Pedagógusnap és könyvbemutató az Aradi Magyar Napokon

Pedagógusnap a díszteremben 2022. október 3-án [Fotó: Ilona János]

„A végtelen falban legyek egy tégla,
Lépcső, min felhalad valaki más,
Ekevas, mely mélyen a földbe ás”

Reményik Sándor fentebb idézett verssoraival köszöntötte Almási Eszter XII. A osztályos tanuló a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében összegyűlt pedagógusokat 2022. október 3-án, hétfő délután, Lunga Márk, a VI. A osztály diákja pedig egy őszi népdalt adott elő.

Az UNESCO 1994-ben választotta október 5-ét a pedagógusok világnapjává, melynek idei mottója: „Tanárok: vezetni a válságban, újragondolni a jövőt”. Ennek az ünnepnek az apropóján szervezte meg két év szünet után a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetség (RMPSZ) Arad megyei szervezete október 3-án a Pedagógusnapot a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében.

Pellegrini Miklós, az RMPSZ Arad megyei szervezetének elnöke köszöntötte a szép számú résztvevőt, majd Faragó Péter országgyűlési képviselő, az RMDSZ Arad megyei elnöke és Halász Ferenc, a RMPSZ partiumi alelnöke szólt a jelenlevőkhöz. A Szövetség 2021-ben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból tagjainak elismerő oklevelet, a kiemelkedő tevékenységet folytatóknak elismerő emlékérmet adományozott. A tavalyi egészségügyi helyzet miatt ezeknek az átadására most, kicsit késve került sor. Nyugdíjba vonulása alkalmából, az Arad Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettesi munkáját 17 éven át közmegelégedésre végző Pellegrini Miklóst Faragó Péter és Halász Ferenc is köszöntötte az ünnepségen.

A délután fénypontját a Márki Sándor-díjak átadása jelentette. Ezt az elismerést olyan pedagógusoknak ítéli oda kétévenként az RMPSZ Arad megyei szervezete, akik példaértékű pedagógiai és szervezési munkájukkal közösségünk összetartásában vállalnak hatalmas szerepet. Ennek alapján idén a Márki Sándor-díjat Rudolf Ágnes, a Csiky Gergely Főgimnázium magyartanára és Süli Julianna, óvónő kapta meg, a Márki Sándor-életműdíjat pedig Nagy Franciska tanítónak ítélték oda. A laudációkat Spier Tünde, Kocsik Krisztina és Kiss Anna olvasta fel.

Az ünnepség minden mozzanata kis elégtétel volt a résztvevő pedagógusok számára, mert megerősítette őket abban, hogy értelme van a nap mint nap elvégzett tanári/tanítói/óvónői munkának.

A pedagógusnapi rendezvény után, 18 órától könyvbemutatóra került sor ugyanott, a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében. Ujj János, nyug. történelemtanár, helytörténész legújabb kötetét, melynek címe Kisebbségi felekezetek aradi templomai, Király András, a könyvet kiadó aradi Szabadság-szobor Egyesület elnöke mutatta be, s folytatott nyilvános dialógust a szerzővel. Később a résztvevőknek is alkalmuk nyílt kérdéseket intézni Ujj Jánoshoz, aki természetesen készséggel dedikálta is a helyszínen megvásárolható könyvet, melynek nyomdai előkészítését Nagy István végezte, a borító pedig Siska-Szabó Hajnalka és Nagy István munkája.

« A 3 »

Őszirózsa 2022

Az Őszirózsa Magyar Népdalvetélkedő Arad megyei szakaszának résztvevői
[Fotó: Viszhányó Aranka]

2022. szeptember 29-én, pénteken került sor az Őszirózsa Magyar Népdalvetélkedő Arad megyei szakaszára, melynek házigazdája a Csiky Gergely Főgimnázium volt, támogatója pedig az Alma Mater Alapítvány és Szabó Csilla zenetanár volt. A négy kategóriában megrendezett versenyre 41-en jelentkeztek a megye öt iskolájából.

A jelenlévőket Spier Tünde iskolaigazgató és Szabó Csilla zenetanár, szervező köszöntötte. A produkciókat háromfős zsűri értékelte: Péter Dalma, a simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskola igazgatója, Szilasi Ildikó, az Erdőhegyi Általános Iskola tanítója, illetve Mois Gyöngyi, a Majláthfalvi Általános Iskola tanítója.

Változatos népdalokkal készült minden résztvevő, ezek közül a versenyen két-két dalt adtak elő a diákok. A hangulatot a kisiratosi citerazenekar népdalcsokra fokozta.

A négy kategória nyertesei:

Előkészítő, I–II. osztály

I. hely: Kovács Antónia – Csiky Gergely Főgimnázium, Arad
II. hely: Szőlősi Fanni – Páter Godó Mihály Általános Iskola, Kisiratos
III. hely: Szántó Zsanett Boglárka – Csiky Gergely Főgimnázium, Arad
Dicséret: Haiduk Dasa Ágnes – Aurel Vlaicu Általános Iskola, Arad

III–IV. osztály

I. hely: Kovács Krisztián – Csiky Gergely Főgimnázium, Arad
II. hely: Gál Lois Krisztina – Csiky Gergely Főgimnázium, Arad
III. hely: Vincze Timea Renáta – Csiky Gergely Főgimnázium, Arad
Dicséret: Borsos Hanna Zselyke – Csiky Gergely Főgimnázium, Arad
Dicséret: Lehoczky Balázs – Csiky Gergely Főgimnázium, Arad

V–VI. osztály

I. hely: Kasza Júlia – Tabajdi Károly Általános Iskola, Nagyzerind
II. hely: Sándor Hortenzia – Tabajdi Károly Általános Iskola, Nagyzerind
III. hely: Torma Kristóf – Páter Godó Mihály Általános Iskola, Kisiratos
Dicséret: Széles Alexandra – 2-es sz. Általános Iskola, Pécska
Dicséret: Lévai Róbert – Páter Godó Mihály Általános Iskola, Kisiratos

VII–VIII. osztály

I. hely: Köles Réka – 2-es sz. Általános Iskola, Pécska
II. hely: Vajdovics Jázmin – Csiky Gergely Főgimnázium, Arad
III. hely: Tapasztó-Gujdár Péter – Csiky Gergely Főgimnázium, Arad

A díjazottak közül a következő 9 tanuló képviseli megyénket az országos szakaszon:

  • Kovács Antónia – II. osztály, Csiky Gergely Főgimnázium, Arad; felkészítő Vincze-Német Julianna
  • Szőlősi Fanni – I. osztály, Páter Godó Mihály Általános Iskola, Kisiratos; felkészítő Vancsik Bernadett
  • Kovács Krisztián – IV. osztály, Csiky Gergely Főgimnázium, Arad; felkészítő Viszhányó Aranka
  • Gál Lois Krisztina – IV. osztály, Csiky Gergely Főgimnázium, Arad; felkészítő Viszhányó Aranka
  • Kasza Júlia – V. osztály, Tabajdi Károly Általános Iskola, Nagyzerind; felkészítő Kasza Rozália
  • Sándor Hortenzia – VI. osztály, Tabajdi Károly Általános Iskola, Nagyzerind; felkészítő Hégely Hortenzia
  • Köles Réka – VII. osztály, 2-es sz. Általános Iskola, Pécska; felkészítő Köles Katalin
  • Vajdovics Jázmin – VII. osztály, Csiky Gergely Főgimnázium, Arad; felkészítő Szabó Csilla
  • Tapasztó-Gujdár Péter – VIII. osztály, Csiky Gergely Főgimnázium, Arad; felkészítő Szabó Csilla.

Sok sikert kívánunk nekik!

Köszönet a támogatóknak és szervezőknek!

« A 2 »

A Csikyben is díjaztuk az első helyezett röplabdázóinkat

A VI. Erdélyi Magyar Középiskolások Sportolimpiáján iskolánka képviselő csapat
[Fotó: Ilona János]

Amint arról október 1-jén már beszámoltunk, a 2022. szeptember 20–24. között megrendezett VI. Erdélyi Magyar Középiskolások Sportolimpiáján első helyezést ért el a strandröplabda férfi párosunk – Csapó Dávid és Csáki Frigyes (XII. A, 2021–2022) –, és a férfi röplabda csapatunk is, melynek tagjai: Csapó Dávid, Csáki Frigyes, Barbu Mark (XI. A), Csapó Erik (XI. C), Csonka Dávid, Dobor Carlos (XI. a), Kisvárdai-Spier Tamás (XII. B), Kulcsár Jóel (X. A).

Pénteken, nagyszünetben, a „hídon”, azaz a két épületrész közötti folyosón egy rövid, de meghitt díjátadó ünnepségen az iskola vezetősége is jutalmazta a kiemelkedő eredményt elért sportolókat. Spier Tünde igazgató ismertette a kolozsvári sportolimpián elért sikereket, majd névre szóló oklevéllel és egy-egy csokoládéval lepte meg a férfi röplabdacsapat tagjait. Csoki jutott a sportolimpián versenyző úszóinknak is – Anghel Orsolya (VIII. A), Bálint Anna (IX. A), Higyed Hunor (X. A), Murvai Áron (X. B) –, akik elszántan versenyeztek, de a döntőbe végül nem jutottak be.

Erdei Emese testnevelő tanár, a csapat felkészítője büszkén utalt arra, hogy a csikysek sikere annál is inkább értékelendő, mert nem egy Kolozsvárhoz, vagy Csíkszeredához mérhető számú magyar lakossággal rendelkező városban szerveződött a csapat, hanem itt, Aradon, a szórványvidék körülményei között.

A jelenlévő osztálytársak és iskolatársak örömteli tapsa közepette ért véget az ünnepség, majd mindenki igyekezett a következő órájára.

« A 2 »

Csikysek a BBTE nyílt napjain

Aradi végzős diákok a BBTE nyílt napjain [Fotó: Drasztyl Andrea]

Szeptember 22–25. között Drasztyl Andrea matematika–informatikatanár kíséretében iskolánk hat végzős diákja – Andrási Rafael, Godó Álmos, Kátai Tímea, Komori Viktória, Miklós Ádám és Spasnici Izabella – is részt vehetett a kolozsvári Babeș– Bolyai Tudományegyetem nyílt napjain, ahol rövid időre belekóstolhattunk abba, hogy milyen is lehet egyetemistának lenni.

   Tovább…

Egyetemi bemutatók ideje – A BBTE Biológia és Geológiai Intézetéről, egy volt diákunk által

[Fotó: Ilona János]

2022. szeptember 26-án egy újabb egyetemi bemutatón vehetett részt a X. A osztály, amelyen ezúttal a XI. A diákjai is jelen voltak. Gémes Anasztázia, iskolánk 2021-ben végzett diákja, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Intézete Ökológia és természetvédelem szakának másodéves hallgatója osztotta meg tapasztalatait volt iskolatársaival.

   Tovább…

Röplabdázóink diadalmaskodtak az Erdélyi Magyar Középiskolások Sportolimpiáján

Két év szünet után, 2022. szeptember 20–24. között Kolozsváron ismét sikerült megszervezni az Erdélyi Magyar Középiskolások Sportolimpiáját, a hatodikat. Erdély 29 iskolájából majdnem 800 diák mérkőzött meg egymással 10 sportágban, 33 versenyszámban. Idén új versenyszámok is bekerültek az „Olimpiai játékok” közé, úgy mint a női labdarúgás, a lábtenisz és a streetball.

   Tovább…

Iskola a 100 éves épületben – Az aradi magyarság kitartásának, életképességének a jelképe

A Csiky Gergely Főgimnázium 100 éves épülete [Fotó: Siska-Szabó Zoltán]

Az 1923-as év sem indult túl jól. Januárban a francia és belga csapatok elfoglalják a Ruhr-vidéket, hogy a háborús jóvátétel kifizetésére kényszerítsék Németországot. Márciusban a román hatóságok kitoloncolják Glattfelder Gyula csanádi püspököt, augusztusban váratlanul meghal Warren G. Harding amerikai elnök, szeptemberben Primo de Rivera katonai diktatúrát vezet be Spanyolországban, lázadást robbantanak ki a bolgár kommunisták, és még az iskola is elkezdődik Romániában szeptember 22-én. Egy napra rá, 23-án, vasárnap, Pacha Ágoston temesvári apostoli kormányzó részvételével felszentelik az Aradi Római Katolikus Főgimnázium épületét. Tehát pár évvel a „nagy háborúnak” nevezett első világháború, a pusztító spanyolnátha járvány és Magyarország 1920-as feldarabolása után az aradi magyarság képes volt arra, hogy önerőből egy új iskolát építsen fel. De miért is volt erre szükség?

   Tovább…

Pezseg az élet Kolozsváron, és az önellátás is megtanulható – BBTE-bemutató egy volt diákunk részéről

Csonka Nikolett, a Csiky Gergely Főgimnázium 2021-es végzőse mutatja be a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–angol szakát [Fotó: Ilona János]

Az egyetemi bemutatók sorát szeptember 19-én, hétfőn Csonka Nikolett, iskolánk 2021-ben végzett diákja folytatta osztályunkban, a X. A-ban, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara, elsősorban a Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék kínálatának ismertetésével. (http://hunlang.lett.ubbcluj.ro/hu) Niki másodéves egyetemista, az említett karon magyar főszakon és angol mellékszakon tanul.

   Tovább…