Ismét Lengyelországban jártunk

lengyelorszag_2018_sav

Az elmúlt évek hagyományához hűen, idén a csikyseken volt a sor, hogy elutazzanak testvériskolánk, a łódźi 13. számú Bem József Gimnázium diákjaihoz. Március 22–29. között 12 tanuló vett részt az ott megszervezett rendezvénysorozaton, Rogoz Marianna és Kocsik Krisztina tanárnők kíséretében. 

   Tovább…

Újabb találkozás a lengyel barátainkkal

lengyel_diakok_sav Miután tavaly, a Lengyel–Magyar Baráti Társaság fennállásának 35. évfordulóján a Csiky Gergely Főgimnázium népes csoportja vett részt a lengyelországi Łódźban szervezett rendezvénysorozaton, idén, május 29. és június 2. között testvériskolánk, a łódźi 13. számú Bem József Gimnázium 14 diákját fogadta iskolánk 13 tanulója.

   Tovább…

Egy hét lengyel barátainknál

Lengyel_magyar_baratsag35_sav

Április 20–27 közt iskolánk 22 diákja Hadnagy Éva igazgató, Rogoz Marianna és Siska-Szabó Hajnalka tanárnők, valamint Kori Edina titkárnő kíséretében a Lengyel–Magyar Baráti Társaság fennállásának 35. évfordulóján a lengyelországi Łódźban szervezett rendezvénysorozaton vett részt. (A lengyelországi úton készített sok jó fotó miatt az auschwitzi felvételeket külön galériában nézhetjük meg a bejegyzés végén. Ugyanott egy Auschwitzról készített kisfilmet is megtekinthetünk.) 

   Tovább…

Lengyel vendégek iskolánkban

lengyel_magyar_projekt_sav

Az elmúlt hét folyamán iskolánk vendégei voltak Lengyelországból, Łódź városából, testvériskolánk, a Bem József 13-as számú Általános Iskola diákjai, tanárai, és Laci bácsi, azaz Szilágyi László. Őket a pályázat helyi vezető tanárai, Rogoz Marianna és Ruja Ildikó, valamint csikys diákok fogadták. 

   Tovább…

Tanulmányúton Lengyelországban

Lengyelorszag_sav

Iskolánk néhány éve tart fenn jól működő testvériskolai kapcsolatot a łodzi 13-as számú Bem József Gimnáziummal. Ennek a kapcsolatnak köszönhetően idén mi látogathattunk el Lengyelországba. Iskolánk küldöttsége 15 diákból és három tanárból állt. A sokszínű és tanulságos programról néhány vállalkozó szellemű kiránduló naplót vezetett; ezt szeretnénk most megosztani olvasóinkkal.
[A naplójegyzetek a galéria alatt kezdődnek.]

[Fotó: Csomós Roland] 

Vasárnap 2014. 04.06.
Iskolánk előtt találkoztunk, bepakoltunk a buszba, s nyolc után nekivágtunk a hosszú útnak. Zimándközön és Zimándon még felvettük a csapat néhány vidéki tagját, s ezzel minden együtt volt egy remek kiránduláshoz. Hosszú volt az út, de szép tájakat láttunk: a Tátrát, festői kisvárosokat, ám a 11 órás buszozás után azt vártuk a legjobban, hogy Krakkóba érjünk. Ott egy szállodában kipihenhettük az utazás fáradalmait, hogy aztán másnap újult erővel indulhassunk Łodz felé.

Hétfő, 2014. 04.07.
A tegnap éjszakát Krakkóban töltöttük, de ma reggel korán keltünk, hisz még nem értük el úti célunkat: Łodz városát. Ismét összepakoltunk, és indultunk is, mert még várt ránk egy felejthetetlen, bár megrázó látogatás Auschwitzban és Birkenauban, a holokauszt két legismertebb koncentrációs táborában. Több órás látogatásunk alatt magyar idegenvezetőnktől sok fontos új információt tudhattunk meg. Rengeteg történetet ismertünk eddig is, de egyik sem ért fel a látogatással, ahol saját szemünkkel láthattunk a táborokat, az áldozatok személyes tárgyait. A látogatás után folytattuk utunkat Łodz felé, ahol már izgatottan vártak minket, s mi is izgultunk az „új családjaink” miatt. Az iskola előtt találkoztunk vendéglátóinkkal, megkaptuk a heti programot, és mindenki „hazament” a fogadójával.

Kedd, 2014. 04.08.
Reggel nyolckor az iskola előtt gyülekeztünk, mára városnézést terveztek nekünk Łodzban. Természetesen egymás szavába vágva meséltük, hogyan telt az első éjszaka, mit kaptunk enni, milyen a házigazda, hány háziállat van, és hasonló létfontosságú dolgokat. Mikor mindenki megérkezett, elindultunk a városba. Útközben sok mindent megtudhattunk a város történelméről, nevezetességeiről, hírességeiről, megnéztük a Filmmúzeumot, és két gyönyörűen felújított palotát is meglátogathattunk. A városnézés után a fogadóink az iskolánál vártak minket, s délután szabadfoglalkozás volt, sokan a Manufaktúrában töltöttük el az időt, ahol együtt szórakozhattunk. Ez egy volt gyárkomplexum, amelyet felújítottak, stílusosan kibővítettek, és bevásárlóközponttá, illetve szabadidőközponttá alakítottak át. 

   Tovább…

Lengyel testvéreink újból nálunk jártak

lengyelek-1 A testvériskolai kapcsolat a łódźi Bem József Gimnáziummal 2007 óta tart. Ebben a tanévben részükről egy 14 fős csoport látogatott a Csiky Gergely Főgimnáziumba. A 11 lengyel diák csikys tanulóknál volt elszállásolva, a felnőttek pedig iskolánk bentlakásában. Május 27-én, hétfőn érkeztek és június elsején utaztak haza. Ebben a periódusban igyekeztünk számukra érdekes, élménydús, változatos programot biztosítani.

Kedden, az iskolánk bemutatása – igazgatónk, Juhász Béla által – és óralátogatások után együtt drukkoltak a csikysekkel a sportcsarnokban az Arad, mozdulj meg! vetélkedőn.

Szerdán reggel Tornyára indultak, ahol a Propirkult egyesület tájházában ismerkedtek a helybéli szokásokkal, hagyományokkal. Kipróbálhattak régi háztartásbeli eszközöket és kerti szerszámokat, megkóstolhatták a kemencében sült lángost is, mégis a cseresznyeszedés és -evés bizonyult a legérdekesebb tevékenységnek. Színházi előadásra is eljutottak, A dzsungel könyve musical változatát tekintették meg. Délután a polgármesteri hivatalban Bognár Levente alpolgármester úr fogadta küldöttségüket és mutatta be az aradi városháza épületét. Este a felújított Neptun strandon sétáltak. 

   Tovább…