„A” és „B” után „D” és „C” – folytatódik az idei érettségi

bac_2019

Az elmúlt héten megkezdődött az idei érettségi nyári vizsgasorozata. Június 3-án és 4-én román nyelv és irodalomból („A” próba), 5-én és 6-án pedig anyanyelvből, magyar nyelv és irodalomból („B” próba) szóbeliztek a Csiky Gergely Főgimnázium idei végzősei, szám szerint 61-en. Június 10-én és 11-én (hétfőn és kedden) következik a digitális készségek felmérése („D” próba), közvetlenül utána, június 12-én és 13-án (szerdán és csütörtökön) pedig az idegen nyelvi készségek felmérése („C” próba), amely az angol nyelvvizsgát jelenti a csikysek számára. Utóbbiról kedden fogunk részletesebben írni, alább a „D” próbát részletezzük. 

Összesen 71 diákunk iratkozott be az érettségi nyári vizsgasorozatára, közülük 61 idei, 10 pedig korábbi végzős (ők csak az írásbeli próbákon érdekeltek). Az első két szóbelin tehát már túl vannak a végzősök. A román szóbelin a 61 beiratkozott diák közül 4-en alsó-középfokú (nivel mediu), 16-an felső-középfokú (avansat), 41-en pedig haladó (experimentat) minősítést értek el. A magyar szóbelin 1 diák alsó-középfokú, 14-en felső-középfokú, 46-an pedig haladó minősítéssel végzett/végeztek.

A digitális készségek felmérése összesen csak 40 idei végzős diákunkra vár. A többiek, szám szerint 21-en nem kevés plusz munka árán már korábban megszerezték az Európai Számítógép-használói Jogosítványt (ECDL-vizsga) iskolánk ECDL-központjában, amellyel mentesültek a „D” próbán való részvétel alól. (Pontosabban haladó/experimentat minősítéssel elismerték számukra a vizsgát.) Ők a következők: Ádám Krisztina, Benedek Walter, Gál Ruth, Kecskés Lóránt, Köteles Nikolett, Kurjatkó Dóra, Kutnik Andrea, Mester Zsófia, Mezei Eveline, Mureșanu Anna, Nagy Tamás, Nemczov Brigitte, Simpf Angelika, Spier Szilvia, Strenger Erik, Terpe Gloria (XII. A), Bíró Endre, Horváth Yvette, Lévai Kevin, Mițiți Petra, Sisa Renáta (XII. C). Gratulálunk nekik, ők már az angol nyelvvizsgára, vagy (9-en, akik Cambridge-vizsgával rendelkeznek), egyenesen az írásbeli vizsgákra készülhetnek.

Június 10-én, hétfőn a XII. A és a XII. B, június 11-én, kedden pedig a XII. C osztály diákjai vizsgáznak majd a földszinti hirdetőtáblán kifüggesztett listák szerinti beosztásban. A helyszín mindkét napon a második emeleti informatikaterem lesz.

A  vizsgázók 12.30-kor jelentkeznek az informatikateremben, a vizsga 13.00 órakor kezdődik. A végzősök magukkal hozzák a személyi igazolványukat (vagy, annak hiányában, az útlevelüket), viszont ételt, italt ne hozzanak magukkal. A vizsgázóknál csak a személyi igazolványuk (útlevelük) és az írószerük lesz (kék színű golyóstoll vagy töltőtoll). Szigorúan tilos és a vizsgáról való azonnali kizárással jár mobiltelefonok vagy más kommunikációs eszközök és forrásanyagok (könyvek, füzetek stb.) használata, vagy akár csak a vizsgaterembe való bevitele. Ez, ahogyan a másolás, illetve a másolási kísérlet is a következő két érettségi vizsgasorozatról való eltiltást vonja maga után. A vizsga lefolyását a szabályzat értelmében kamerával rögzítik, a felvételeket pedig utólag leellenőrzik.

Jó felkészülést, ismétlést, sikeres „digitális vizsgát”!