Díjkiosztás az Örökségünk fotópályázaton

oroksegunk_dijatadas_sav

A 2017-es Csiky-nap nyitányaként december 8-án, pénteken reggel került sor az Örökségünk fotópályázat hivatalos lezárására, azaz a pályázat kiértékelésére és a nyertesek kihirdetésére.

Ahogy azt a közönségszavazás bejegyzésében már közöltük, az Alma Mater Alapítvány és a Csiky Gergely Főgimnázium által október végén meghirdetett pályázatra a november 30-i határidőig összesen 12 általános iskolás és 27 középiskolás diák küldött be fotókat.

A három tagú zsűritől – László Ferenc, operatőr, Siska-Szabó Zoltán, természetfotós, Szilágyi Dóra, fotóművész – a pénteki díjkiosztáson megjelent diákok hideget, meleget egyaránt kaptak. László Ferenc és Siska-Szabó Zoltán egyaránt utaltak a formai szempontok betartásának fontosságára (helyesen kitöltött jelentkezési lap, a pályázat témájához való kapcsolódás, a képek elvárt technikai jellemzőinek betartása stb.), Szilágyi Dóra pedig az egyéni látásmód keresését, a téma megközelítésének változatos módszereit emelte ki. Mindezek mellett döntő szempont volt a befektetett munka mennyisége is, azaz hogy mennyire járt utána egy-egy fotós a témájának, mennyire kereste (és találta) meg a legmegfelelőbb helyet és pillanatot a fényképezéshez.

Valamennyi pályázó diákfotós egyéni részvételi oklevelet kapott (ezen egyik saját fotójuk is látható). A díjazottak pedig a következő diákok lettek:

V–VIII. osztályosok

I. díj: Ménesi Vivien (Zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskola, VIII. o.) – Fény a sötétben
II. díj: Rónai Zoltán (Csiky Gergely Főgimnázium, VII. o.) – Remény
III. díj: Back István Levente (Csiky Gergely Főgimnázium, VIII. o.) – Őr a város felett
Közönségdíj (a weblapos szavazáson): Nagy Andor (Aurel Vlaicu Általános Iskola, VIII. M).

Középiskolások

I. díj: Gál Ruth (XI. A) – Hagyományőrzés
II. díj: Cirják Zsana (IX. C) – Végállomás
III. díj: Nagy Dorottya (X. C) – Pontos véletlen
Közönségdíj (a weblapos szavazáson): Horváth Bálint (IX. C).

Az első helyezettek (mindkét korcsoportban) értékes fődíjjal, egy-egy Canon EOS 1300d típusú tükörreflexes digitális fényképezőgéppel dolgozhatnak gazdagodtak, de a többiek is szép ajándékoknak (kompakt fényképezőgép, külső merevlemez, fotóállvány, illetve fotótáska) örülhettek. A jutalmak beszerzéséhez Elekes Gábor (Concord Shop Kft.) nyújtott komoly támogatást.

A nyerteseknek, illetve valamennyi pályázónak gratulálunk, és kívánjuk, hogy a fotózást kitartóan folytassák! A pályázók által beküldött valamennyi fotót a szavazási oldalon láthatjuk, immár nem csak kóddal, hanem a szerzők nevével kiegészítve.

Képek a díjátadóról [Fotó: Ilona János, Juhász Alexandra]

« 1 A 2 »

A 2017-es Csiky-nap programja

csiky-nap_20172017. december 8-án, pénteken kerül sor az idei Csiky-napi rendezvénysorozatra az Aradi Városi Tanács, a Municípiumi Kulturális Központ, az Alma Mater Alapítvány és a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület támogatásával.

A testvériskoláinkból és Arad megyéből érkező vendégeket reggel 8 órakor fogadjuk az iskolában. A rendezvénysorozat első mozzanataként kerül sor reggel 8 órakor az Örökségünk fotópályázat kiértékelésére és díjkiosztó ünnepségére a Tóth Árpád teremben. 9 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitó Csiky Gergely mellszobránál, az első emeleten. Ennek keretében fogjuk átadni a Csiky-díjat az arra érdemes diáknak vagy diákoknak, megkoszorúzzuk iskolánk névadójának a mellszobrát, illetve felavatjuk a hírneves egykori pedagógus, dr. Berthe Nándor emléktábláját.

10 órától A középkori Arad címmel játékos csapatversenyt szervezünk a VI–VII. osztályosok számára az iskola Tóth Árpád termében. A középiskolások ugyanakkor A vígjáték az európai drámairodalomban címmel színházi fesztiválon vehetnek részt a Jelen ház nagytermében.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Csiky-nap, a rádióban is

interju_csiky_dijasokkal_sav

Csiky Gergelyre emlékeztek az aradi magyar iskolaközpontban címmel jelent meg beszámoló az Aradi Hírek weboldalon, december 7-én. Ennek végén Pataky Lehel Zsoltnak a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsora számára készült összeállítása hallható, amelyből aradi magyar oktatási helyzetképet is kapunk a Csiky-évforduló kapcsán. A hanganyagot IDE kattintva találjuk meg.

„Mindig vágytam rá, de nem gondoltam, hogy sikerülhet…” – Interjú az idei Csiky-díjasokkal

Csiky_dijasok_2015_sav

Úgy van jól és úgy van rendjén, ha a Csiky-díjat elnyerő diák vagy diákok kiléte csak a díjátadási ünnepségen derül ki. Erre idén is gondosan ügyelt az iskola vezetősége. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a 2015-ös Csiky-díjat Sipos Szilárd (XII. C), Sisa Rihárd (XII. A) és Tóthpál Béla (XII. A) vehette át.

December 11-én, pénteken, a Csiky-napi ünnepségen a díjazottak laudációját Spier Tünde aligazgató olvasta fel. Mint elmondta, mindhármójukra jellemző a szorgalom, a kitartás, a megbízhatóság, segítőkészség, kreativitás, a tisztelettudó magaviselet, az alázat és a szerénység. Sipos Szilárd a szakmai versenyeken való eredményes szereplés mellett évek óta szerkesztője az iskola weblapjának, illetve a Csiky-Csuky diáklapnak, sőt többször jelentek meg írásai, beszámolói a Szövétnek aradi kulturális szemlében is. Sisa Rihárd sokoldalúsága és rendkívüli ambíciója a néptánc-gálákon való fellépéseken és a tantárgyversenyeken való eredményes részvételben nyilvánul meg, de eddig háromszor érdemelte ki az RMPSZ Mákvirág-díját, illetve szülővárosa, Pécska hagyományőrző tevékenységében is aktív szerepet vállal. Tóthpál Béla még kilencedikes korában vállalta fel a Csiky-Csuky tördelését, amelyben szerkesztőként és szerzőként is közreműködik, emellett az iskolai weblap szerkesztői csoportjának is tagja, díjakat nyert a Bánsági diákok kisfilmfesztiválján, sikerrel szerepelt számítástechnika versenyeken, és évek óta a hangosítói szerepkört is ellátja az iskolai rendezvényeken, ünnepségeken. Az alábbiakban a díjazottakkal készített interjú hallható, olvasható. 

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

– Standard kérdés, de nehezen megkerülhető: számítottatok erre a díjra?
Sipos Szilárd: – Megmondom őszintén, egyáltalán nem számítottam rá, de néhány apró jelből kiderülhetett volna a számomra. Például, előző nap az osztályfőnököm megkérdezte, hogy pontosan mikortól vagyok a Csiky-Csuky szerkesztője, s amikor visszakérdeztem, hogy miért fontos ez, azt mondta, hogy hát, a Csiky-Csuky évfordulót ünnepel az idén, csak ezért.
Sisa Rihárd: – Tegnap kezdett csak motoszkálni a fejemben, hogy Csiky-nap következik, és akkor a Csiky-díj kiosztása is lesz. Megmondom őszintén, mindig vágytam rá, de nem gondoltam volna, hogy sikerülhet. És lám, mégis.
Tóthpál Béla: – Én meg voltam győződve róla, hogy az osztályunkból Ricsi fogja kapni a sokféle tevékenysége miatt, és nem számítottam rá, hogy én is kapok díjat.

– Ha tényleg meglepetés volt a számotokra, akkor az úgy van rendjén, mert ez így működik és így működik jól. Mit éreztetek, amikor elhangzott a nevetek, sőt egy szép, részletes laudáció is mindhármótoknál?
S. Sz.: – Nagyon meglepődtem, majd amikor kiálltunk hárman egymás mellé, és az aligazgatónő felolvasta, hogy mivel érdemeltem ki a Csiky-díjat, akkor realizálódott bennem, hogy tényleg, mennyi mindent sikerült elérni, és akkor nagyon örültem. Nagyon örültem.
S. R.: – Felemelő érzés volt, nagyon nagy érzelmek kavarogtak bennem, főleg amikor a laudációt hallottam. Egy pillanatra a torkom is elszorult, de nagyon jó érzés volt.
T. B.: – Először nagyon meglepődtem, aztán örültem, s amikor mondták a laudációt, kezdtem büszke lenni magamra, hogy tényleg, ennyi mindent tudok végezni, s ennek örülök is.

– Ha visszagondoltok a tanuláson kívüli tevékenységeitekre, melyik tűnik a legmeghatározóbbnak, a legfontosabbnak, amire emlékezni fogtok az iskola után is?
S. Sz.: – Nagyon örülök annak, hogy az iskola weblapját s a diákújságot szerkeszthetem, s ezáltal nagyon sokat fejlődött a nyelvi készségem, szebben fogalmazok, s ez mindenképpen előnyömre válhat a jövőben.
S. R.: – A Mákvirág-tevékenység és a néptánc az, amit tovább vihetek magammal. Mákvirág-díjban részesülni nagyon jó érzés, kitüntetés, megtiszteltetés, néptáncolni pedig, a hagyományt tovább vinni mindig nemes feladat volt, s remélem, hogy ezt sokáig végezhetem még.
T. B.: – Én három dologra fogok nagyon emlékezni: a Csiky-Csuky tördelésére, a weblap-szerkesztésre, és a hangosításban betöltött szerepemre.

– Hátravan még néhány hónap ebből a tanévből, az utolsó iskolai évetekből. Mi az, amit még el szeretnétek érni a ballagásig és az érettségiig?
S. Sz.: – Én mindenképpen folytatni szeretném a felsorolt tevékenységeket, amikben jelenleg is benne vagyok, szeretném tovább vinni a Csiky-Csukyt, és a weblapra is beszámolókat írni, hiszen szeretek írni, utána pedig meglátjuk, hogy mi lesz.
S. R.: – Mindenképpen szeretnék jelentkezni a jövő évi Mákvirág-díjra, hiszen ezt visszamenőleg ítélik meg, az előző évben elért teljesítményre. És nagyon szeretnék nyáron egy minél sikeresebb érettségit.
T. B.: – Szeretném az idei utolsó lapszámig tördelni a Csiky-Csukyt, megtervezni a külalakját. Amennyire az időm engedi, a weblapra is írnék még egy-két cikket, és én is szeretnék nyáron egy minél sikeresebb érettségit.

– Köszönjük az interjút és még egyszer gratulálunk az összes csikys nevében mindhármótoknak!