Iskola másként – kreatív keresztút a nagyhéten

kreativ_keresztut_sav

A Csiky Gergely Főgimnázium I. emeleti folyosója keresztúttá alakult át az Iskola másként hetére, amely idén épp a nagyhétre esett. Imahelyként és egész heti kiállításként is működött e keresztút. A két vallástanár, Back Mária és Vékony Zsolt József már előtte való héten, péntek délután stációépítéssel foglalatoskodott, hogy hétfő reggelre minden kész legyen.

A keresztút állítása az V. századra nyúlik vissza. Az egyik legismertebb, Jézus szenvedésével kapcsolatos ájtatossági forma. Az idők folyamán változott a stációk vagyis az állomások száma és elnevezése is. A keresztútjárásnál minden stációnál Krisztus szenvedésének egy-egy momentumát szokták feleleveníteni, azon elmélkedni, imádkozni. Minden katolikus templom falán, körben megtalálható a 14 stáció képe.

Mivel a gyermekek számára nagyon fontos, hogy a történet ne a halállal és a temetéssel érjen véget, Jézus feltámadását szervesen hozzá kell kapcsolni a szenvedéstörténethez. Ezért iskolánk folyosóján kreatívan, egyedi módon jelenítettük meg a stációkat, nem 14-et, hanem 15-öt. A stáció, mint állomás azt jelzi, hogy pihenjünk meg, várakozzunk egy kicsit és figyeljünk az Úrra. Ezt szimbolizálták az állomásoknál kihelyezett székek, rajta a diákjaink által készített rajz/rajzok az illető állomásról, egy-két odaillő tárgy és egy rövid elmélkedés.

Nagyhétfőn reggel a csendes imaalkalom nem a szokásos módon a díszteremben zajlott, hanem ott gyülekezve, énekelve vonultunk át az első emeleti folyosóra, ahol már gyertyák égtek a stációk mellett. Az elmélkedés Jézus keresztútjáról szólt, és aznap az V. osztályosok minden szünetben őrködtek az állomásoknál. Ők voltak a stációőrök.

A kicsikkel (előkészítő–IV. osztály) szerdán, a vallásórák keretében, osztályonként is végigjártuk a keresztutat, elmagyaráztuk nekik a lényegét, interakív elméledés és ima keretében tisztelettel emlékeztünk meg Jézus szenvedéséről, haláláról és feltámadásáról.

Megjegyzendő, hogy a diákok a rajzokat, festményeket még a tavalyi nagyhétre készítették, azokat vettük elő, újra kiállítva őket. Ugyanezeket a rajzokat egy nagy plakátra kinyomtatva, kiállítottuk az aradi Minorita Templom előterében.

[Fotó: Ilona János, Juhász Alexandra]

« 1 A 2 »

Iskola másként – kirándulás, tojásfestés és még sok minden más

iskola_maskent_3_4_savA III. és IV. osztályosokkal hétfőn kirándulni voltunk. Meglátogattuk Piskin (Simeria) a botanikus kertet, utána pedig a vajdahunyadi várat. Kedden a fő programot tojásfestés és sportjátékok jelentették. Szerdán bútorfestés és bábszínház, csütörtökön játszónap volt, utána pedig jöhetett a vakáció.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk a diákoknak és családjaiknak is!

[Fotó: Khell Jolán]

« 1 A 2 »

Országos első díj a gyakorlócéges vásáron

gyakorlocegek_nagyvarad_sav

Idén, a 2018–2019-es tanévben is megrendezte a Bihar Megyei Tanfelügyelőség a Gazdálkodj okosan! Országos Tanirodai Versenyt a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Ennek lényege a jelentkező iskolák szolgáltatás profilú osztályai által működtetett gyakorlócégek közötti megmérettetés stand, promóciós anyagok, üzleti kommunikáció, tranzakciók és gazdasági jártasság terén. A hasonló témájú romániai versenyek közül ez az egyetlen, amely magyar nyelven teszi lehetővé a XI–XII. osztályos tanulók seregszemléjét.

Iskolánkat, illetve Arad megyét három csapat képviselte: a XI. C közgazdaság szakos osztály sportszereket forgalmazó cége, a Jump in Sport (felkészítő tanár Szente Gabriella), a XII. B turisztika szakos osztályának utazási irodája, az Omega Travel (felkészítő tanár Lévai Ildikó) és a XII. C közgazdaság szakos osztály Sweet Life cukrászdája (felkészítő tanár Tóthpál Renáta).

A verseny napját március 28-ra tűzték ki. A reggel 8 órai megnyitó után sor került a standok felállítására, amelyre a szervezők 1 óra 45 percet szántak. Ezt követően, 10 órától zajlott az üzleti élet: a versenyző 4-5 fős csapatok egymás között adták-vették a szórólapokat, marketinganyagokat és persze a szolgáltatásokat, de a tényleges vásárlóerőt az iskola diákjai szolgáltatták, akik szívvel-lélekkel vegyültek el a vidám és izgalmas légkörben. A szakemberekből álló zsűri tagjai ezalatt bejárták a kiállítótermet, és kisebb csoportokba tömörülve az összes standot alaposan szemügyre vették, a versenyzőknél érdeklődtek a cégekről, fogyasztóvédelmi és gazdasági jellegű kérdések formájában vizsgáztatva őket. 13 órakor ért véget a küzdelem, amelyet finom ebéd, majd tartalmas városnézés követett, amelynek során a püspöki székesegyházat tekintettük meg. Ezután a díjkiosztás következett.

A fent említett kategóriák mindenikében csak két-két díj került kiosztásra, egy dicséret és egy I. díj. Ezt követte az összesített díj, amely minden verseny kategóriában a legnagyobb pontszámot elérő céget illetett meg, s az adott cég kaphatta meg a 2018–19-es tanév legjobb diákvállalkozása címet. Nagy örömünkre, ezt a címet és a vele járó kupát iskolánk, az aradi Csiky Gergely Főgimnázium XII. C közgazdaság osztálya hozhatta haza. A csapat tagjai: Godó Ákos, Horváth Yvette, Sisa Renáta, Szabó Beatrix és Bíró Endre, akik mind a vásárlók, mind a zsűri rokonszenvét és elismerését elnyerték. Az osztályt Tóthpál Renáta közgazdaság szakos tanár és egyben osztályfőnök készítette fel a versenyre, akinek ezúttal is köszönjük áldozatos munkáját és támogatását! A versenyzők felkészülését a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület támogatta.

Mindannyiunk nevében mondhatom, örülünk, hogy részt vehettünk ezen a versenyen, és jó szívvel ajánljuk mindenkinek!

[Fotó: Lévai Ildikó, Nagy Dorottya, Sisa Renáta, Szabó Beatrix]

« 1 A 2 »

Bevetésben a kommandó

kkk_uj_konyvek_sav

„Amikor túl sok a valóság, nyiss ki egy könyvet!” A Kortárskönyv-kommandó újabb küldetést teljesített. A X. A diákjai plakátokkal reklámozták az 1 lejes akciót, melynek mottója: „Kis lépés egy csikysnek, de nagy lépés a Csikynek”. Így minden diák 1 lejjel hozzájárult az új könyvek beszerzéséhez, melyekből pontosan 29 darab érkezett. Ezenkívül a tatai Eötvös József Gimnázium végzősei által további 26 kortárskönyvvel gazdagodtunk. A kötetek immár mind megtalálhatók a könyvtárban! Jó olvasást kívánunk a kicsiknek és nagyoknak is!

[Fotó: Juhász Alexandra]

« 1 A 2 »

Jöttünk, láttunk, folytatjuk!

gyakorlocegek_sav

2019. március 1-jén, pénteken, immár hetedik alkalommal rendezték meg a Gyakorlócégek vásárának megyei szakaszát, az aradi Vasile Goldiș Főgimnázium szervezésében, amelyen iskolánkat két csapat is képviselte.  Folytatás

KKK – 1 lejes gyűjtőakció pénteken

kkk_sav

Tisztelt tanárok/ kedves diákok!

A Kortárskönyv-kommandó 1 lejes gyűjtőakciót rendez 2019. március 8-án, pénteken 10 órakor. Mindenki, aki szeretne adományozni, hozzon 1 lejt, vagy ha megteheti, akár többet is. Az összegyűlt pénzből a Kortárskönyv-kommandó új könyveket vesz az iskola könyvtárába.  Folytatás

Kortárskönyv-kommandó: a sztori folytatódik

kk_kommando_kockaBár az első félév végén mindenki a lezárással volt elfoglalva és gondolatban a vakációt élvezte, a Kortárskönyv-kommandó, vagyis a X. A január 30-án, már a reggeli órákban izgatottan nyüzsgött, mivel újabb könyvek érkeztek.  Folytatás