Implomon a csikysek

Az Implom József középiskolai helyesírási verseny Arad megyei szakaszának II., III., és IV. helyezettje – Olai Viola (középen), Fridrik-Hegyes Anna (jobbra), és Tiba-Fischer Eszter (balra) –, a felkészítők, Rudolf Ágnes és Ruja Ildikó magyartanár társaságában
[Fotó: Rónai Zoltán]

2023. január 14-én ismét fizikai jelenléttel rendezhettük meg az Implom József középiskolai helyesírási versenyt, amelyen a IX–XII. osztályos diákok, évfolyamtól függetlenül, ugyanazokat a feladatokat kapják.

A megmérettetésre összesen 19 tanuló vállalkozott. A korábbiakhoz hasonlóan, a verseny két részből állt: tollbamondás és feladatlap. A tollbamondás szövege az öt éve elhunyt Kányádi Sándor emlékét idézte fel, s erre a feladatra 50 pontot lehetett kapni. A feladatlap összesen 10 gyakorlatból állt, melyek helyes megoldása összesen 100 pontot jelentett.

A megyei szakaszon a következő eredmények születtek:

I. helyezett: Szabó Sára (XII. A)

II. helyezett: Olai Viola (XII. A)

III. helyezett: Fridrik-Hegyes Anna (XI. A)

IV. helyezett: Tiba-Fischer Eszter (IX. A)

Ők négyen képviselik majd iskolánkat és megyénket a február 3–5. között Sepsiszentgyörgyön megrendezendő országos fordulón.

Gratulálunk nekik az elért eredményekhez, és kívánunk sok sikert az országos megmérettetésen!


A megyei szakaszon kapott feladatok, azaz a tollbamondás és a feladatlap ITT, illetve ITT tekinthető meg, próbálható ki.


Harmadikos szavalók sikerei

Díjazott harmadikos szavalóink (balról jobbra): Derzsi Máté, Lehoczky Balázs, Kaszta Henrik [Fotó: Bálint Erika]

„A vers néma. Adj neki hangot…” címmel online versmondó versenyt hirdetett, immár harmadik alkalommal, az RMDSZ Arad Megyei Szervezete és a Pro Identitas Egyesület a Magyar Szórvány Napja alkalmából. A november 6-ig beküldött verseket hat kategóriában bírálta el a szakmai zsűri, valamint közönségszavazásra is sor került.

   Tovább…

Helyesíró verseny Lakiteleken

[Fotó: Almási Valéria]

November 23-án harmadikos és negyedikes kisdiákok utaztak a Lakitelek Népfőiskolára, a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesülete által szervezett Tollas Tibor Helyesíró egyéni- és csapatversenyre.

   Tovább…

Elfogadtuk a kihívást, megnyertük az első díjat! – O provocare pe care am acceptat-o, un premiu pe care l-am câștigat!

Az Országos Drogellenes Ügynökség által meghirdetett verseny díjazottjai, közöttük középen az esszé-rajz kategóriája győztesei: Marossy Gyopár és Nyári Tamás (X. A)

A román nyelv és irodalom tanárok vezetésével iskolánk részéről három csapat nevezett be egy-egy alkotással arra a versenyre, amelyet az Országos Drogellenes Ügynökség hirdetett meg. Az egyik csapat – Marossy Gyopár, Nyári Tamás (X. A), koordinátor Bianca Pașcu-Paul romántanár – I. díjat nyert az esszé-rajz kategóriában.

   Tovább…

Kis mesemondónk remekelt

A Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Versenyen iskolánkat Lehocky Balázs Attila, harmadik osztályos kisdiák képviselte. Az országos döntő helyszíne ez alkalommal is Sepsiszentgyörgy volt. A versenyre november 12-én került sor.

   Tovább…

Kriza János mesemondó verseny – az elemi osztályosok megyei fordulója

Csikys elemisták a Kriza János mesemondó verseny megyei fordulóján
[Fotó: Almási Valéria]

„Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz” – mondta Csukás István, és reméljük, hogy még sok mesemondó verseny is.

   Tovább…

Kriza János mesemondó verseny

November 18-án, kedden ismét gyerekzsivajtól volt hangos a Csiky Gergely Főgimnázium díszterme. 13 órától ugyanis újra élőben tudtuk megtartani a megye V–VIII. osztályos diákjai számára a Kriza János mesemondó versenyt.

   Tovább…