Továbbjutók a Gelei József Országos Biológia Tantárgyverseny megyei szakaszán

A BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete a szilágysomlyói Simion Bărnuțiu Főgimnáziummal közösen indította el a Gelei József Országos Biológia Tantárgyversenyt, mely a IX., X. és XI. osztályos romániai magyar középiskolásoknak szól. A megyei szakasz május 6-án volt, az országos szakaszt pedig május 28-án szervezik meg online módon.

A tantárgyverseny egyedi lehetőséget biztosít magyarul tanuló diákok számára összemérni tudásukat a biológia tantárgy területén magyarul.

Összesen 118 dolgozat született a megyei szakaszon, a diákok összesen 10 megyéből, valamint Bukarestből jelentkeztek.

A Csiky Gergely Főgimnáziumot a megyei szakaszon egy kilencedikes és két tizenegyedikes diák képviselte. A IX. A osztályból Páll Antal László 56 pontot, a XI. A osztályból Almási Eszter 55 pontot, Andrasoni Orsolya Henrietta pedig 45 pontot ért el, így mindhárman továbbjutottak az országos szakaszra. Felkészítő tanáruk Páll Mária volt. Gratulálunk nekik!

Kulin György Reáltudományok Országos Diákkonferencia, 2022

Kopacz Melánia (IX. A) a szalontai diákkonferencia díjkiosztásán

Egy diákkonferencia célja a diákok önálló, tudományos tevékenységének kialakítása és ennek fejlesztése az önálló dolgozatok bemutatása által.

Iskolánk egy diákja május 14-én részt vett Szalontán, az Arany János Elméleti Líceumban megrendezett Kulin György Reáltudományok Országos Diákkonferencián. Kopacz Melánia IX. A osztályos tanulónk a biológia szekción mutatta be tudományos dolgozatát, mely interdiszciplináris volt, hiszen fizikai és kémiai ismeretekre is alapozott. A dolgozat címe: Az orosz–ukrán háborúnak az élő környezetre gyakorolt hatásai.

A dolgozatok terjedelme 5-10, A4-es formátumú oldal lehetett. Minden jelentkezőnek 10 perc állt a rendelkezésére, hogy a dolgozatát és kísérletét bemutassa és 5 perc a feltett kérdések megválaszolására.

A szaktanárokból álló zsűri III. díjjal jutalmazta Kopacz Melánia dolgozatát. Gratulálunk!

Felkészítő tanárok: Hadnagy Éva kémiatanár, Molnár Magdolna fizikatanár, Páll Mária biológiatanár.

« A 2 »

Siker az országos regemondó vetélkedőn

A regét, népmondát, legendát kedvelő kisdiákok utaztak az ország magyarlakta vidékeiről május 6-án és 7-én Marosvásárhelyre. A Dacia Általános Iskola lelkes pedagógusai 12. alkalommal szervezték meg a harmadik osztályosok országos regemondó vetélkedőjét. A megmérettetésen 23 harmadik osztályos kisdiák vett részt, 15 megyéből, illetve Bukarestből. Arad megyét iskolánk III. A osztályos tanulója, Horváth Szilvia Viktória képviselte.

   Tovább…

Siker az idei román nyelv és irodalom tantárgyversenyen

Az idei, kisebbségeknek szervezett román nyelv és irodalom tantárgyversenyen, amelyet Brăilaban rendeztek meg, iskolánkat három diák képviselte: Szél Emese (VIII. A), Anghel Orsolya (VII. A) és Kiss Cyntia (VI. B), felkészítő tanáraik Dima Crina, Rus Cristiana és Vulpoiu Laura. A három résztvevő diák közül, kitartó munkájának köszönhetően, Kiss Cyntia dicséretben részesült, gyarapítva ezzel saját és iskolája hírnevét. Gratulálunk neki!

   Tovább…

A győzelem után most társszervezőként is kipróbáljuk!

Kerek egy év telt el azóta, hogy 2021 áprilisában a Csiky Gergely Főgimnázium először vett részt a Megismerés, kreativitás, eredetiség az iskolában elnevezésű, a gyakorlati oktatás fontosságát népszerűsítő nagyszabású projektben, amelyet akkor, a vírushelyzetre való tekintettel, online módon szerveztek meg.

   Tovább…

Tavaszi vakáció és matekversenyek

Ar aradi matekes különitmény Kolozsváron, az OMMO döntőjén

A tavaszi vakáció első hetében Kolozsvár adott otthont az Országos Magyar Matematika Olimpia (OMMO) utolsó szakaszának. A megyei szakaszról korábban a honlapunkon is beszámoltunk: Matematikaversenyeken a csikys diákok.

   Tovább…

Informatika versenyek eredményes szereplője

Back István Levente, XII. A osztályos tanuló [Fotó: Ilona János]

Végéhez közeledik az informatika versenyek idei „évada”, s az már egészen biztos, hogy Back István Levente, a Csiky Gergely Főgimnázium XII. A osztályos diákja újabb komoly eredményeknek örvendhet. (És nemcsak ő, persze, hanem a teljes iskolai közösség is.) Az informatika olimpia országos szakaszán elért bronzéremre, illetve a Nemes Tihamér Online Programozási Verseny aktuális első helyére gondolunk. Alább picit részletesebben.

   Tovább…

A matematikaversenyek díjkiosztása

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny döntősei [Fotó: Back István Levente]

A tavaszi zsongás nem csak a természetre jellemző, hanem az iskolánkra is. Mindamellett, hogy a jó idő és az egészségügyi előírások most már megengedik az érdekesebbnél érdekesebb tevékenységek megszervezését, a tanulást versenyek sora is színesíti. Április 12. a matematikáról szólt, mármint két matematikaverseny díjazásáról.

   Tovább…