Számítástechnika, majd angol nyelv – a „D” és a „C” próbákkal folytatódik az érettségi

Szamtech_erettsegi_Sav

Ahogy azt korábban már jeleztük, június 12-én és 13-án (hétfő, kedd) a digitális készségek felmérése, azaz a számítástechnika vizsga („D” próba), közvetlenül utána pedig, június 14–16. között (szerda–péntek) az idegen nyelvi készségek felmérése („C” próba) következik. A „C” próbáról majd kedden írunk részletesebben, alább a „D” vizsga részleteit taglaljuk. 

Az első két szóbelin már túl vannak a végzősök. A román szóbelin („A” próba) az 54 beiratkozott diák közül 5-en alsó-középfokú (nivel mediu), 14-en felső-középfokú (avansat), 35-ben pedig haladó (experimentat) minősítést értek el. A magyar szóbelin 7-en felső-középfokú (avansat), 47-en pedig haladó (experimentat) minősítéssel végeztek.

A digitális készségek felmérése az 54-ből összesen csak 30 diákra vár. Ennek oka az, hogy a többiek, szám szerint 24-en már korábban megszerezték az Európai Számítógép-használói Jogosítványt (ECDL-vizsga), így mentesültek a „D” próbán való részvétel alól. (Pontosabban haladó/experimentat minősítéssel elismerték számukra a vizsgát.) Az elmúlt tanévben Birta Andrea, Bacsilla Sándor, Bold Barbara, Csomós Roland, Ilona Judit, Kocsis Hedvig, Komori Antónia, Kurunczi Krisztián, Nagy Csilla, Sipos Walter, Szilasi Róbert és Zsámbok Zoltán (XII. A), idén pedig Böhm Lotti, Czank Vivien, Gál Tamara, Morariu Adrian, Rudolf Anna, Ruja Henrietta, Siska-Szabó Lehel (XII. A), Hajas Norbert, Hegedüs Sebastian, Sisa Roland (XII. B), Boldizsár Bettina és Miţiţi Beatrix (XII. C) ECDL-ezett sikeresen. Gratulálunk nekik, ők már az angol nyelvvizsgára, vagy (akiknek nyelvvizsgájuk is van), egyenesen az írásbeli vizsgákra készülhetnek.

ecdl_2015-2016_kicsi ecdl_2016-2017_kicsi

Hétfőn a XII. A és a XII. B, kedden pedig a XII. C osztály diákjai vizsgáznak majd a földszinti hirdetőtáblán kifüggesztett listák szerinti beosztásban. A helyszín mindkét napon az első emeleti informatika terem lesz.

A  vizsgázók délben, 12.30-kor lépnek be az informatikaterembe, a tulajdonképpeni vizsga 13.00 órakor kezdődik. A végzősök ne felejtsék otthon igazolványukat (vagy, annak hiányában, útlevelüket), viszont ételt, italt ne hozzanak magukkal. (A teremben elegendő mennyiségű ásványvíz áll majd rendelkezésükre.) Vigyázat: mobiltelefonok vagy más kommunikációs eszközök és forrásanyagok (könyvek, füzetek) használata, vagy akár csak a vizsgaterembe való bevitele szigorúan tilos és a vizsgáról való azonnali kizárással jár. (Ahogyan a másolás, illetve a másolási kísérlet is.) Ez pedig a következő két érettségi vizsgasorozatról való eltiltást vonja maga után. A vizsga lefolyását a szabályzat értelmében kamerával rögzítik, a felvételeket pedig utólag leellenőrzik.

A szóbeli vizsgákon használatos eredménylapot (amelyre a különböző próbákon szerzett minősítéseket vezetik be a vizsgáztatók) most nem kell hozni, hiszen a digitális kompetenciavizsga eredménye csak az írásbeli, illetve a gyakorlati kérdésekre adott válaszok kijavítása után lesz kifüggesztve.

Jó felkészülést, ismétlést és sikeres „digitális vizsgát”!