Egy szobor története

A mellszobor újraállítása a Csiky Gergely Főgimnázium udvarán, és első koszorúzás az új helyen

Csiky Gergely drámaíró és műfordító 1842 és 1891 között élt. Pintér Jenőt idézve „Tehetségével kétségtelenül sokat használt a magyar színmű fejlődésének”. A drámairodalom terén végzett munkásságával kiérdemelte, hogy 1912-ben Aradon felállítsák mellszobrát, Philipp István alkotását. A szobor viszonylag rövid ideig, 1934-ig állhatott Arad közterén, amikor ismeretlen tettesek ledöntötték. 2023-ig a szobor a múzeum raktárában pihent. Majdnem 90 év kellett ahhoz, hogy újra napvilágra kerüljön.

   Tovább…

100 év… 100 nap… 100 perc… Van egy perced? (100.)

Egy éve, 2023. január 22-én indítottuk el 100 év… 100 nap… 100 perc… Van egy perced? irodalmi projektünket iskolánk épületének 100. évfordulója alkalmából. Köszönjük mindazoknak, akik velünk tartottak a 100 napon keresztül, és meghallgatták a verseket és prózarészleteket, megtekintették a kisfilmeket.

Az irodalmi alkotásokat összesen 132 csikys diák és pedagógus tolmácsolta. Köszönet a tanítóknak és a magyartanároknak a diákok felkészítéséért. És külön köszönet a médiacsoportnak, melynek tagjai ábécérendben: Bálint Anna, Bokor Brúnó, Budacsek Tímea, Charles-Fekete Farkas Frederick, Diel Eduárd, Ilona János, Jamboc Dániel, Kiss Eduárd, Nagy Csongor, Nyári Patrik Szilveszter, Rónai Zoltán, Szél Emese, Varga Levente.

Kívánunk áldott, békés karácsonyi ünnepet és boldog új évet!


Lázár Ervin: A kék meg a sárga.
Elmondják: Fekete Karolina, Gallov Iulia, Ambrus Dóra.

Operatőrok: Nagy Csongor, Kiss Eduárd.
Szerkesztő: Nagy Csongor.
Intró: Nagy Csongor.

Projektvezető: Rudolf Ágnes.