A Kurutty országos döntője Aradon

kurutty_orszagos_arad_sav

Idén már 21. alkalommal rendezték meg ezt az elemi osztályos diákok által kedvelt általános műveltségi vetélkedőt. Tavaly az utolsó fordulót a Csiky Gergely Főgimnázium Párducok nevű csapata nyerte meg: Budacsek Tímea, Veres Zsombor, Kiss Cintia és Tamás Lőrinc, Almási Valéria tanító néni irányításával. Győzelmük nyomán a Kurutty idei országos szakaszára nálunk, a Csikyben kerülhetett sor május 18-án, szombaton.

A tavalyi győztes csapat egyik tagja, Tímea idén már ötödikes, így a helyét Kranowszky-Nagy Szilvia vette át. Az Arad megyei fordulót idén a Hős Liga csapat nyerte, melynek tagjai Böszörményi Kristóf, Varga Lóránd Tamás, Bíró Mátyás, Tapasztó-Gujdár Péter. Így a Csikyt két csapat képviseltethette a döntő fordulón. A két csapatot Khell Jolán, Kurunczi Enikő, Fekete Karolina, Viszhányó Aranka, Khell Levente és Leib Gáspár György készítette fel. A tanítók nagy segítséget kaptak a szülőktől is, akik kivették részüket a felkészülésben, plakátkészítésben is.

Május 17-én, péntek délután az ünnepi megnyitón találkozhattak a résztvevők: a 10 csapat tagjai, kísérők, szülők és meghívott vendégek. Az Aranyág (Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Nagyvárad), a Fortuna (Szacsvay Imre Általános Iskola, Nagyvárad), az Ászok (Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár), a Brekiék (Kelemen Didák Általános Iskola, Kézdialmás), a Perje (Fráter György Általános Iskola, Gyergyóremete), az Unkák (Liviu Rebreanu Általános Iskola, Marosvásárhely), a Lengeőrök és a Madárkák (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti), illetve a Párducok és a Hős Liga (Csiky Gergely Főgimnázium, Arad) számára Vékony Zsolt József tanár úr és az általa felkészített énekkar teremtett jó hangulatot. A csapatok bemutatása és néhány köszöntő után következhetett a szállások elfoglalása és a vacsora. És persze az izgalom a másnapi verseny miatt.

Szombat délelőtt a Tóth Árpád teremben folyt a verseny. Nem hiába általános műveltségi versenyről van szó, mindenhez kell érteni: matematikához, magyar nyelvhez, angolhoz. A csapatok az érdekes feladatlapokon kívül angol nyelvű jeleneteket mutattak be, kézügyességüket pedig a nádból készített házikó igazolta. Mindez a természetvédelem témában és a „Merj nagyot álmodni!” jelszó alatt. A szülők és pedagógusok végig izgulhatták csemetéik minden mondatát, mozdulatát. Az ebéd után dr. Muntean Tibor történelemtanár vezetésével városnézésre került sor. Délután öt órakor pedig kiderült, hogy idén kinek sikerült a legjobbat nyújtania. A győzelmet idén a Kölcsey Ferenc Főgimnázium Lengeőrök csapata szerezte meg, így a 2020-as Kurutty vetélkedő döntőjét Szatmárnémetiben fogják megszervezni. Rajtuk kívül is minden résztvevő remekül szerepelt, s korát meghazudtoló módon oldotta meg a feladatokat. Az aradi Hős Liga csapatnak – Böszörményi Kristóf (I. osztály), Varga Lóránd Tamás (II. o.), Bíró Mátyás (III. o.), Tapasztó-Gujdár  Péter (IV. o.) – a második helyre sikerült jutnia s ezzel egyhetes illyefalvi tábort nyertek. De senki sem távozott üres kézzel: értékes könyvek, hátizsákok és persze kirándulási lehetőségek jelentették a jutalmakat. A díjátadó ünnepi hangulatát fokozta az ünnepi műsor, melyen a Khell Jolán tanító néni által felkészített Kispacsirták éneke, a IV. osztály tánca és a szavalatok igazolták, hogy bár itt, a szórványban kevesen vagyunk, de annál nagyobb szívvel végezzük a munkánkat.

Egy ilyen verseny nagy munkát igényel, de még nagyobb összefogást. Köszönet a Pro Schola Egyesületnek, amelynek a segítségével sikerült az Aradi Kulturális Központhoz benyújtott pályázat segítségével biztosítani a verseny anyagi hátterét. Köszönet a tanároknak és diákoknak, akik részt vállaltak a szervezésben, és elsősorban a munka oroszlánrészét végző tanítói munkaközösségnek, amely egy emberként állt a feladat mögé. Nem utolsó sorban pedig köszönet a szülőknek, akik a verseny minden mozzanatában mellettünk álltak és támogattak.

[Fotó: Almási Csenge, Csonka Nikolett, Fodor Tímea, Juhász Alexandra]

« 1 A 3 »

Iskola másként – Láthatatlan Színház

lathatatlan_szinhaz_sav

Egy hagyományos színházi előadáson a színészek kisebb vagy nagyobb létszámú közönség előtt mutatnak be egy történetet beszéddel, mozdulatokkal, hanghatásokkal, látványelemekkel, olykor a zene- és táncművészet, illetve a vizuális művészetek eszközeit is felhasználva. A Láthatatlan Színház egészen más. Itt az előadás „nézői”, a vándorok egyenként, bekötött szemmel járnak állomásról állomásra, a saját lelkükből emelt díszletek között. A „színészek” a révészek, akik vezetik, segítik őket, miközben a látáson kívüli többi érzékszerven keresztül dramatizálják a történteket. Az „előadás” sikeréhez annyi szükséges, hogy a vándorok komolyan vegyék a feladatukat. „Mert amíg nyitott szemmel nézve egészen egyszerűnek is tűnhet a világ, a színházunkban járó ember egy láthatatlan ösvényen elindulhat élete mélyebb rétegeihez, végeredményben Isten teremtette önmagához.” (Forrás: http://lathatatlanszinhaz.mlap.hu//)

Miközben az udvaron és a tornateremben javában zajlanak a sportnap rendezvényei, április 18-án, nagycsütörtökön a Csiky Gergely Főgimnázium könyvtártermében egy sokkal csöndesebb, rejtettebb tevékenység folyik iskolánk számos pedagógusa és diákja szervezésében. Back Mária, Nyári Andrea, Pálfi Anett, Vékony Zsolt, Godó Ákos, Horga Annamária, László Andrea, Nagy Dorottya és Naschauer Kinga a révészek, akik a jelentkező mintegy 40 diákot és pedagógust reggel 8-tól délután 3óráig kalauzolják életük fontosabb állomásain keresztül. Merthogy az emberi élet ennek a láthatatlan színházi napnak a témája, a születéstől egészen a halálig, majd – a húsvét ünnepéhez is szervesen kötődve – a feltámadásig.

A jelentkezők a könyvtár előterében várakoznak, csöndes, meditatív zenét hallgatva hangolódnak arra a körülbelül tízperces periódusra, amelyet bekötött szemmel, az általuk nem látható, de körülöttük mozgó, őket vezető révészek társaságában a „színházteremben” töltenek. Egy révész kézenfogva vezeti be őket a könyvtárterembe. Szívhang, majd sírás jelzi a születés pillanatát. Suli, szerelem, diszkó, esküvő, munka, születésnap – pontos forgatókönyv szerint követik egymást az életesemények, jól kiválasztott szövegrészletek, zenék és hangeffektek mélyítik az élményt. Azután újabb szívhang jelzi az idő múlását, a betegség, az öregedés folyamatát, majd megszakad a hang, és lepellel takarják le a földön fekvő vándort. Temetés: a lepel-koporsófedélre kukoricaszem-göröngyök peregnek. A belső utazás legmélyebb, legmegrendítőbb pillanatai ezek: gyász, halál, elmúlás. De nem itt, nem ebben a sötét mélységben ér véget a vándorút. Új, reményteli zene jelzi a feltámadás pillanatát, majd felhajtják a leplet és Ady Endre Az Úr érkezése című versének soraira vezetik ki a vándort. Utána érkezik egy újabb vándor, indul egy újabb életút…

Az alábbi képek csupán az eseményt dokumentálják, de nem adják, nem adhatják vissza a vándorok élményeit, érzéseit, a Láthatatlan Színház valódi hangulatát. Az csak bekötött szemmel, a közvetlen, harsány valóság kizárásával és belső világunk megnyitásával tapasztalható meg. A szervezők ígérete szerint erre további alkalom is nyílik majd.

A könyvtár előterébe visszatérő vándorok írásban is megfogalmazhatták véleményüket. Ezekből idézünk.

„Ilyet még soha nem éreztem, mintha az egész életem pörgött volna le 10 perc alatt. Mintha egy jövőkép lett volna.”

„Még soha nem tapasztaltam ilyesmit, egyszerűen más volt, mint egy rendes színház. Furcsa volt, hogy nem láthattam semmit, így inkább a hallásra összpontosítottam. Maga a színdarab üzenete is tetszett. Köszönöm ezt a szép élményt!”

„Érdekes volt és nagyon kreatív, tényleg olyan érzés volt néha, mintha előre repültem volna az időben vagy vissza, és az én életemet élném át.”

„Jó volt. Főleg amikor a sírba fektettek. Meg az is tetszett, amikor öreg voltam, és elfújtam a gyertyát.”

„Egy különleges és elgondolkodtató élmény volt. Egy elképesztő ötlet, melyre mindenkinek szüksége volt. Ez megmutatta, hogy vakon bízni valakiben néha nem is rossz. Az itt eltöltött tíz perc egy örök élmény marad a számomra. Köszönöm!”

„Nagyon izgalmas volt, mindig vártam, hogy mi következik. Voltak meglepő részek, de azért szerintem nagyon nagy élmény volt. Mindenkinek ajánlom, mélyen elmerülni a gondolatokban és csak hangokra, érzésre hagyatkozni.”

„Érdekesnek találtam az élet útját, és rájöttem, hogy milyen hamar meghal az ember. A testünk az egy eszköz, amivel másokkal kommunikálhatunk és meg kell oldjuk a Földön levő problémáinkat.”

„Megrázó volt! Felkavart, meghatott, elgondolkodtatott! Kellenek az ilyen események! Köszönöm!”

„Így, a nagycsütörtöki istentisztelet előtt, különösen jó érzés feltöltődve menni és rákészülni!”

„Köszönöm, Uram, hogy szeretsz engem! Vezesd utamat, vezess utamon!”

A kukták összefogása – gasztronap a bentlakásban

gasztronap_sav

Iskola másként hét, április 17., szerda: a turizmus szakos diákok (IX., X. és XI. B) egy nagyszerű gasztronapot rendeztek a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásában, Lévai Ildikó, Nyári Andrea, Nyári Melinda és Hasas Paul tanárok irányításával, Spier Tünde igazgató, Luca Diana és Czeglédi Csilla tanárok részvételével.

A diákok négy csapatra oszlottak, és egy-egy ételt húztak. Két óra állt a rendelkezésükre, hogy egy édes és egy sós ételt elkészítsenek. Mindenki a legjobbat próbálta kihozni magából ahhoz, hogy minél szebben kidolgozott fogás készüljön el. A nap végén a csapatok együtt el is fogyasztották a finomabbnál finomabb ételeket, a tanárok pedig részvételi oklevéllel és csokival jutalmazták az ifjú kuktákat.

[Fotó: Dobrai Szilvia]

« 1 A 2 »

Iskola másként – kreatív keresztút a nagyhéten

kreativ_keresztut_sav

A Csiky Gergely Főgimnázium I. emeleti folyosója keresztúttá alakult át az Iskola másként hetére, amely idén épp a nagyhétre esett. Imahelyként és egész heti kiállításként is működött e keresztút. A két vallástanár, Back Mária és Vékony Zsolt József már előtte való héten, péntek délután stációépítéssel foglalatoskodott, hogy hétfő reggelre minden kész legyen.  Folytatás

Iskola másként – kirándulás, tojásfestés és még sok minden más

iskola_maskent_3_4_savA III. és IV. osztályosokkal hétfőn kirándulni voltunk. Meglátogattuk Piskin (Simeria) a botanikus kertet, utána pedig a vajdahunyadi várat. Kedden a fő programot tojásfestés és sportjátékok jelentették. Szerdán bútorfestés és bábszínház, csütörtökön játszónap volt, utána pedig jöhetett a vakáció.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk a diákoknak és családjaiknak is!  Folytatás

Országos első díj a gyakorlócéges vásáron

gyakorlocegek_nagyvarad_sav

Idén, a 2018–2019-es tanévben is megrendezte a Bihar Megyei Tanfelügyelőség a Gazdálkodj okosan! Országos Tanirodai Versenyt a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Ennek lényege a jelentkező iskolák szolgáltatás profilú osztályai által működtetett gyakorlócégek közötti megmérettetés stand, promóciós anyagok, üzleti kommunikáció, tranzakciók és gazdasági jártasság terén. A hasonló témájú romániai versenyek közül ez az egyetlen, amely magyar nyelven teszi lehetővé a XI–XII. osztályos tanulók seregszemléjét.  Folytatás

Bevetésben a kommandó

kkk_uj_konyvek_sav

„Amikor túl sok a valóság, nyiss ki egy könyvet!” A Kortárskönyv-kommandó újabb küldetést teljesített. A X. A diákjai plakátokkal reklámozták az 1 lejes akciót, melynek mottója: „Kis lépés egy csikysnek, de nagy lépés a Csikynek”. Így minden diák 1 lejjel hozzájárult az új könyvek beszerzéséhez, melyekből pontosan 29 darab érkezett. Ezenkívül a tatai Eötvös József Gimnázium végzősei által további 26 kortárskönyvvel gazdagodtunk. A kötetek immár mind megtalálhatók a könyvtárban! Jó olvasást kívánunk a kicsiknek és nagyoknak is!  Folytatás

Jöttünk, láttunk, folytatjuk!

gyakorlocegek_sav

2019. március 1-jén, pénteken, immár hetedik alkalommal rendezték meg a Gyakorlócégek vásárának megyei szakaszát, az aradi Vasile Goldiș Főgimnázium szervezésében, amelyen iskolánkat két csapat is képviselte.  Folytatás