Gelei József Biológia Tantárgyverseny, országos szakasza

Kiss Tóbiás (IX. A, j4) második helyen végzett a Gelei József Biológia Tantárgyverseny országos szakaszán

2024 április 27-én zajlott Kolozsváron a BBTE és a szilágysomlyói Simion Bărnuțiu Főgimnázium szervezésében az Oktatási Minisztérium által elismert Gelei József Biológia Tantárgyverseny országos szakasza.

A verseny névadója Gelei József, neves erdélyi zoológus (1885. augusztus 20., Árkos – 1952. május 20., Szeged), az MTA tagja. A kutató Kolozsváron, a Ferencz József Tudományegyetemen indította tudományos karrierjét, sejttannal, egysejtűekkel és édesvízi gerinctelenekkel, ökológiával foglalkozott, korának nagytudású, széles ismeretekkel rendelkező, nemzetközi ismeretségnek örvendő szakembere volt.

A tantárgyverseny lehetőséget biztosít a magyarul tanuló IX., X. és XI. osztályos diákok számára összemérni tudásukat a biológia tantárgy keretében oktatott tananyagból.

A tantárgyverseny megyei szakasza 2024. március 27-én zajlott, és erre 236 diák jelentkezett az ország 12 megyéjéből. Közülük 43-an szereztek jogosultságot az országos döntőn való részvételre. Iskolánkból az elért pontszámok alapján Kiss Tóbiás (IX. A), Tiba-Fischer Eszter (X. A) és Kopacz Melánia (XI. A) jutott a kolozsvári döntőbe.

Az országos szakasz keretében 50 kérdésből és feladatból álló írásbeli tesztet kellett megoldani két óra alatt. Diákjaink szépen helytálltak a megmérettetésen.

A kilencedik osztályos Kiss Tóbiás országos II. helyezett lett, és ezzel automatikus bejutást nyert a BBTE Biológia és Ökológia szakjaira.

Gratulálunk nekik, további sok sikert.

[Fotó: Páll Mária]

« A 2 »

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − tizenegy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .