodás után el is indultunk.

Az út vidáman telt: nevetgéltünk, énekeltünk, majd pár óra múlva megálltunk a Mézgedi-cseppkőbarlangnál. Egy kedves bácsi vezetett körbe minket, és mesélt a barlang ősi lakóinak életmódjáról. Mielőtt visszaszálltunk volna a buszra, meguzsonnáztunk és néhányan a közeli szuvenírboltból is bevásároltunk.

Egy újabb, buszozással töltött óra után pedig kicsit döcögősen ugyan, de megérkeztünk Vértopra, a Skipass nevű szállásunkra. Körülnéztünk, majd a medence hallatára azonnal magunkra kaptuk a fürdőruhát és megmártóztunk a jólesően langyos vízben.

Nyolckor tálalták a vacsorát, ezután még kártyáztunk, társasjátékoztunk a folyosón, a többiek pedig egyik szobából a másikba szaladgáltak, majd tizenegy órakor mindenki visszavonult a a saját szobájába.

Másnap reggel kopogásra keltünk és kilenckor már az étkezőben gyülekeztünk. Egy (néhányunknak két) laktató reggeli és egy rövid pihenő után pedig indulhattunk az első túránkra. Az online tanításnak köszönhetően kissé kijöttünk a gyakorlatból, ezért sűrűn álltunk meg, de végül minden erőfeszítés megérte, mikor felértünk a Rozsda-szakadékhoz. Miután megcsodáltuk, letelepedtünk uzsonnázni illetve csoportképet készíteni, sőt a bátrabbak még a lovaglást is kipróbálták.

Visszafelé már gyorsabban telt az út és épp hogy beestünk a szállásra ebédkor. Az étkezés után újabb pihenő következett, majd elindultunk az aznapi második túránkra, azaz a Zengő-kő hegyre. Az eredeti terv kis változást szenvedett, így végül a felvonóval jutottunk fel az első hegy egy pontjáig, majd onnan gyalog folytattuk utunkat a csúcsig. Mind élveztük a gyönyörű kilátást és a friss hegyi levegőt, viszont ennek ellenére is kimerültünk. Itt kettévált a csapat, s míg az egyik része visszafelé indult, a kalandvágyók nekivágtak a viszonylag közeli második csúcsnak. Mondanom sem kell, hogy innen volt csak igazán szép a kilátás. Megpihentünk, ettünk pár falatot, majd mi is elindultunk visszafelé. A felvonónál találkoztunk a többiekkel, majd a tanárok az osztályok közötti szocializálás érdekében visszafelé két A osztályost és két B osztályost ültettek együtt a felvonóra.

Mikor visszaértünk a Skipass-hoz, a fiúk azonnal a medencét célozták meg, és csekély egy órára rá, az óriási hangzavarra mi is lementünk megnézni, hogy mi lehet. Ahogy benyitottunk, mindenki a nevünket kiáltotta és vízzel spricceltek, és amint megláttuk, hogy többen is ruhástól vannak már a vízben, az alkalmat kihasználva halálos nyugalommal követtük a példájukat. Sorra jöttek le a kíváncsi társaink, és csak páran úszták meg szárazon, ugyanakkor remek kakasviadalok folytak a medencében. Viszont mindenki megszeppent, amikor a tanárok találtak ránk, s végül Muntean tanár úr törte meg a jeget, amikor ő is ruhástól mászott a medencébe.

Még vacsora előtt kimásztunk, lezuhanyoztunk és száraz ruhát vettünk, majd ismét az étkezőben találkozott a csapat.

Később szétváltunk, néhányan a kinti asztaloknál beszélgettünk, néhányan a szobákban maradtak, de tízkor mindenki kint gyülekezett, ugyanis szerettünk volna csillagokat nézni. Az úton ismét éneklésbe kezdtünk, s páran még táncolni is megálltunk. Amíg elértünk a mesterséges fényektől távol álló sípályához, alaposan besötétedett és csak úgy ragyogtak az égen a csillagok. Mire kinézegettük magunkat és teleakasztgattuk a hajunkat virágokkal, már a szúnyogok is jóllaktak, így indulhattunk vissza. Tizenegykor ismét búcsút intettünk társainknak, és a saját szobáinkba vonultunk, majd onnan suttyomban vissza a többiekhez, ahol megnéztünk egy filmet, de egyesek az erkélyen beszélgettek csöndben, és végül elaludtunk.

Másnap reggel szomorúan pakoltunk össze és mentünk le reggelizni, hisz ez volt az utolsó napunk. A csomagokat még nem vittük, de buszra szállva elindultunk a Vércsorog-vízeséshez. Miután leszálltunk, megsimogattuk az ott álldogáló lovakat, majd négy kilométert mentünk még gyalog, félúton megállva egy palacsintás standnál újratölteni. A vízesés csodálatosan szép volt, a víz pedig finom és jólesően hideg. Itt is megvolt a csoportkép, így indulhattunk ebédelni.

Étkezés után már végleg elhagytuk a szállást, és a nagy táskákat a busz csomagtartójába csúsztatva elindultunk hazafelé. Az út nagy részét alvással töltöttük, majd este hétkor megérkeztünk Aradra.

Nagyon szépen köszönjük ezt a felejthetetlen élményt az osztályfőnököknek és Drasztyl tanárnőnek.

« A 2 »

Beiratkozás a kilencedik osztályba

Július 26–28. között (hétfőtől szerdáig) zajlik a beiratkozás a Csiky Gergely Főgimnázium IX. osztályaiba. Naponta 9:00–18:00 óra között fogadjuk a jövő tanévre meghirdetett középiskolai osztályokba beiratkozni kívánó diákokat és szüleiket, a Csiky Gergely Főgimnázium első emeleti 211-es termében. 

A beiratkozáshoz szükséges iratok:

 • típuskérvény (ezt a titkárságon lehet megkapni és helyben kitölteni)
 • másolat a diák születési bizonyítványáról (certificat de naștere) és személyi igazolványáról (carte de identitate)
 • másolat a szülők személyi igazolványáról (carte de identitate)
 • másolat a szülő halotti anyakönyvi kivonatáról (certificat de deces), akinél ez szükséges
 • elvált szülők esetén másolat a gyermek szülői felügyelet alá helyezésének bírósági határozatáról (încredințarea a copilului)
 • a képességfelmérő vizsgán elért eredményről szóló igazolás (adeverință cu notele și media generală obținută la Evaluarea Națională)
 • az V–VIII. osztályok anyakönyvi kivonata (foaie matricolă – cu calculul mediei generale)
 • oltási igazolás (adeverinţă cu vaccinuri) a családi orvos vagy az iskolai orvos részéről.

Figyelem: azok a diákok, akik a fent említett időszakban nem adják be a beiratkozáshoz szükséges iratokat, elveszítik a számukra fenntartott líceumi helyet!

További információkat a beiratkozásról a Csiky Gergely Főgimnázium titkárságán kérhetünk, a 0257-210002 telefonszámon, illetve a csikyg@yahoo.com email-címen.

Fontos tudni, hogy iskolánk a vidéki diákoknak ingyenes bentlakást biztosít a Magyar Kormány támogatásával, s ezt az Alma Mater Alapítvány a Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott pályázat keretében folyósítja.

Egy céllövész bemutatkozása

Lészay Csaba a bal oldali képen az I. helyezettek között a bal oldalon, a jobb oldali képen pedig (szintén a dobogó legmagasabb fokán) a jobb oldalon látható

Lészay Csaba vagyok, a XI. A osztály tanulója, és az én sportágam a céllövészet. Az Aradi Városi Sportklub leigazolt sportolója vagyok immár 4 éve.

Azért választottam ezt a sportot, mivel nem csupán a fizikai felkészültségen, hanem elsősorban a fejben való ottléten múlik a jó helyezés egy versenyen. Eddig számos versenyen vettem részt, egyéniben romániai bajnok lettem, a csapattal pedig szinte mindig megszereztük az első helyet.

Egy karatés bemutatása

Détári Dominic (balról az első), iskolánk XI. C osztályos karatésa

2021. június 5-én Aninán rendezték meg az Anina csillagai elnevezésű karate versenyt. Détári Dominic, iskolánk XI. C osztályos tanulója két versenyszámban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott és első helyezést ért el.

Dominic az évek során számos országos bajnokságon és nemzetközi versenyen vett részt. Két világbajnokságon, Belgrádban, illetve Pozsonyban is ötödik helyezést sikerült elérnie. Európa bajnokságokon egy első és egy második helyezést ért el a román nemzeti csapattal. A Nemzeti Bajnokságon második helyezett lett.

Több mint száz más éremmel is büszkélkedhet kisebb versenyekről. Idén, május végén a fekete övet is sikerült megszereznie, 13 év sportolás után.

Gratulálunk, Dominic és további sok sikert kívánunk!

« A 2 »

Megkezdődött a beiratkozás az őszi érettségire

A 2021-es érettségi őszi vizsgasorozatára július 19–26. között lehet beiratkozni a Csiky Gergely Főgimnázium titkárságán, naponta 9–13 óra között. Minden érdekeltet kérünk, hogy lehetőleg ne az utolsó napra hagyják a beiratkozást.

Az érettségi őszi vizsgasorozata a román nyelv és irodalom írásbeli próbával kezdődik augusztus 16-án. 17-én a szakhoz kapcsolódó kötelező tantárgy, 18-án a szaknak megfelelő tantárgyterületről választható tantárgy, 19-én pedig a magyar nyelv és irodalom írásbeli próba következik. Augusztus 31-én függesztik ki az eredményeket, s ugyanaznap délután lehet beadni az esetleges óvásokat is. A végleges eredményeket szeptember 3-án teszik közzé.

Az érettségi szabályzata szerint valamennyi korábbi végzős 2 alkalommal ingyen vehet részt a vizsgasorozaton, azután pedig minden vizsgapróba 61 lejbe kerül.

Egy birkózó bemutatkozása

A 2018-as tuzlai birkózóversenyen első helyezést sikerült elérni

Miklós Ádám vagyok, a X. A osztály tanulója és az én sportágam a birkózás. A CS Glogovăț 2010 csapatot képviselem már 6 éve.

Eddigi eredményeim:

 • Nemzetközi verseny Tuzlában (Bosznia-Hercegovina), 2018 – I. hely
 • Darko Nisavic nemzetközi emlékverseny Zrenjaninban (Szerbia) – III. hely (2016), II. hely (2017), I. hely (2018)
 • Nemzetközi verseny Kalampakában (Görögország), 2018-ban – I. hely
 • Csaba Ferenc nemzetközi emlékverseny 2018-ban – II. hely
 • Országos bajnokság Oneștiban, 2018-ban – II. hely
 • Nemzetközi verseny Dunaszerdahelyen (Szlovákia), 2017-ben – III. hely

Egy mazsorett bemutatkozása

2012 óta versenyszerűen űzöm a mazsorettet, illetve a twirling sportágat az aradi C.S. Mistral sportegyesületnél. Az évek során számos országos bajnokságon és nemzetközi versenyen vettem részt, többek között két Európa Bajnokságon is, 2018-ban és 2019-ben.  

Az egyéni versenyszámaimban sokszor sikerült első helyezést elértem. A Szolnok Open országos mazsorettversenyen (2018 február 24.), az Aradon megrendezett Dancing Europe országos bajnokságon (2018 május 19.) és a Feria Dansului országos bajnokságon, Nagyváradon (2019 december 14.) is az élen végeztem.

Az utóbbi években több ezüstéremre is szert tettem, úgy egyéniben mint csapat versenyszámokban is. A Subotica Grand Prix-ről (Nemzetközi verseny, 2018 április 21–22.) két ezüstéremmel távozhattam, továbbá a Domaszék Open Nemzetközi Mazsorettversenyen is második helyezést értem el (2019 március 09.).  2019-ben ismét sor került az aradi Dancing Europe országos bajnokságra, ahol második helyezést sikerült elérnem.

2018-ban a Dancing Europe országos bajnokságon különdíjban részesültem, amelyet minden korosztályban annak a versenyzőnek adtak át, aki a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta.

Táncversenyen győztek Bukarestben

Kruzslitz Kyra és Horváth Jázmin (IX. C) első helyezést értek el a Bucharest Dance Festival nevű táncversenyen, a Doma Art X style csapat tagjaiként.

A versenyt június 18–20. között rendezték meg Bukarestben, a Snagov Palotában.

A győztes csapatot Dorian Cosma és Maura Cosma edzők készítették fel.