Pénzmágus szuperdöntő Csíkszeredán

A Pénzmágus csíkszeredai szuperdöntőjén 6. helyet szerzett csapat (balról jobbra): Bodor Dávid László, Tamás Ákos Hannibál, Higyed Hunor István, Charles-Fekete Farkas Frederick (XI. A) Lévai Ildikó, felkészítő tanár társaságában

Április 28-án, vasárnap ért véget a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán a nagy népszerűségnek örvendő Pénzmágus szuperdöntője. A Pénzmágus egy több hónapon át zajló országos közgazdasági vetélkedő-sorozat, amelyet a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT), Magyarország csíkszeredai és kolozsvári Főkonzulátusa, valamint a Sapientia EMTE közösen szervez és bonyolít le. A többlépcsős versenyre idén több mint 400 tanuló nevezett be, de a Szuperdöntőben már csak a 10 legjobban teljesítő csapat vehetett részt.

   Tovább…

Zöld Hét – Tollaslabda-párbajok a legmagasabb hőfokon

A Zöld Hét péntekén szervezett tollaslabda-bajnokság első négy helyezettje: Rudolf Janka (VIII. B, j2), Nagy Júlia (X. D, b2), Kiss Eszter (XI. A, j1), és Kavai Dáriusz (IX. A)
[Fotó: Ilona János]

Igencsak sűrű volt a pénteki nap is a Zöld Héten a Csiky Gergely Főgimnáziumban. Az általános iskolások, többek között, csillagászati előadáson és filmvetítésen vehettek részt a díszteremben, a középiskolások pedig számos sportesemény közül – futball, tollaslabda, asztalitenisz, biciklitúra – válogathattak.

   Tovább…

Zöld Hét – Temesvári látogatáson a nyolcadikosokkal

Iskolánk két 8-ik osztálya csütörtökön, április 25-én Temesvára látogatott. Az állomásról az 1989-es Decemberi forradalom Emlékmúzeumba siettünk, ahol egy nagyon átfogó és tartalmas beszámolót láthattunk a romániai forradalom kitörésének történetéről. Nekünk, felnőtteknek megrázó volt újra átélni azokat az érzéseket, amelyeket gyermekként éltünk át, de reméljük, a diákjaink számára is emlékezetes marad azon a helyen járni, ahonnan a kommunista diktatúrát megdöntő forradalom indult.

   Tovább…

Zöld Hét a Lepke csoportban

Újabb hét, ami eltérő volt a Kincskereső Óvoda Lepke csoportjába járó gyermekek számára. A már jól megszokott heti témákat e héten felváltotta a mindennapi „rutinnak” számító néhány szokás alaposabb megismerése, melyet már ebben a korban is minden gyermek ismer.

   Tovább…

Zöld Heti túra a zöldben

Túrázók a Csálai-erdőben április 25-én [Fotó: Ilona János]

A Hegyaljára terveztük, de a csapadékos időjárás miatt végül a Csálai-erdőre módosítottuk a Zöld Heti túránk helyszínét április 25-én, csütörtökön. A IX. A, a X. B, C, D, és a XI. B, C osztályok tizennyolc diákja vállalta, hogy kilép a komfortzónájából, a nedves fűben átázott cipővel és zoknival rója a kilométereket (összesen több mint 17-et), cserébe a tavaszi erdő zöldjét, a friss levegőt, a látnivalókat és a mozgás örömét kapja. A túrát Szente Gabriella és Lehoczky Attila vezette, alulírott kísérőként és fotósként működött közre.

   Tovább…

Zöld Hét – Az egészséges életmód

A Zöld Héten a keddi nap témája Az egészséges életmód volt. Ennek megfelelően a VII. A és a VII. B osztályos tanulók Rogoz Marianna és Budacsek Terézia tanárnők irányításával az állati és növényi eredetű fehérjékről beszéltek, kiemelve azt, hogy mennyire fontosak a proteinek a fejlődő szervezet számára.

   Tovább…