100 év… 100 nap… 100 perc… Van egy perced? (1.)

A magyar kultúra napján veszi kezdetét iskolánk új irodalmi projektje, melynek címe 100 év… 100 nap… 100 perc.

100 év… azaz iskolánk, a Csiky Gergely Főgimnázium épülete idén 100 éves.

100 nap… azaz ebben az új évben 100 napon szeretnénk emlékezni és ünnepelni.

100 perc… azaz mindegyik napon egy-egy magyar költő vagy író alkotásának tolmácsolását hallgathatjuk meg egyperces kisfilmekben.

A rohanó mindennapokban gyakran átsiklunk egy-egy irodalmi évforduló felett. Projektünk célkitűzése, hogy ebben az évben száz napon keresztül emlékezzünk a magyar irodalom jeles alakjaira, születési vagy elhalálozási évfordulójuk alkalmából. Alkotásaik közül olyanokat választunk ki, melyeknek előadása megközelítőleg belefér egy percbe. Ez az egy perc nyugalmat, felüdülést, feltöltődést nyújt mindazoknak, akik készek egy perc erejéig megállni… ezért is lett projektünk alcíme: Van egy perced?

Az irodalmi alkotásokat csikys diákok előadásában hallgathatjuk meg, előkészítősöktől a végzősökig, a kisfilmek elkészítésében pedig iskolánk médiaműhelyének tanulói vesznek részt. Az elkészült felvételeket a Csiky Gergely Főgimnázium honlapján, Facebook- és Instagram-oldalán tesszük közzé, hogy minél többek számára elérhetőek legyenek.

Idén a Himnusz születésének 200. évfordulóját ünnepeljük – Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta a Himnuszt –, ezért választottuk sorozatunk első versének… még ha meg is haladja az egy percet.

Kívánunk kellemes felüdülést mindenkinek!