Talentum-döntő, hét helyszínen

[Illusztráció: diakép Iliescu Júlia, a Bartók Béla Elméleti Líceum igazgató-helyettese által a Talentum-döntőre készített PP-vetítésből]

Kezdhetnénk az unalomig ismert formulával: idén, a járványügyi helyzet miatt online módon tartották meg… DE ez nem volna (teljes mértékben) igaz, így tehát pontosítsunk: idén, a járványügyi helyzet miatt a szokásostól jócskán eltérő módon, több helyszínen került sor a Talentum megyeközi és eurorégiós szintű informatika és természettudományok verseny döntőjére. A temesvári szervezők valamennyi résztvevő tanintézménnyel közösen határoztak úgy, hogy – a címben és a borítóképen is jelzett módon – minden döntős diák a saját iskolájában versenyezhetett, s csak a megnyitó, illetve a záró eseményt, a díjkiosztást kellett a virtuális térbe „űzni”. Persze, számos technikai kérdést kellett kreatív módon megoldaniuk a szervező, felkészítő, javító tanároknak, de a közös munka példamutatóan sikeresnek bizonyult. Ami pedig a csikys eredményeket illeti, ezúttal is örömre adnak okot.

Ahogy azt korábbi bejegyzésünkben már leírtuk, idén hetedik alkalommal, de új néven szervezte meg a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum a természettudományok és az informatika iránt érdeklődő középiskolás diákok tehetséggondozó versenyét. A tavaly nyáron elhunyt dr. Toró László, sugárvédelmi kutatófizikus, a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem oktatója, a temesvári magyar közösség kiemelkedő személyisége tiszteletére az idei tanévtől dr. Toró László Talentum verseny az új elnevezés. Az alábbi videó, amelyet az eredményhirdetés alkalmával vetítettek le először, éppen az elismert tudós és a Talentum-verseny kapcsolatát mutatja be.

A megnyitó a Zoom webinárium felületén volt 2021. február 19-én, pénteken délután. Dr. Erdei Ildikó, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója, a verseny főszervezője, Kiss Ferenc Temes megyei tanfelügyelő, illetve dr. Nagy-György Tamás építőmérnök, a Temesvári Műszaki Egyetem tanára szólt a döntő résztvevőihez, majd a mintegy 40 diák, illetve a felkészítő tanárok külön-külön Zoom-szobában folytatták egy lakatlan szigetre történő virtuális utazással, illetve a verseny lebonyolítására vonatkozó utolsó tennivalók megbeszélésével.

A csikys Talentum-döntősök az aradi helyszínen, néhány perccel a verseny kezdete előtt [Fotó: Ilona János]

Maga a verseny másnap, szombaton délelőtt zajlott le a döntős iskolákban: Nagyszalontán (Arany János Elméleti Líceum), Temesváron (Bartók Béla Elméleti Líceum), Zentán (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium), Aradon (Csiky Gergely Főgimnázium), Szatmárnémetin (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), Székelykeresztúron (Orbán Balázs Gimnázium) és Déván (Téglás Gábor Elméleti Líceum). A hét helyszínen jelenlévő koordinátorok és tételkészítő tanárok folyamatosan Google Meet-es kapcsolatban voltak, hogy a reggel szétküldött, kinyomtatott és sokszorosított tételekkel kapcsolatosan felmerülő kérdéseket minden diák számára követhető módon, kihangosítva válaszolhassák meg. A diákok tehát saját mikrokörnyezetükben, de ellenőrzött módon, természetesen internetes segítség nélkül, a korábban egyeztetett protokoll alapján dolgoztak, az azonosító kóddal ellátott dolgozatokat pedig a koordinátorok szkennelt formában (az informatika próbán megírt programokat egy tömörített fájlban) továbbították a javító tanároknak.

A diákok a személyes azonosító kódjuk alapján hétfőn, február 22-én délelőtt már hozzáférhettek a saját pontszámaikhoz, amelyeket délután egy-egy félórás online egyeztetésen beszélhettek meg a javító tanárokkal, s az óvások elbírálására is akkor került sor. Hétfőn este pedig már az eredményhirdetés következett, amelynek nyitó mozzanataként dr. Erdei Ildikó igazgató köszönte meg a partner iskolák munkáját, s levetítette a dr. Toró Lászlóról szóló kisfilmet. Ezután Halász Ferenc, Temes megyei főtanfelügyelő-helyettes, a Bartók Béla Alapítvány elnöke sorolta fel a jutalmazott diákokat.

Ahogy azt korábban már felsoroltuk, a két online fordulón elért pontszámok alapján iskolánk hat tanulója jutott a döntőbe: Csonka Nikolett (XII. A), Back István Levente, Sztojka Szidónia (XI. A), Almási Eszter, Spir Ádám és Szabó Sára (X. A). Almási Eszter egy korábban rögzített program miatt nem tudott résztvenni a döntőn. A versenyző öt csikys diák közül Spir Ádám (informatika, biológia) II. helyen végzett a tizedikesek mezőnyében, Back István Levente (informatika, biológia) és Csonka Nikolett (kémia, biológia) pedig III. helyezett lett a tizenegyedikesek, illetve a végzősök évfolyamában. Gratulálunk nekik, ahogyan mindegyik versenyző csikys és nem csikys diáknak is, és nem utolsó sorban a szervező tanároknak is. A teljes eredménylistát IDE kattintva találjuk meg. Sőt, akár a döntő feladatait is áttekinthetjük, megoldhatjuk, ITT.

Abban mindenki egyetértett, hogy bár a versenyt a korábbi évekhez méltó szinten sikerült megszervezni és lebonyolítani, ám kétségkívül hiányoztak a Talentum-döntők savát-borsát jelentő közösségépítő programok, a tematikus séták, látogatások, a csapatösszerázó játékok, a diákok és a pedagógusok közötti közvetlen beszélgetések. A jelenlegi járványügyi helyzetben viszont (hogy feltétlenül utaljunk a kezdőmondatra is) ezekre valóban nem nyílt lehetőség. Talán majd jövőre!

Sikeres oktatási pályázat a karácsonyi és újévi szokásokról

A Csiky Gergely Főgimnázium, az aradi Szent Mária Speciális Líceum és más partneriskolák, illetve az Arad Megyei Tanfelügyelőség, az Alexandru Gavra Pedagógusok Háza és a jászvásári Magistrum ASEM Egyesület részvételével Multikulturális karácsonyi és újévi hagyományok és szokások címmel sikeres oktatási pályázatra került sor idén januárban. Ennek záró eseménye egy online találkozó volt január 29-én, amelyen a résztvevő iskolák díjazott tanulóit ismertették.

A pályázat koordinálását végző pedagógusok – dr. Biț Lavinia, Dima Crina, Rus Cristiana (utóbbi ketten a Csiky Gergely Főgimnázium pedagógusai) – célja az volt, hogy megismertessék a diákokkal a különböző etnikumok által ápolt hagyományokat és szokásokat, az UNESCO által is hirdetett „learning to live together” (tanuljunk meg együtt élni) jegyében.

Alább a pályázatról szóló román nyelvű sajtóközleményt olvashatjuk el. (Forrás: az Arad Megyei Tanfelügyelőség facebook-oldala)

COMUNICAT DE PRESĂ

Colegiul „Csiky Gergely” Arad, Liceul Special „Sfânta Maria” Arad, alături de școlile partenere din toată țara, Inspectoratul Școlar Județean Arad, Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad, Asociația Magistrum: ASEM – Iași au organizat astăzi, 29.01.2021, pe platforma ZOOM întâlnirea a ceea ce a reprezentat finalitatea Proiectul Educativ, intitulat DATINI ȘI OBICEIURI MULTICULTURALE DE CRĂCIUN ȘI ANUL NOU.

Coordonatorii Proiectului multicultural, prof.dr. Biț Lavinia, prof. Dima Crina și prof. Rus Cristiana, au dorit să aprofundeze în rândul elevilor cunoașterea obiceiurilor-tradițiilor românești și etnice din dorința promovării diversității, concept susținut și de UNESCO ca learning to live together.

   Tovább…

Hat csikys diák kapott meghívást a Talentum idei döntőjére

Hetedik alkalommal, de új néven indította útjára az idei tanévben a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum a tehetséggondozó versenyt, amelyen a természettudományok és az informatika iránt érdeklődő középiskolás diákok vehetnek részt. Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is két on-line forduló alapján alakult ki a döntősök mezőnye, amelybe – örömünkre – hat csikys diák jutott be.

   Tovább…

Rajzverseny virtuális térben

Fodor-Doba Albert, I. osztályos tanuló rajza [Fotó: Andrei Florin Nila]

November 11. és december 5. között az aradi Rotary Club, az Arad Megyei Tanfelügyelőség, valamint az Aradi Polgármesteri Hivatal online rajzversenyt hirdetett meg 11–14 év közötti gyermekek számára Az aradi vár a jövőben (Cetatea Aradului, mâine) témában. A versenyen részt vehetett minden Arad megyei diák, aki november 29-ig feltöltötte rajzát a Rotary Club facebook-oldalára. 238 diák küldte be rajzát, közülük került ki az 5 díjazott.

   Tovább…

Idén sem maradt el a Csiky-díj átadása

A Csiky Gergely Főgimnáziumban decemberben a Csiky-napi rendezvénysorozattal szoktunk ünnepelni, emlékezünk meg névadónkról, vetünk számot arról, hogy mit sikerült megvalósítani az elmúlt évben és mire törekedjünk az elkövetkezőkben. Az idei Csiky-nap kissé visszafogott volt és, mint minden mostanában: online. De nem maradhatott ki a Csiky-díj átadása.

   Tovább…

Rendhagyó helyzet, rendhagyó verseny – A 2020-as Csiky-nap… másként!

Az idén az egészsegügyi korlátozások veszélybe sodorták a minden évben decemberben megrendezendő Csiky-napot. Le kellett mondanunk a testvériskolák vendégfogadásáról s az ünnepi rendezvényekről, valami teljesen újat kellett szerveznünk.

Most minden az online oktatás körül forog, innen jött az ötlet, hogy online versenyt hirdessünk meg. Az intézmény és az aradi középiskolai oktatás 275 éves évfordulója alkalmából online vetélkedőre vártuk két kategóriában a csapatokat. Az V–VIII. osztályosoknál 5 fős, a középiskolásoknál pedig 3 fős csapatok jelentkezhettek. A magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematikai ismeretek mellett általános műveltségből, logikából, környezetvédelemből, gazdasági ismeretekből, szónoki ismeretekből és kreativitásból is vizsgáztak a versenyző diákok.

   Tovább…

Napsugár-díj Horváth Szilvia Viktóriának

Horváth Szilvia Viktória (II. A)

Ahogy szinte minden más rendezvény, ebben a tanévben a versenyek is a virtuális világba költöztek. Ez történt a Kriza János Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Versennyel is.

Országos mesemondó versenyt 20 éve szervez a Napsugár gyermeklap, 2010-től pedig az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével közösen indították útjára a Ballada- és Mesemondó Versenyt, melyhez három évvel később a balladaéneklők is csatlakoztak.

   Tovább…

Mákvirág-díjasok találkozója – kicsit másképp

[Fotó: facebook.com/rmpsz]

November 9-én, hétfőn délután az ország Mákvirág-díjas diákjai számítógép elé ültek, hiszen idén, a járványhelyzet miatt, az RMPSZ (Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége) nem rendezhette meg szokásos szovátai táborát, amellyel a megye legjobb tanulóit jutalmazzák, hanem online találkozó keretében került sor az ünnepségre. A Csiky Gergely Főgimnázium négy diákja részesült jutalomban: Naschauer Kinga (tavalyi végzős), Csonka Nikolett (XII. A), Back István Levente (XI. A) és Szabó Sára (X. A).

   Tovább…