Talentum-döntő, hét helyszínen

[Illusztráció: diakép Iliescu Júlia, a Bartók Béla Elméleti Líceum igazgató-helyettese által a Talentum-döntőre készített PP-vetítésből]

Kezdhetnénk az unalomig ismert formulával: idén, a járványügyi helyzet miatt online módon tartották meg… DE ez nem volna (teljes mértékben) igaz, így tehát pontosítsunk: idén, a járványügyi helyzet miatt a szokásostól jócskán eltérő módon, több helyszínen került sor a Talentum megyeközi és eurorégiós szintű informatika és természettudományok verseny döntőjére. A temesvári szervezők valamennyi résztvevő tanintézménnyel közösen határoztak úgy, hogy – a címben és a borítóképen is jelzett módon – minden döntős diák a saját iskolájában versenyezhetett, s csak a megnyitó, illetve a záró eseményt, a díjkiosztást kellett a virtuális térbe „űzni”. Persze, számos technikai kérdést kellett kreatív módon megoldaniuk a szervező, felkészítő, javító tanároknak, de a közös munka példamutatóan sikeresnek bizonyult. Ami pedig a csikys eredményeket illeti, ezúttal is örömre adnak okot.

Ahogy azt korábbi bejegyzésünkben már leírtuk, idén hetedik alkalommal, de új néven szervezte meg a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum a természettudományok és az informatika iránt érdeklődő középiskolás diákok tehetséggondozó versenyét. A tavaly nyáron elhunyt dr. Toró László, sugárvédelmi kutatófizikus, a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem oktatója, a temesvári magyar közösség kiemelkedő személyisége tiszteletére az idei tanévtől dr. Toró László Talentum verseny az új elnevezés. Az alábbi videó, amelyet az eredményhirdetés alkalmával vetítettek le először, éppen az elismert tudós és a Talentum-verseny kapcsolatát mutatja be.

A megnyitó a Zoom webinárium felületén volt 2021. február 19-én, pénteken délután. Dr. Erdei Ildikó, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója, a verseny főszervezője, Kiss Ferenc Temes megyei tanfelügyelő, illetve dr. Nagy-György Tamás építőmérnök, a Temesvári Műszaki Egyetem tanára szólt a döntő résztvevőihez, majd a mintegy 40 diák, illetve a felkészítő tanárok külön-külön Zoom-szobában folytatták egy lakatlan szigetre történő virtuális utazással, illetve a verseny lebonyolítására vonatkozó utolsó tennivalók megbeszélésével.

A csikys Talentum-döntősök az aradi helyszínen, néhány perccel a verseny kezdete előtt [Fotó: Ilona János]

Maga a verseny másnap, szombaton délelőtt zajlott le a döntős iskolákban: Nagyszalontán (Arany János Elméleti Líceum), Temesváron (Bartók Béla Elméleti Líceum), Zentán (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium), Aradon (Csiky Gergely Főgimnázium), Szatmárnémetin (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), Székelykeresztúron (Orbán Balázs Gimnázium) és Déván (Téglás Gábor Elméleti Líceum). A hét helyszínen jelenlévő koordinátorok és tételkészítő tanárok folyamatosan Google Meet-es kapcsolatban voltak, hogy a reggel szétküldött, kinyomtatott és sokszorosított tételekkel kapcsolatosan felmerülő kérdéseket minden diák számára követhető módon, kihangosítva válaszolhassák meg. A diákok tehát saját mikrokörnyezetükben, de ellenőrzött módon, természetesen internetes segítség nélkül, a korábban egyeztetett protokoll alapján dolgoztak, az azonosító kóddal ellátott dolgozatokat pedig a koordinátorok szkennelt formában (az informatika próbán megírt programokat egy tömörített fájlban) továbbították a javító tanároknak.

A diákok a személyes azonosító kódjuk alapján hétfőn, február 22-én délelőtt már hozzáférhettek a saját pontszámaikhoz, amelyeket délután egy-egy félórás online egyeztetésen beszélhettek meg a javító tanárokkal, s az óvások elbírálására is akkor került sor. Hétfőn este pedig már az eredményhirdetés következett, amelynek nyitó mozzanataként dr. Erdei Ildikó igazgató köszönte meg a partner iskolák munkáját, s levetítette a dr. Toró Lászlóról szóló kisfilmet. Ezután Halász Ferenc, Temes megyei főtanfelügyelő-helyettes, a Bartók Béla Alapítvány elnöke sorolta fel a jutalmazott diákokat.

Ahogy azt korábban már felsoroltuk, a két online fordulón elért pontszámok alapján iskolánk hat tanulója jutott a döntőbe: Csonka Nikolett (XII. A), Back István Levente, Sztojka Szidónia (XI. A), Almási Eszter, Spir Ádám és Szabó Sára (X. A). Almási Eszter egy korábban rögzített program miatt nem tudott résztvenni a döntőn. A versenyző öt csikys diák közül Spir Ádám (informatika, biológia) II. helyen végzett a tizedikesek mezőnyében, Back István Levente (informatika, biológia) és Csonka Nikolett (kémia, biológia) pedig III. helyezett lett a tizenegyedikesek, illetve a végzősök évfolyamában. Gratulálunk nekik, ahogyan mindegyik versenyző csikys és nem csikys diáknak is, és nem utolsó sorban a szervező tanároknak is. A teljes eredménylistát IDE kattintva találjuk meg. Sőt, akár a döntő feladatait is áttekinthetjük, megoldhatjuk, ITT.

Abban mindenki egyetértett, hogy bár a versenyt a korábbi évekhez méltó szinten sikerült megszervezni és lebonyolítani, ám kétségkívül hiányoztak a Talentum-döntők savát-borsát jelentő közösségépítő programok, a tematikus séták, látogatások, a csapatösszerázó játékok, a diákok és a pedagógusok közötti közvetlen beszélgetések. A jelenlegi járványügyi helyzetben viszont (hogy feltétlenül utaljunk a kezdőmondatra is) ezekre valóban nem nyílt lehetőség. Talán majd jövőre!

A láthatatlan erdő! – online vetélkedő középiskolásoknak

Az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával 2021 tavaszán 5. alkalommal hirdeti meg a Fedezd fel az örökséged elnevezésű online erdőismereti vetélkedőt, melynek idei témája a Láthatatlan erdő. A 3 fős, IX–XII. osztályos tanulókból álló csapatok jelentkezését február 10–28. között várják a fedezdfel@oee.hu email-címre „A láthatatlan erdő” jeligére. A versenyre idén először az online lebonyolításra való tekintettel határon túli csapatok jelentkezését is várják.

   Tovább…

Hat csikys diák kapott meghívást a Talentum idei döntőjére

Hetedik alkalommal, de új néven indította útjára az idei tanévben a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum a tehetséggondozó versenyt, amelyen a természettudományok és az informatika iránt érdeklődő középiskolás diákok vehetnek részt. Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is két on-line forduló alapján alakult ki a döntősök mezőnye, amelybe – örömünkre – hat csikys diák jutott be.

   Tovább…

Implom József helyesírási verseny

Január 29-én, pénteken délelőtt 11 órától szervezték meg az Implom József helyesírási verseny megyei fordulóját. A járványhelyzetre való tekintettel ez egyben az országos forduló is volt, melyet idén on-line, a Google Meet alkalmazás segítségével rendeztek meg.

   Tovább…

Rajzverseny virtuális térben

Fodor-Doba Albert, I. osztályos tanuló rajza [Fotó: Andrei Florin Nila]

November 11. és december 5. között az aradi Rotary Club, az Arad Megyei Tanfelügyelőség, valamint az Aradi Polgármesteri Hivatal online rajzversenyt hirdetett meg 11–14 év közötti gyermekek számára Az aradi vár a jövőben (Cetatea Aradului, mâine) témában. A versenyen részt vehetett minden Arad megyei diák, aki november 29-ig feltöltötte rajzát a Rotary Club facebook-oldalára. 238 diák küldte be rajzát, közülük került ki az 5 díjazott.

   Tovább…

Rendhagyó helyzet, rendhagyó verseny – A 2020-as Csiky-nap… másként!

Az idén az egészsegügyi korlátozások veszélybe sodorták a minden évben decemberben megrendezendő Csiky-napot. Le kellett mondanunk a testvériskolák vendégfogadásáról s az ünnepi rendezvényekről, valami teljesen újat kellett szerveznünk.

Most minden az online oktatás körül forog, innen jött az ötlet, hogy online versenyt hirdessünk meg. Az intézmény és az aradi középiskolai oktatás 275 éves évfordulója alkalmából online vetélkedőre vártuk két kategóriában a csapatokat. Az V–VIII. osztályosoknál 5 fős, a középiskolásoknál pedig 3 fős csapatok jelentkezhettek. A magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematikai ismeretek mellett általános műveltségből, logikából, környezetvédelemből, gazdasági ismeretekből, szónoki ismeretekből és kreativitásból is vizsgáztak a versenyző diákok.

   Tovább…

Napsugár-díj Horváth Szilvia Viktóriának

Horváth Szilvia Viktória (II. A)

Ahogy szinte minden más rendezvény, ebben a tanévben a versenyek is a virtuális világba költöztek. Ez történt a Kriza János Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Versennyel is.

Országos mesemondó versenyt 20 éve szervez a Napsugár gyermeklap, 2010-től pedig az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével közösen indították útjára a Ballada- és Mesemondó Versenyt, melyhez három évvel később a balladaéneklők is csatlakoztak.

   Tovább…