Biztonság határok nélkül

Október elején jelentkeztünk egy katasztrófavédelmi versenyre a VII. A osztály 6 tanulójával. Mivel az utolsó percben küldtük el a jelentkezést, a másnap megkapott tananyag tanulmányozására és a versenyre való felkészülésre igen kevés időnk maradt. A ROHU72 CBN (Cross-border network for disaster resilience and emergency situations risks management) projekt keretében a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Társaság, mint a projekt megvalósító partnere, szervezte a versenyt, mely online zajlott.

A versenyen 10-14 éves tanulók vehettek részt, Arad, Temes és Csongrád-Csanád megyékből, csapatonként 6 diák és két felkészítő tanár. Román és magyar diákok egyaránt jelentkezhettek.

A verseny 70 kérdésből állt, melyek megválaszolására 60 perc állt a tanulók rendelkezésére. A kérdések nagyon átfogóak voltak: a katasztrófavédelem megalakulása, alapismeretek, hazánkban előforduló katasztrófák és hazánkra nem jellemző katasztrófák témaköréből voltak kérdések. Rekord idő alatt, körülbelül 30 perc alatt sikerült megválaszolni őket. Pár nap múlva emailben értesítettek az eredményekről, s az is kiderült, hogy osztályom tanulói elsők lettek, jutalmuk pedig egy magyarországi tábor.

Családi okok miatt nem tudtam elkísérni diákjaimat Mórahalomra, így a táborról Páll Mária biológiatanárnő számol be.

Erdei Emese, felkészítő tanár

A DKMT Katasztrófavédelmi Ifjúsági Táborba a sofronyai csapattal utaztunk. Megérkezve egy frissen átadott, új kollégiumban szállásoltak el bennünket.

Első nap a településsel ismerkedtünk, a belvárosban, az Ezer Év Parkjában sétáltunk, majd este a csapatok bemutatkozásával, ismerkedéssel és tánccal zárult a nap. Másnap megismertük a zenés ébresztő hangját, pontban reggel 7-kor, ami minden reggel megadta a nap ritmusát (igazi riasztó zene szólt… hűen a tábor nevéhez).

A programok között volt még termálfürdőzés, kerékpározás a bivalyrezervátumban és a Nagyszéksós-tó magaslesről való megfigyelése. A délutánokat különböző szórakoztató programok töltötték ki, mint a halloweenparti, bowlingverseny, valamint egyéb vetélkedők. A szakmai napon rendőr-, tűzoltó-, mentő- és kutyás bemutató nyűgözte le a résztvevőket. Megismertük a Karma névre hallagató kutyát és gazdáját, akik a törökországi földrengésben mentettek sikeresen.

Elmondhatjuk, hogy a vakációt igazán hasznosan töltöttük a DKMT Katasztrófavédelmi Ifjúsági Táborban.

Páll Mária, kísérő tanár

« A 3 »

Zrínyi Matekverseny – iskolai forduló

[Fotó: Spier Tünde]

Már megvolt az idei iskolai év első matekes megmérettetése. A Zrínyi Ilona Matematikaverseny első, iskolai fordulóját 2023. november 20-án szerveztük iskolánkban. Arad megyéből összesen 195-en jelentkeztek a versenyre, közülük 89-en a Csiky Gergely Főgimnáziumból.

   Tovább…

Görgey Artúr Történelemverseny

Rudolf Janka, Dobos Maya és Drasztyl Veronika (VIII. B) a XV. Görgey Artúr Történelemversenyen, Szegeden [Fotó: Muntean Tibor, felkészítő tanár]

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy részt vehettünk a XV. alkalommal megrendezett Görgey Artúr Történelemversenyen, melyet Szegeden, a Dugonics András Piarista Gimnáziumban rendeztek meg, 2023. november 17-én.

   Tovább…

Középiskolások nyelvi vetélkedője

[Fotó: Kulcsár Jóel]

2023. november 13-án a magyar nyelv napját ünnepeltük. Ebből az alkalomból 14-én nyelvi vetélkedőt szerveztünk középiskolásaink számára. A versenyre háromfős csapatok jelentkezhettek, és nagyon örültünk annak, amikor láttuk, hogy a díszterem zsúfolásig megtelik a 81 jelentkezővel.

   Tovább…

Történelemversenyek a centenárium alkalmából

[Fotó: Ilona János]

1923. szeptember 23-án szentelte fel Pacha Ágoston, apostoli kormányzó (elődjét, Glattfelder Gyula csanádi püspököt a román hatóságok kitoloncolták) a Kálvin János utca 22-es szám alatti épületet, amelyben az az Aradi Római Katolikus Főgimnázium kapott helyet. Az évforduló alkalmából az elmúlt 100 év eseményeit feldolgozó versenyt szervezett az intézmény két történelemtanára, Lehoczky Attila és Muntean Tibor.

   Tovább…

Egy szó, mint 100

A III–IV. osztályosok egy Kahoot-vetélkedővel csatlakoztak a centenáriumi programhoz. Csapatokban versenyeztek, és nagyon örültek, hogy használhatták oskostelefonjaikat. Többek között az iskoláról, Csiky Gergelyről, a 200 éve született Petőfi Sándorról szóltak a kvízkérdések, de a szólásokat, közmondásokat is jól kellett hogy ismerjék a résztvevők. Az izgalmas versenyt a harmadikos Bolygók csapat nyerte, őket követték a pódiumon a negyedikes Galaxisok és a Sünik csapat.

   Tovább…