A Római-katolikus Vallásolimpia megyei szakaszának eredményei

[Fotó: Ilona János]

Az idei tanévben március 11-én került sor a Magyar Nyelvű Római-katolikus Vallásolimpia megyei szakaszára. Iskolánk adott otthont e jeles eseménynek, amelyre 19 tanuló jelentkezett. Közülük 12-en a Csiky Gergely Főgimnázium, 7-en pedig a pécskai 2-es számú Általános Iskola diákjai.

A továbbjutók (valamennyien a Csiky diákjai):

 • Gyarmaty-Dancs Rebeka (V. A)
 • Lukács Tímea (VIII. B)
 • Szász Dávid (IX. A)

Ők versengenek majd az országos szakaszon, amelyet Kolozsváron szerveznek április 12–14. között. Sok sikert nekik!

« A 2 »

Ünnepi Honfoglaló

[Fotó: Kulcsár Jóel]

2023. március 15-én Honfoglaló vetélkedőre került sor a Csiky Gergely Főgimnáziumban, amit IX. A osztályos diákok szerveztek, a Rákóczi Szövetség programjainak keretében.

A versenyre összesen 9 csapat jelentkezett. Őket három részre osztották, vagyis három-három csapat versenyzett egymás ellen, majd a nyertes csapatok egymás ellen is megküzdöttek a végső csatában.

Komoly erőfeszítés és súlyos harcok árán három X. A osztályos lovagnak – Charles-Fekete Farkas Frederick, Rudolf Barnabás, Tamás Ákos Hannibál – sikerült elfoglalnia Magyarországot (mármint a játék térképét), és ezzel megnyernie a versenyt.

És hogy milyen típusú kérdések igényelték a diákok általános műveltségének bizonyítását? Íme, néhány példa. A helyes válaszokat juszt sem jelöltük be, hadd keressen utánuk az, akit érdekel. 😊

Ki írta kinek az alábbi idézetet?

„Ha a nép uralkodni fog a költészetben, közel áll ahhoz, hogy a politikában is uralkodjék, s ez a század föladata…”

 1. Arany János Petőfi Sándornak
 2. Petőfi Sándor Arany Jánosnak
 3. Petőfi Sándor Vörösmarty Mihálynak
 4. Arany János Vörösmarty Mihálynak

Miből készül a bunda, vagy suba?

 1. juh szőrös bőre
 2. bárány csupasz bőre
 3. marha szőrös bőre
 4. lóbőr

Mire nincs szükséged a Kossuth-kifli készítésekor?

 1. lekvár
 2. dió  
 3. vaj
 4. liszt

Melyik város volt a Magyar Királyság fővárosa 1690-ben?

 1. Pozsony
 2. Belgrád
 3. Budapest
 4. Kolozsvár

Mi a nemere?

 1. kis testű rágcsáló a Hortobágyi Nemzeti Parkban
 2. népi szövési technika
 3. nomád őseink által készített szövetfajta
 4. széltípus

Munkácsy Mihály melyik festménye idézi a szabadságharcot?

 1. Petőfi halála
 2. A nemzetőr
 3. A honvéd búcsúja
 4. Tépéscsinálók

A lányoknak hány éves korukig volt kötelező iskolába járni Magyarországon 1848-ban? Hát a fiúknak?

Hány méter a Balaton legnagyobb mélysége?

Hány liter egy magyar akó?

Hány magyar élt Magyarországon 1848-ban?

« A 2 »

Kisebbségtörténelem – versenyeredmény, kódokkal

Ma, 2023. március 18-án rendezték meg A romániai magyar kisebbség történelme és hagyományai tantárgyverseny megyei szakaszát a Csiky Gergely Főgimnáziumban. A rendezvényről részletesebb beszámolóval is fogunk jelentkezni, viszont a kódolt versenyeredményeket már most közzétehetjük.

   Tovább…

Kányádi Sándor Szavalóverseny

„A gyerekeknek minden javakból a legjobbat szoktuk juttatni – a versekből, az irodalomból is azt kellene.” (Kányádi Sándor) Március 17-én iskolánk adott otthont a 23. alkalommal megrendezésre kerülő Kányádi Sándor Szavalóverseny megyei szakaszának. A megye 10 iskolájának 35 elemi osztályos tanulója méretkezett meg, hogy eljusson az országos szakaszra, amelynek helyszíne Varsolc lesz, május 12–14. között.

   Tovább…

Angol olimpiai hírek

Eredményes csikys olimpikonok az angol tantárgyverseny megyei szakaszán, Bencsik Anca (b) és Ruja Ildikó (k) felkészítő tanárok társaságában: (balról jobbra) Dobos Maya Viktória (VII. B), Szél Emese Mária (IX. A), Charles-Fekete Farkas Frederick, Kiss Eszter (X. A), Dobos Carlos Attila (XI. A), Nyári Tamás, Rudolf Barnabás Joel (X. A), Farkas Balázs Rafael (XII. A); medalionban Mészár Benedek Áron (VII. B), aki betegség miatt nem lehetett jelen a csoportkép készítésekor [Fotó: Ilona János]

   Tovább…

Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny 2023, megyei szakasz

A Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny megyei szakaszán, 2023. március 11-én [Fotó: Ilona János]

Március 11-én, szombaton, 10 órától iskolánkban került megrendezésre a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny megyei szakasza. A versenyen összesen 11 iskola 74 diákja mérte össze a szövegértés és a szövegalkotás terén való jártasságát. A Csiky Gergely Főgimnázium és az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola diákjain kívül a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskolából, a Pécskai 2-es számú Általános Iskolából, az ágyai Olosz Lajos Általános Iskolából, a Majláthfalvi Általános Iskolából, a simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskolából, illetve a zerindi Tabajdi Károly Általános Iskolából jöttek versenyző diákok.

   Tovább…

Kis nyelvészek és kis matematikusok sikerei Lakitelken

Három év szünet után, 2023. március 7-én és 8-án újra a Lakitelek Népfőiskolába voltak hivatalosak a legügyesebb kis nyelvészek és kis matematikusok, a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesülete által szervezett Szikszai László kisnyelvész és kismatematikus verseny döntőjére.

   Tovább…

Versenyeredmények, kódokkal

Ma, 2023. március 11-én rendezték meg a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny, illetve a magyar nyelvű Római-katolikus Vallásolimpia megyei szakaszát a Csiky Gergely Főgimnáziumban. Mindkét versenyről részletesebb beszámolóval is fogunk jelentkezni, viszont a kódolt versenyeredményeket már most közzétehetjük.

   Tovább…