Hogy érettségi után is maradj valamivel: ECDL

Új tanév, új lehetőség az ECDL-vizsga letételére!

ecdl_small

Mi az az ECDL? Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (European Computer Driving Licence – ECDL) egy egységes nemzetközi szabályok alapján működő moduláris vizsgarendszer, amelyet világszerte 150 országban fogadnak el. (Európán kívül ICDL, vagyis International Computer Driving Licence a neve). Bevezetésével, terjesztésével, minőségbiztosításával és teljes körű ellenőrzésével hazánkban az ECDL Romania Rt. foglalkozik.

Kinek hasznos az ECDL-vizsga? Mindenkinek, aki egy világszerte elfogadott számítógépkezelői bizonyítványt akar szerezni, amely bizonyítja, hogy tulajdonosa rutinosan kezeli a személyi számítógépet, illetve az azon található legfontosabb programokat (Microsoft Windows operációs rendszer, illetve a Microsoft Office irodai programcsomag fő részei – Word, PowerPoint, Excel, Access, Outlook Express). Egyetemisták számára komoly előnyt jelent a külföldi ösztöndíjak megszerzésében, de egy jobb munkahelyre való bejutáshoz is hasznos eszközt biztosít. Életkortól, iskolai végzettségtől, munkahelytől, foglalkozástól függetlenül bárki leteheti a nemzetközi számítógépkezelési vizsgát, ha szükségesnek tartja. 

További előny, hogy a sikeresen letett ECDL-vizsga által a számítástechnika érettségi alól is mentesülnek a végzős diákok, azaz számukra eleve biztosított az érettségin e tantárgyból járó legmagasabb, haladó (Experimentat) minősítés.

Meddig érvényes az ECDL-jogosítvány? Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány meghatározatlan ideig érvényes, vagyis élethosszig tart.

Hol tehető le az ECDL-vizsga? Aradon több helyen is működik ECDL-vizsgaközpont, de az utóbbi években kialakult jó munkakapcsolat okán az Aurel Vlaicu Általános Iskolában működő központot ajánljuk, amely már 2007 óta sikeresen működik.

Mennyibe kerül az ECDL-vizsga? Mint minden nemzetközi vizsga, az ECDL-vizsga letétele is pénzbe kerül. Tămășan Eugen, az Aurel Vlaicu Általános Iskolában működő vizsgaközpont vezetőjének tájékoztatása szerint az árak a korábbi évekhez képest nem emelkedtek. Az összesen 7 vizsgapróbát magában foglaló Standard ECDL-jogosítvány (az érettségin is használható kiegészítéssel) a diákok számára 507 lejbe kerül. Jó hír, hogy ezt nem egy összegben kell lefizetni. 136 lej a beiratkozás (azaz a vizsgafolyamatba való regisztráció), minden vizsga 48 lejbe kerül (8 lej a szimulálás, azaz a lehetséges kérdések áttekintése, illetve 40 lej maga a vizsga ára), végül pedig 35 lejbe kerül a jogosítvány kibocsátása.

Mennyi idő alatt tehető le a vizsga? A beiratkozástól számítva 2 év áll rendelkezésre valamennyi vizsgapróba sikeres letételére. A korábbi évek gyakorlata szerint a csikysek (általában a végzős osztályok diákjai) a beiratkozást követően hetente egy vizsgát tettek le, amelyet mindig egy felkészítő (szimulálás) előzött meg. Kevesebb mint 2 hónap alatt tehát mind a 7 vizsga abszolválható volt.

Összegzés: az ECDL-vizsga komoly befektetést jelenthet bárki számára a tanulmányi, illetve a szakmai karriere építésében. Ilyen szempontból tehát bőven megéri az érte kifizetett pénzösszeg.

Alakulóban van már az idei csikys ECDL-csoport. Akiket érdekel a dolog, és eléggé felkészültnek tartják magukat a számítógépes vizsgák letételére, és a szükséges pénzösszeget is elő tudják teremteni, jelentkezzenek október 10-ig a számítástechnika tanáruknál. További információkat is tőle kaphatnak.