Újabb találkozás a lengyel barátainkkal

lengyel_diakok_sav Miután tavaly, a Lengyel–Magyar Baráti Társaság fennállásának 35. évfordulóján a Csiky Gergely Főgimnázium népes csoportja vett részt a lengyelországi Łódźban szervezett rendezvénysorozaton, idén, május 29. és június 2. között testvériskolánk, a łódźi 13. számú Bem József Gimnázium 14 diákját fogadta iskolánk 13 tanulója.

Az út hosszúsága és az úton adódott gondok miatt lengyel vendégeink hétfő délután helyett éjfél körül értek városunkba, majd a rövid programismertető után a fogadó családoknál térhettek nyugovóra.

Kedden már az iskolában köszöntöttük őket, ahol dr. Muntean Tibor igazgató úr egy rövid bemutatót is tartott. Ezt követően Siska-Szabó Zoltán vezetésével Arad nevezeteségeit fedezték fel a lengyel diákok, s a polgármesteri hivatalban Bognár Levente alpolgármester úr is fogadta őket. Délután szabad program következett, amit közös fagyizással koronáztunk meg.

Szerdán a tornyai tájházba látogattunk el Puskel Tünde Emese tanárnő kíséretében, később pedig, immár újra Aradon a program egyik fénypontja következett, egy néptáncgála, amelyen szebbnél szebb néptáncok, népdalok segítségével mutattuk be hagyományainkat. Lengyel barátaink nagy érdeklődéssel, élvezettel figyelték az előadást.

Csütörtökön, gyereknapon hegyaljai kirándulás következett. Elsőként a világosi Bohus-kastélyba látogattunk, ahol az 1848-as emlékkiállítást tekintettük meg, később a gyoroki villamosmúzeumban, illetve a máriaradnai bazilikában sétáltunk, végül pedig a solymosi vár romjaihoz másztunk fel Ruja Ildikó tanárnő és Siska-Szabó Zoltán kíséretében.

Pénteken, az utolsó közös napon a pécskai bivalyfarmra látogattunk Siska-Szabó Hajnalka és Kocsik Krisztina tanárnők vezetésével, és a bezdini kolostorig is elbicikliztünk. Délután filmet néztünk az Arta moziban, késő este pedig rallizás zárta a napot. Vendégeinktől szombaton kora reggel búcsúztunk el.

Köszönjük szervező tanárainknak, Hadnagy Évának, Rogoz Mariannának, Ruja Ildikónak és Siska-Szabó Hajnalkának ezt a felejthetetlen hetet, Szilágyi László bácsinak az odaadó tolmácsolást, az Alma Mater Alapítványnak, a Pro Schola Csiky Gergely Egyesületnek, Papp Attilának, Papp Ádámnak és Mészár Sándornak pedig a tevékenységek megszervezésére nyújtott támogatását.

Nagyon jól éreztük magunkat, és habár eleinte akadtak kisebb-nagyobb gondok egymás megértésével, végül mégis sikeresen boldogultunk, sőt némi lengyel nyelvtudással is gazdagodtunk. 🙂

« A 2 »