Csiky-nap, a rádióban is

interju_csiky_dijasokkal_sav

Csiky Gergelyre emlékeztek az aradi magyar iskolaközpontban címmel jelent meg beszámoló az Aradi Hírek weboldalon, december 7-én. Ennek végén Pataky Lehel Zsoltnak a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsora számára készült összeállítása hallható, amelyből aradi magyar oktatási helyzetképet is kapunk a Csiky-évforduló kapcsán. A hanganyagot IDE kattintva találjuk meg.

„Mindig vágytam rá, de nem gondoltam, hogy sikerülhet…” – Interjú az idei Csiky-díjasokkal

Csiky_dijasok_2015_sav

Úgy van jól és úgy van rendjén, ha a Csiky-díjat elnyerő diák vagy diákok kiléte csak a díjátadási ünnepségen derül ki. Erre idén is gondosan ügyelt az iskola vezetősége. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a 2015-ös Csiky-díjat Sipos Szilárd (XII. C), Sisa Rihárd (XII. A) és Tóthpál Béla (XII. A) vehette át.

December 11-én, pénteken, a Csiky-napi ünnepségen a díjazottak laudációját Spier Tünde aligazgató olvasta fel. Mint elmondta, mindhármójukra jellemző a szorgalom, a kitartás, a megbízhatóság, segítőkészség, kreativitás, a tisztelettudó magaviselet, az alázat és a szerénység. Sipos Szilárd a szakmai versenyeken való eredményes szereplés mellett évek óta szerkesztője az iskola weblapjának, illetve a Csiky-Csuky diáklapnak, sőt többször jelentek meg írásai, beszámolói a Szövétnek aradi kulturális szemlében is. Sisa Rihárd sokoldalúsága és rendkívüli ambíciója a néptánc-gálákon való fellépéseken és a tantárgyversenyeken való eredményes részvételben nyilvánul meg, de eddig háromszor érdemelte ki az RMPSZ Mákvirág-díját, illetve szülővárosa, Pécska hagyományőrző tevékenységében is aktív szerepet vállal. Tóthpál Béla még kilencedikes korában vállalta fel a Csiky-Csuky tördelését, amelyben szerkesztőként és szerzőként is közreműködik, emellett az iskolai weblap szerkesztői csoportjának is tagja, díjakat nyert a Bánsági diákok kisfilmfesztiválján, sikerrel szerepelt számítástechnika versenyeken, és évek óta a hangosítói szerepkört is ellátja az iskolai rendezvényeken, ünnepségeken. Az alábbiakban a díjazottakkal készített interjú hallható, olvasható. 

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

– Standard kérdés, de nehezen megkerülhető: számítottatok erre a díjra?
Sipos Szilárd: – Megmondom őszintén, egyáltalán nem számítottam rá, de néhány apró jelből kiderülhetett volna a számomra. Például, előző nap az osztályfőnököm megkérdezte, hogy pontosan mikortól vagyok a Csiky-Csuky szerkesztője, s amikor visszakérdeztem, hogy miért fontos ez, azt mondta, hogy hát, a Csiky-Csuky évfordulót ünnepel az idén, csak ezért.
Sisa Rihárd: – Tegnap kezdett csak motoszkálni a fejemben, hogy Csiky-nap következik, és akkor a Csiky-díj kiosztása is lesz. Megmondom őszintén, mindig vágytam rá, de nem gondoltam volna, hogy sikerülhet. És lám, mégis.
Tóthpál Béla: – Én meg voltam győződve róla, hogy az osztályunkból Ricsi fogja kapni a sokféle tevékenysége miatt, és nem számítottam rá, hogy én is kapok díjat.

– Ha tényleg meglepetés volt a számotokra, akkor az úgy van rendjén, mert ez így működik és így működik jól. Mit éreztetek, amikor elhangzott a nevetek, sőt egy szép, részletes laudáció is mindhármótoknál?
S. Sz.: – Nagyon meglepődtem, majd amikor kiálltunk hárman egymás mellé, és az aligazgatónő felolvasta, hogy mivel érdemeltem ki a Csiky-díjat, akkor realizálódott bennem, hogy tényleg, mennyi mindent sikerült elérni, és akkor nagyon örültem. Nagyon örültem.
S. R.: – Felemelő érzés volt, nagyon nagy érzelmek kavarogtak bennem, főleg amikor a laudációt hallottam. Egy pillanatra a torkom is elszorult, de nagyon jó érzés volt.
T. B.: – Először nagyon meglepődtem, aztán örültem, s amikor mondták a laudációt, kezdtem büszke lenni magamra, hogy tényleg, ennyi mindent tudok végezni, s ennek örülök is.

– Ha visszagondoltok a tanuláson kívüli tevékenységeitekre, melyik tűnik a legmeghatározóbbnak, a legfontosabbnak, amire emlékezni fogtok az iskola után is?
S. Sz.: – Nagyon örülök annak, hogy az iskola weblapját s a diákújságot szerkeszthetem, s ezáltal nagyon sokat fejlődött a nyelvi készségem, szebben fogalmazok, s ez mindenképpen előnyömre válhat a jövőben.
S. R.: – A Mákvirág-tevékenység és a néptánc az, amit tovább vihetek magammal. Mákvirág-díjban részesülni nagyon jó érzés, kitüntetés, megtiszteltetés, néptáncolni pedig, a hagyományt tovább vinni mindig nemes feladat volt, s remélem, hogy ezt sokáig végezhetem még.
T. B.: – Én három dologra fogok nagyon emlékezni: a Csiky-Csuky tördelésére, a weblap-szerkesztésre, és a hangosításban betöltött szerepemre.

– Hátravan még néhány hónap ebből a tanévből, az utolsó iskolai évetekből. Mi az, amit még el szeretnétek érni a ballagásig és az érettségiig?
S. Sz.: – Én mindenképpen folytatni szeretném a felsorolt tevékenységeket, amikben jelenleg is benne vagyok, szeretném tovább vinni a Csiky-Csukyt, és a weblapra is beszámolókat írni, hiszen szeretek írni, utána pedig meglátjuk, hogy mi lesz.
S. R.: – Mindenképpen szeretnék jelentkezni a jövő évi Mákvirág-díjra, hiszen ezt visszamenőleg ítélik meg, az előző évben elért teljesítményre. És nagyon szeretnék nyáron egy minél sikeresebb érettségit.
T. B.: – Szeretném az idei utolsó lapszámig tördelni a Csiky-Csukyt, megtervezni a külalakját. Amennyire az időm engedi, a weblapra is írnék még egy-két cikket, és én is szeretnék nyáron egy minél sikeresebb érettségit.

– Köszönjük az interjút és még egyszer gratulálunk az összes csikys nevében mindhármótoknak!

Az én Aradom rajzverseny

Rajzpalyazat_2015_sav

Az idei Csiky-nap alkalmából szervezett Az én Aradom című rajzversenyen három korosztályban díjaztuk az illusztrációkat: IV–VI., VII–VIII. osztályosok, illetve középiskolások. A zsűri tagjai Kett-Groza János festőművész, Simó Margit grafikusművész és Puskel Emese magyartanár voltak.

A díjazottak névsora, amelyet december 11-én, pénteken délután ismertettünk (s akiknek az alkotásait a lenti galériában is megnézhetjük), a következő:

IV–VI. osztályosok

I. díj: Kónya Kinga – IV. A, Szeged, Gedói Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, felkészítő tanár Simon Edit
II. díj: Komori Viktória – V. o., Csiky Gergely Főgimnázium, Arad, felkészítő tanár Siska-Szabó Hajnalka
III. díj: Szélinger Luca – IV. A, Szeged, Gedói Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, felkészítő tanár Simon Edit
Különdíj: Diel Eduárd – V. o., Csiky Gergely Főgimnázium, Arad, felkészítő tanár Siska-Szabó Hajnalka

VII–VIII. osztályosok

I. díj: Kirti Krisztián – VIII. A, Szeged, Gedói Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, felkészítő tanár Kotnyek Flóra
II. díj: Mészár Anna – VII. A, Csiky Gergely Főgimnázium, Arad, felkészítő tanár Siska-Szabó Hajnalka

Középiskolások

I. díj: Birta Andrea, XI. A
II. díj: Pattus Dorottya, X. A
III. díj: Lovas Éva, X. A
(Mindhárman a Csiky Gergely Főgimnázium tanulói, felkészítő tanáruk Siska-Szabó Hajnalka.)

[Fotó: Ilona János]

Színházi minifesztivál, avagy csikysek jelenet-parádéja

Jelenet_parade_2015_sav

Vajon mit adhatnak elő a csikys diákok Csiky-napkor? Természetesen iskolánk névadójának darabjaiból néhány jelenetet.

A Csiky-nap keretén belül került sor erre az új típusú rendezvényre, amelyet Nyári Melinda, Rudolf Ágnes és Ruja Ildikó magyartanárnőknek köszönhetünk. Ők voltak a megálmodói, illetve ötletgazdái ennek az eseménynek, mely, a tapsokból ítélve, illetve a résztvevők és nézők visszjelzései alapján is nagy sikert aratott.

December 11-én, pénteken 11 órától megtelt a Jelen Ház nagyterme. A nézőtéren a szurkoló osztálytársak, iskolatársak, tanárok ültek, a színfalak mögött pedig a lámpalázas diákok készültek.

A jelenet-parádén összesen öt csoport lépett fel, közülük négy a Csikyből, illetve, legnagyobb örömünkre, egy magyarországi partneriskolánk részéről is. Elsőként ők, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Szakképző Iskolájának színjátszói mutatkoztak be. A Mukányi című színmű első felvonását mutatták be, Szani Marianna és Vakulya Bernadett felkészítésével.

Őket iskolánk diákjai, méghozzá a IX. A osztályosok követték, akik A proletárok című darabból adtak elő egy jelenetet. A IX. C osztály tanulói ugyancsak a Mukányi-t választották, a X. A-sok pedig A nagymama című vígjátékból mutattak be egy részletet. Végül a legidősebbek, a XII. C osztály képviselői léptek fel, akik egy nagyobb feladatra vállalkoztak, a Buborékok című vígjátékból készítettek egy jelenetsort. Mind a négy csikys csoport felkészítő tanára Rudolf Ágnes volt, akinek ezúton is gratulálunk.

A rendezvény végén Hadnagy Éva igazgató mindenkinek gratulált, minden fellépő csapatot jutalmazott, illetve biztosította a jelenlévőket arról, hogy ezentúl hagyomány lesz a jelenet-parádé.

[Fotó: Bortoș Júlia, Csomós Roland]

« 1 A 2 »