Kiállítás a magyar kultúra napján

Kiállítás a magyar kultúra napján [Fotó: Ilona János]

2020. január 22-én, szerdán a Csiky Gergely Főgimnázium két épületszárnyát összekötő „hídon” egy kiállítást lehetett megtekinteni a nap folyamán. Ezzel iskolánk is bekapcsolódott a magyar kultúra napján a világon sokfelé szervezett különböző megemlékezések sorába.

   Tovább…

Borítótervek és illusztrációk Szabó Magda alkotásaihoz

szabo_magda_illusztraciok_sav

Ahogy azt az elmúlt héten jeleztük, a magyar kultúra napja alkalmából kreativitási versenyre jelentkezhettek a VIII–XII. osztályos diákok. Idén ünnepeljük Szabó Magda születésének századik, halálának tizedik évfordulóját, ezért az írónő egy tetszőlegesen választott alkotásához készíthettek borítótervet vagy illusztrációt. 

   Tovább…

„Ne legyen kultúra magyarság és magyarság kultúra nélkül.” (Kodály Zoltán)

minikiallitas_magyar_kultura_sav

Kölcsey Ferenc 1823 január 22-én, Csekén tisztázta le a Himnusz kézíratát. 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját.

Egy nemzet számára a kultúra, az irodalmon kivül, magába foglalja a közösség hagyományát, viseletét, táncát és dalát is. Ezen területekről vett tárgyakat mutatott be az a kiállítás, amelyet iskolánk VI–VIII. osztályos diákjai állítottak össze. 

   Tovább…

Ötödikesek a magyar kultúra napján

otodikesek_magyar_kultura_sav

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg, minden évben január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A neves évfordulót a Csiky Gergely Főgimnázium V. osztálya külön is megünnepelte. Rendhagyó irodalomórát tartottunk, több osztálytársam ünneplőbe öltözve jelent meg ezen a napon. 

   Tovább…

Kreativitási versenyt szervezünk a magyar kultúra napjára

kolcsey_himnuszKedves diákok!

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

A nevezetes nap alkalmából iskolánk idén kreativitási versenyt hirdet VIII–XII. osztályos diákok számára. Ebben az évben ünnepeljük Szabó Magda írónő születésének századik, halálának tizedik évfordulóját, ezért a megmérettetés az írónő életműve köré csoportosul. 

   Tovább…

Népdalok a magyar kultúra napján

Nepdal_magyar_kultura_napja_sav

Mint minden évben, idén is megünnepeltük iskolánkban a magyar kultúra napját. Idén iskolánk kórusának néhány tagja járta végig az osztályokat és ajándékozta meg a diákokat és pedagógusokat egy-egy népdallal.

Immár 27. éve ünnepeljük meg a magyar kultúra napját. Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. Ennek emlékére 1989 óta ezen a napon nagyobb figyelmet szentelünk hagyományainknak, gyökereinknek, szellemi értékeinknek.

Idén iskolánk kórusának néhány tagja járta végig az osztályokat, hogy egy-egy népdallal teremtsen ünnepi hangulatot. Az elemi, illetve az V–VIII. osztályokban Gavrilă Erika, Rónai Zoltán és Vincze Viktória (V. osztály), a IX–XII. osztályosoknak pedig Back Annamária (X. A) és Simon Beatrix (XII. A) énekelt. Nagy örömünkre sokan megtapsoltak, néhol vissza is szólítottak minket, de repetára, sajnos, nem volt idő.

[Fotó: Bacsilla Sándor, Ilona János]

« A 2 »

Kölcsey-díj 2016 – Ketten együtt 90 éve az oktatói pályán!

Kolcsey_dijak_2016_sav

Az aradi Kölcsey Egyesület 2003 óta ítéli oda az egyesület nevét viselő díjat azoknak a személyeknek, akik kimagasló teljesítményt értek el az aradi magyar kultúra ápolásában, a hagyományaink, a nyelvünk megőrzésében. A díjat hagyományosan január 22-én, a Magyar Kultúra Napján (aznap fejezte be Kölcsey a Himnuszt) adják át. Az idei ünnepségre az Arad Kamaraszínház zsúfolásig telt termében került sor, ahol Jankó András egyesületi elnök és Berecz Gábor titkár adták át az emlékplakettet, oklevelet, virágcsokrot és emléktárgyakat. A díjazottakat Fekete Károly egyesületi alelnök, Faragó Péter, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének elnöke, illetve Bognár Levente, Arad város alpolgármestere is köszöntötte. Laudációt mondott Hadnagy Éva, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója és Ujj János, nyugalmazott történelemtanár, helytörténész.

A 2016-os díjat két tanár, Olasz Angéla és Csanádi János kapta. Ketten együtt 90 évet (mintegy három emberöltőt!) töltöttek el az aradi és Arad megyei magyar oktatás szolgálatában. Az is közös pályafutásukban, hogy iskolánkban, a Csiky Gergely Főgimnázium elődjében, az akkor 3-as számú középiskolának nevezett tanintézetben végeztek, itt is érettségiztek. És lettek megbecsült pedagógusok, szereztek tanári oklevelet a levelezési tagozaton.

Olasz Angéla a Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem történelem szakát elvégezve lett a tornyai, majd a kisiratosi iskola, végül a Csiky Gergely Főgimnázium tanára. Csanádi János a marosvásárhelyi főiskola diplomájával zsebében volt szülőfaluja, Nagyzerind magyartanára négy és fél évtizeden keresztül. Mindketten bebizonyították: a falu nem az értelmiség temetője! Mert a szívvel-lélekkel tevékenykedő pedagógus után marad munkájának eredménye, a jól felkészült generációk sora, és maradnak azok a kellemes emlékek, amelyeket tanítványaik róluk megőriztek. Nem véletlen, hogy annyi volt tanítvány jött el mindkettőjük részéről a díjkiosztó ünnepségre.

Az egyesület kuratóriuma minden bizonnyal azt is értékelte a díjak odaítélésekor, hogy a nyugalmazásukat követő években számukra „nem állt meg az idő”. Mindketten tovább tevékenykednek, mintha mi sem történt volna: történelmi emlékműsorokat állítanak össze, Olasz Angéla rendületlenül készíti fel egykori (és jelenlegi!) iskolája diákjait a különböző versenyekre, magyarországi fellépésekre, előadásokat tart történelmi események, évfordulók alkalmával; Csanádi János pedig a Körösmente Irodalmi Kör vezetője, szövegírója, fáradhatatlan szereplője, az aradi lapok állandó munkatársa.

Mint egykori aradi iskolatársaimnak, később pedagógus-sorstársaimnak sok szeretettel gratulálok. Egész generációnk nagy-nagy büszkeséggel tekint rájuk.

[Fotó: Ilona János]

„Arra törekedtünk, hogy az egész iskolát bevonjuk…” – A Magyar Kultúra Napja a Csikyben

Verskaravan_MKN_2015_sav

Január 22-én 26. alkalommal emlékezünk a Magyar Kultúra Napjára, és arra, hogy 1823-ban, ugyanezen a napon, Kölcsey Ferenc tisztázta le a Himnusz kéziratát. Iskolánkban reggel 8 óra előtt a folyosón gyülekeztek a szavaló diákok, hogy a becsengetést követően minden osztályt végigjárva elmondhassanak két verset az esemény kapcsán. Általános iskolás és líceumi osztályos diákok jelentkeztek versmondásra, és párosan indultak el a csengő megszólalásakor.

Akik nem olvasták előtte egy nappal a weblapos bejegyzést, bizonyára meglepődve fogadták, hogy a hagyományos tanórát egy kis kultúrával fűszerezték a versmondók. A szépen előadott költeményeket természetesen taps és elismerés követte a hallgatók részéről. A megemlékezés Rudolf Ágnes és Nyári Melinda irányításával zajlott. Versmondás után megszólaltattunk néhány szavaló diákot is. 

   Tovább…