„A” és „B” után „D” és „C” – folytatódik az idei érettségi

bac_2019

Az elmúlt héten megkezdődött az idei érettségi nyári vizsgasorozata. Június 3-án és 4-én román nyelv és irodalomból („A” próba), 5-én és 6-án pedig anyanyelvből, magyar nyelv és irodalomból („B” próba) szóbeliztek a Csiky Gergely Főgimnázium idei végzősei, szám szerint 61-en. Június 10-én és 11-én (hétfőn és kedden) következik a digitális készségek felmérése („D” próba), közvetlenül utána, június 12-én és 13-án (szerdán és csütörtökön) pedig az idegen nyelvi készségek felmérése („C” próba), amely az angol nyelvvizsgát jelenti a csikysek számára. Utóbbiról kedden fogunk részletesebben írni, alább a „D” próbát részletezzük. 

   Tovább…

„Bármennyien is vagyunk, nagy dolgokat tudunk létrehozni!” – Tanévnyitó a Csiky Gergely Főgimnáziumban

tanevnyito_2017_sav

Nyárias melegben, ünneplő ruhában (a többség), ünnepi beszédekre hősiesen felkészülve gyülekezett a Csiky Gergely Főgimnázium diáksága, tanári kara s szülői (nagyszülői, rokoni, hozzátartozói) közössége ma, szeptember 11-én reggel, a 2017–2018-as tanév megnyitóján, kezdetén. Túlzott hősiességre s türelemre ezúttal nem is volt szükség, hiszen a rendezvény szervezői és meghívottjai rövidre, operatívra szabták a műsort s az ünnepi beszédeket. (Joggal sejtvén, hogy olyan ordítóan nagy öröm és túlbuzgó lelkesedés azért nem vet fel ilyenkor egy valamirevaló diákot…) 

   Tovább…

Számítástechnika, majd angol nyelv – a „D” és a „C” próbákkal folytatódik az érettségi

Szamtech_erettsegi_Sav

Ahogy azt korábban már jeleztük, június 12-én és 13-án (hétfő, kedd) a digitális készségek felmérése, azaz a számítástechnika vizsga („D” próba), közvetlenül utána pedig, június 14–16. között (szerda–péntek) az idegen nyelvi készségek felmérése („C” próba) következik. A „C” próbáról majd kedden írunk részletesebben, alább a „D” vizsga részleteit taglaljuk. 

   Tovább…

Kedden és szerdán: „D” próba, azaz számítástechnika vizsga

Competente_digitale_2016_sav

Ahogy azt korábbi bejegyzésünkben jeleztük, az idei érettségi nyitányaként június 13–16. között lezajlott az első két szóbeli vizsga. A román szóbelin („A” próba) 21-en felső-középfokú (Avansat), 43-an haladó (Experimentat) minősítést, míg a magyar szóbelin („B” próba) 3-an felső-középfokú, 61-en pedig a lehető legjobb, tehát haladó minősítést szereztek. (A 69 beiratkozott közül 5 korábbi végzős csak egy vagy több írásbelin kell hogy bizonyítson.) Június 21-én és 22-én, azaz kedden és szerdán a számítástechnikai készségek felmérése, azaz a „D” próba következik. 

   Tovább…

38 csikys ECDL-vizsgázó az idei tanévben!

ECDL_csoportunk_2015_sav

Hogy mi az ECDL, arról egy évvel ezelőtt közöltünk részletes bemutatást, amikor a tavalyi végzősöket biztattuk ennek a nemzetközileg elfogadott vizsgasorozatnak a letételére. Idén, nagy örömünkre, egészen nagy számú, pontosan 38 csikys diák (26 végzős és 12 tizenegyedikes) jelentkezett az Európai Számítógép-használói Jogosítvány, vagyis az ECDL megszerzésére.

Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (European Computer Driving Licence – ECDL) egy egységes nemzetközi szabályok alapján működő moduláris vizsgarendszer, amelyet világszerte 150 országban fogadnak el. (Európán kívül ICDL, vagyis International Computer Driving Licence a neve).

Miért hasznos az ECDL-vizsga letétele? Azért, mert a tulajdonosa ezzel bizonyítja, hogy rutinosan kezeli a személyi számítógépet, illetve az azon található legfontosabb programokat (a Windows operációs rendszert, illetve a Microsoft Office irodai programcsomag fő részeit). Az egyetemistáknak előnyt jelenthet különböző ösztöndíjak megszerzésében, de munkahelyi felvételkor is hasznos eszközt biztosít. Életkortól, iskolai végzettségtől, munkahelytől, foglalkozástól függetlenül bárki leteheti a nemzetközi számítógépkezelési vizsgát, s a megszerzett jogosítvány meghatározatlan ideig érvényes, vagyis élethosszig tart.

A középiskolások számára további előnyt jelent, hogy a sikeresen letett ECDL-vizsga a számítástechnika érettségi alól is mentesít, az e tantárgyból járó legmagasabb, haladó (Experimentat) minősítéssel. S bár mint minden nemzetközi vizsga, ez is pénzbe kerül, mégis megéri abszolválni, hiszen komoly befektetést jelenthet bárki számára a tanulmányi, illetve a szakmai karrierje építésében. (Annál is inkább, mert később, igény szerint további, haladó szintű vizsgák is letehetőek a különböző irodai programok és más szoftverek használatából.)

A korábbi évekhez hasonlóan, a csikys csoport tagjai idén is az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskolában működő ECDL-központba iratkoztak be. Ottani tevékenységüket Tămășan Eugen tanár úr, a vizsgaközpont vezetője fogja irányítani, de, természetesen, az iskolai órák keretében és azokon túl is igyekszünk őket megfelelően felkészíteni. Heti egy vizsga vár majd a 38 csikys középiskolásra, amelyet mindig egy helyszíni felkészülés (szimulálás) előz majd meg. Kevesebb mint két hónap alatt tehát a Standard ECDL-jogosítványhoz szükséges mind a 7 vizsga abszolválható lesz.

(Az alábbi képek az idei vizsgasorozatra való beiratkozáson készültek.)

Hogy érettségi után is maradj valamivel: ECDL

Új tanév, új lehetőség az ECDL-vizsga letételére!

ecdl_small

Mi az az ECDL? Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (European Computer Driving Licence – ECDL) egy egységes nemzetközi szabályok alapján működő moduláris vizsgarendszer, amelyet világszerte 150 országban fogadnak el. (Európán kívül ICDL, vagyis International Computer Driving Licence a neve). Bevezetésével, terjesztésével, minőségbiztosításával és teljes körű ellenőrzésével hazánkban az ECDL Romania Rt. foglalkozik.

Kinek hasznos az ECDL-vizsga? Mindenkinek, aki egy világszerte elfogadott számítógépkezelői bizonyítványt akar szerezni, amely bizonyítja, hogy tulajdonosa rutinosan kezeli a személyi számítógépet, illetve az azon található legfontosabb programokat (Microsoft Windows operációs rendszer, illetve a Microsoft Office irodai programcsomag fő részei – Word, PowerPoint, Excel, Access, Outlook Express). Egyetemisták számára komoly előnyt jelent a külföldi ösztöndíjak megszerzésében, de egy jobb munkahelyre való bejutáshoz is hasznos eszközt biztosít. Életkortól, iskolai végzettségtől, munkahelytől, foglalkozástól függetlenül bárki leteheti a nemzetközi számítógépkezelési vizsgát, ha szükségesnek tartja. 

   Tovább…