Bemutatkozás

A Csiky Gergely Főgimnázium, Arad megye egyetlen magyar tannyelvű középfokú tanintézménye 1990-ben alakult az egykori Magyar Királyi Főgimnázium és az Aradi Katolikus Főgimnázium jogutódjaként. Az iskola főépületében, melyet a magyar szülők adományából építettek, 1923 óta folyik tanítás.

Tanevnyito_2015A több mint 90 éves iskola épülete az utóbbi években komoly javítási és felújítási munkálatokon esett át, és új épületszárnnyal bővült. Ebben az épületben elemi, gimnáziumi és líceumi osztályokban folyik az oktatási, nevelési tevékenység. Az intézményhez tartozik a minden igényt kielégítő Kincskereső Óvoda, valamint az iskola kollégiuma, ahol a megyéből érkező diákok részesülnek gondos ellátásban, nevelésben.

Szórványban létfontosságú, hogy a magyar gyermekek anyanyelvükön tanuljanak tovább, ezért az iskola igyekszik minél több szakot indítani, hogy minél többféle választási lehetőséget kínáljon a diákoknak. A tanítás mellett nagy figyelmet fordítunk diákjaink sokrétű nevelésére is. Az a célünk, hogy megerősítsük identitástudatukat, elültessük bennük a hagyományaink iránti tiszteletet és rászoktassuk őket a hagyományok ápolására. Ezzel egyidőben igyekszünk felkészíteni gyermekeinket arra, hogy helyt álljanak majd a felnőttek világában, bárhol, bármilyen körülmények között.

Iskolánk az aradi magyarság fellegvára, és mint ilyen, közösségépítő, közösség megtartó szerepe is van. Hagyományos iskolai rendezvényeinket nemcsak a szülők és rokonok tisztelik meg jelenlétükkel, hanem az arad megyei általános iskolák, illetve határon túli partneriskoláink képviselői is. Mi mindannyian – pedagógusok, szülők, intézményes partnereink és támogatóink – azonos célért dolgozunk, közös jövőnk alakítása a legfőbb gondunk. Munkánkat abban a Goethe-i szellemben végezzük, amely szerint „…a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják hova tartoznak, de ugyanígy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni vagy inkább repülni.”

Hadnagy Éva,
a Csiky Gergely Főgimnázium volt igazgatója

Egy hozzászólás a(z) “Bemutatkozás” bejegyzéshez

  1. Éva amit ti otthon csináltok óriási!! Csak most vettem észre hogy csak egy törpe vagyok melleted, melletetek akik ott otthon próbáljátok menteni a menthetőt!!
    Kívánok nektek jó erőt s egészséget a
    hatalmas munkához amit ti hellyettem is
    elvégeztek!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .