38 csikys ECDL-vizsgázó az idei tanévben!

ECDL_csoportunk_2015_sav

Hogy mi az ECDL, arról egy évvel ezelőtt közöltünk részletes bemutatást, amikor a tavalyi végzősöket biztattuk ennek a nemzetközileg elfogadott vizsgasorozatnak a letételére. Idén, nagy örömünkre, egészen nagy számú, pontosan 38 csikys diák (26 végzős és 12 tizenegyedikes) jelentkezett az Európai Számítógép-használói Jogosítvány, vagyis az ECDL megszerzésére.

Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (European Computer Driving Licence – ECDL) egy egységes nemzetközi szabályok alapján működő moduláris vizsgarendszer, amelyet világszerte 150 országban fogadnak el. (Európán kívül ICDL, vagyis International Computer Driving Licence a neve).

Miért hasznos az ECDL-vizsga letétele? Azért, mert a tulajdonosa ezzel bizonyítja, hogy rutinosan kezeli a személyi számítógépet, illetve az azon található legfontosabb programokat (a Windows operációs rendszert, illetve a Microsoft Office irodai programcsomag fő részeit). Az egyetemistáknak előnyt jelenthet különböző ösztöndíjak megszerzésében, de munkahelyi felvételkor is hasznos eszközt biztosít. Életkortól, iskolai végzettségtől, munkahelytől, foglalkozástól függetlenül bárki leteheti a nemzetközi számítógépkezelési vizsgát, s a megszerzett jogosítvány meghatározatlan ideig érvényes, vagyis élethosszig tart.

A középiskolások számára további előnyt jelent, hogy a sikeresen letett ECDL-vizsga a számítástechnika érettségi alól is mentesít, az e tantárgyból járó legmagasabb, haladó (Experimentat) minősítéssel. S bár mint minden nemzetközi vizsga, ez is pénzbe kerül, mégis megéri abszolválni, hiszen komoly befektetést jelenthet bárki számára a tanulmányi, illetve a szakmai karrierje építésében. (Annál is inkább, mert később, igény szerint további, haladó szintű vizsgák is letehetőek a különböző irodai programok és más szoftverek használatából.)

A korábbi évekhez hasonlóan, a csikys csoport tagjai idén is az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskolában működő ECDL-központba iratkoztak be. Ottani tevékenységüket Tămășan Eugen tanár úr, a vizsgaközpont vezetője fogja irányítani, de, természetesen, az iskolai órák keretében és azokon túl is igyekszünk őket megfelelően felkészíteni. Heti egy vizsga vár majd a 38 csikys középiskolásra, amelyet mindig egy helyszíni felkészülés (szimulálás) előz majd meg. Kevesebb mint két hónap alatt tehát a Standard ECDL-jogosítványhoz szükséges mind a 7 vizsga abszolválható lesz.

(Az alábbi képek az idei vizsgasorozatra való beiratkozáson készültek.)