Speciális órarend az online időszakra

Ahogy azt korábbi bejegyzésünkben megígértük, itt, az iskola honlapján is közzétesszük a vezető tanács által kidolgozott speciális órarendet az online időszakra vonatkozólag.

Az egyszerűbb kezelhetőség kedvéért külön-külön linkeljük be az osztályok órarendjét. A tantárgyak alatt dőlt betűkkel jeleztük, hogy zoomos vagy Google Classroomos óráról van szó. Ha mindkét verzió feltűnik dőlt vonallal elválasztva, az annyit jelent, hogy egyik héten zoomos, a másik héten pedig classroomos óráról van szó. A XI. A és a XII. A osztály esetén a csoportbontásos órák helye is könnyen követhető. Minden további részletet az osztályfőnöktől tudhatnak meg tanulóink.

Az óvodások és az elemi iskolások a jövő héten, október 26. és 30. között őszi szünidőn vannak, ezért számukra később tesszük közzé az órarendet.

V. osztályok

VI. osztályok

VII. osztályok

VIII. osztályok

IX. osztályok

X. osztályok

XI. osztályok

XII. osztályok

Gloria Victis 1956 – kicsit másképp

Mint az előző huszonhét évben, a Rákóczi Szövetség idén is megrendezte Gloria Victis 1956 nevű rendezvénysorozatát, amelyre a járványügyi intézkedések miatt ezúttal „egy kicsit” másképp került sor.

Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, az eddigi évektől eltérően, idén egy félórás videó bemutatásával emlékezett meg a Rákóczi Szövetség, amelyet alább tekinthetünk meg. A Csiky Gergely Főgimnáziumban a VII. B osztály diákjai az aradi szervezet elnökével együtt emlékeztek meg a forradalom hőseiről, és tekintették meg a kisfilmet.

A kisfilm nyitójeleneteként a Himnuszt hallhatjuk, a 2019-es Gloria Victis rendezvénysorozat felvételeivel kísérve. Ezután Dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora emlékezik meg az 1956. október 22-i műegyetemi nagygyűlésről és az abból kibontakozó forradalmi eseményekről. Márai Sándor Mennyből az angyal című versét Kurucz Ádám színész adja elő, majd Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke mondja el ünnepi beszédét. A videó záró momentumaként a Kárpát-medence 56 városában élő diákok szerepelnek a Szövetség tagszervezeteit képviselve.

Íme, hogyan vélekedtek a VII. B-s diákok az idei megemlékezésről:

„A videó nagyon szép volt és legalább így meg tudtunk emlékezni az 1956-os forradalomról.” (Budacsek Tímea)

„Nagyon tetszett, mert érdekes és izgalmas volt, és olyan volt, mintha én is ott lettem volna.” (Kerekes Anita)

„Nagyon szép volt, ahogy a Rákóczi Szövetség, illetve az egész magyar lakosság visszaemlékezett az 1956-os forradalomra.” (Gyarmathy Tímea)

„Meglepett, hogy milyen sok városra terjed ki a Rákóczi Szövetség, és hogy nehezebb időkben is össze tudunk tartani.” (Bálint Anna)

[Fotó: Csonka Nikolett]

Hétfőtől: vörös forgatókönyv

Mivel városunkban 3,08-ra növekedett az új típusú koronavírus miatti fertőzöttség aránya, az Arad Megyei Közegészségügyi Hatóság és az Arad Megyei Tanfelügyelőség közös döntése alapján október 26., hétfőtől a vörös forgatókönyv lép érvénybe Arad város összes tanügyi intézményében, így a Csiky Gergely Főgimnáziumban is. Ennek értelmében iskolánk diákjainak online oktatást biztosítunk, amelynek órarendjét a tanítók, osztályfőnökök közreműködésével, illetve itt, a weblapon is hamarosan közölni fogjuk.

Hétfőtől tehát diákjaink nem az iskolában, hanem otthon fognak bekapcsolódni az internetes alkalmazásokon (Zoom, Google Tanterem) megtartott tanórákba. A speciális órarendben szereplő zoomos és Google tantermes órák számát és tantárgyankénti arányát a vezető tanács állapította meg osztályonként, az életkori sajátosságok és a cikluszáró vizsgákra való felkészülés szem előtt tartásával. Az órarendet a hétvége folyamán közölni fogjuk itt, a Csiky Gergely Főgimnázium honlapján is.

Az óvodások és az elemi iskolások a jövő héten, október 26. és 30. között őszi szünidőn vannak, tehát ők csak november 2-től kapcsolódnak be az online oktatásba. 

Az online időszakban a Csiky Gergely Főgimnázium osztálytermeit, folyosóit, lényegében mindkét iskolaépületet alaposan kitakarítják és fertőtlenítik.

A vörös forgatókönyv szerinti oktatás az illetékes hatóságok által megállapított időpontban fog befejeződni, tehát nem feltétlenül 2 hét után, mint egy-egy megbetegedés esetén.

Kérjük diákjainkat, hogy vegyék komolyan az online órákon való részvételt, a szülőket, hozzátartozókat pedig, hogy segítsék a gyermekek munkáját.

„A vers néma. Adj neki hangot…” – online versmondó pályázat

Kedves Gyerekek, Szülők és Pedagógusok!

„A vers néma. Adj neki hangot…” címmel az RMDSZ Arad Megyei Szervezete és a Pro Identitas Egyesület a Magyar Szórvány Napja alkalmából online versmondó versenyt hirdet óvodásoknak és kisiskolásoknak. 

   Tovább…

Eredményes csikys diákok a nemzetközi Neumann-versenyen

Nagy Andor (XI. A) díjnyertes számítógépes grafikái a Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjén

Idén 16. alkalommal szervezték meg a Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyt, amelynek nemzetközi döntőjébe az azt megelőző tavaszi online elődöntőből iskolánk két, XI. A osztályos diákja, Back István Levente és Nagy Andor is bejutott és ott eredményesen szerepelt. A döntőt tavasszal Szekszárdon szervezték volna meg, azonban a járványhelyzetre való tekintettel végül október 8-án, online módon tartották meg, magyarországi, erdélyi és vajdasági diákok részvételével.

   Tovább…

„IFJÚ TUDÓSOK” – tudományos középiskolai vetélkedő

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal meghirdette az „Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedőt a magyarországi, továbbá a Kárpát-medence államaiban (Ausztria, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) működő középiskolák 2020–2021. tanévben XI–XII. évfolyamos tanulói részére.

   Tovább…

ADY ENDRE pályázati felhívás a 2020–2021-es tanévre

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő megbízásából (az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzeti Tehetség Programja keretében) az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács a 2020–2021-es tanévben is nyílt pályázatot hirdet a romániai magyar nyelvű közoktatásban részt vevő, VI–XII. osztályos, kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók támogatására.

   Tovább…

Rendhagyó október 6. Aradon

2020. október 6.: megemlékezés a Szabadság-szobornál [Fotó: Ilona János]

A járványügyi intézkedések miatt idén a szokottnál jóval kevesebben vettek, vehettek részt az október 6-i aradi megemlékezéseken. A vesztőhelyi obeliszknél szervezett rövid ünnepség, majd az arad-belvárosi római katolikus templomban a vértanúk tiszteletére tartott gyászmisét követően 18 órakor a Szabadság-szobornál gyülekeztek a megemlékező aradiak és nem aradiak.

   Tovább…