Ismét Lengyelországban jártunk

lengyelorszag_2018_sav

Az elmúlt évek hagyományához hűen, idén a csikyseken volt a sor, hogy elutazzanak testvériskolánk, a łódźi 13. számú Bem József Gimnázium diákjaihoz. Március 22–29. között 12 tanuló vett részt az ott megszervezett rendezvénysorozaton, Rogoz Marianna és Kocsik Krisztina tanárnők kíséretében. 

Első nap, az előző évekhez hasonlóan, Krakkóban szálltunk meg. Másnap meglátogattuk Wieliczka városát, a 135 méter mélyen elterülő sóbányába viszont, melynek csupán 1 %-a tekinthető meg, csak a csapat egyik fele ment le. Akik már jártak a bányában, közben bejárták a várost, megtekintették a látványosságait. Az alig pár órás látogatás után visszatértünk Krakkóba, hogy megtekintsük a régi városközpontot is.

Habár csak este érkeztünk úticélunkhoz, Łódźba, az öröm és kíváncsiság annál nagyobb volt. A rövid köszöntő után a fogadó családoknál való elszállásolás következett, melynek során régi ismerősökkel és új barátokkal találkoztunk. Szombaton a várossal is megismerkedhettünk: elidőzhettünk a 4,5 km hosszú Piotrkowska sétálóutcán, felfedezhettünk a Manufaktura Shopping Centre-t, sőt a Herbst palotát is meglátogattuk.

A vasárnapi programot a vendégfogadó családok szervezték, hétfőn pedig mindannyian Lengyelország fővárosába, Varsóba utaztunk. Számos templomot, palotát, főteret megtekintettünk, sőt a háborúkban elesett katonák emlékművénél történő őrségváltásnak is tanúi lehettünk.

Másnap ismét Łódźban időztünk, ezúttal viszont az iskolában szervezett színes programokon vettünk részt, és a 2007 óta tartó, iskoláink között kialakult lengyel–magyar barátságról szóló bemutatón is részt vettünk. Ezután egy kis kézművességre is sor került: a húsvéti ünnepek alkalmával origamizni tanultunk, tojástartót és kiscsirkéket hajtogattunk. Hogy a szórakozás mellett valami újat is tanuljunk, néhány fizikai kísérletet is megtekintettünk: a helyi diákok optikai illúziókkal, elektromágneses reakciókkal és a negyedik halmazállapotként ismert plazmával nyűgözték le csapatunkat. A sporttevékenységek sem maradhattak ki a programból, öt fős csapatok versenyeztek egymással, így a vendégfogadó és a fogadott diákok még jobban megismerkedhettek egymással. Stafétákkal, matematikai feladatokkal és akadálypályákkal kellett a diákoknak megküzdeni, ám senki sem maradt jutalom nélkül.

Szerda reggel búcsút vettünk barátainktól, majd ismét Krakkó felé vettük az irányt. Megtekintettük a Wawel-domb tetején elhelyezkedő katedrálist, ahol Báthory István sírja is található, majd Auschwitzba és Birkenauba is ellátogattunk. Jártunk a deszkaágyakkal teli barakkokban, a hírhedt 11. blokkban, a rekonstruált krematóriumokban, végül pedig az elhunytak számára állított emlékművekhez is eljutottunk. Az éjszakát ismét Krakkóban töltöttük, majd hosszú buszozás után csütörtök este hazaértünk.

Köszönjük vendéglátóinknak és a szervezőknek ezt a csodálatos hetet, Szilágyi László idegenvezetőnek pedig a sok-sok érdekes információt, amiket a városnézések során velünk is megosztott!

[Fotó: Spir Rebeka Petra]

« A 2 »