Díjkiosztás az Örökségünk fotópályázaton

oroksegunk_dijatadas_sav

A 2017-es Csiky-nap nyitányaként december 8-án, pénteken reggel került sor az Örökségünk fotópályázat hivatalos lezárására, azaz a pályázat kiértékelésére és a nyertesek kihirdetésére.

Ahogy azt a közönségszavazás bejegyzésében már közöltük, az Alma Mater Alapítvány és a Csiky Gergely Főgimnázium által október végén meghirdetett pályázatra a november 30-i határidőig összesen 12 általános iskolás és 27 középiskolás diák küldött be fotókat.

A három tagú zsűritől – László Ferenc, operatőr, Siska-Szabó Zoltán, természetfotós, Szilágyi Dóra, fotóművész – a pénteki díjkiosztáson megjelent diákok hideget, meleget egyaránt kaptak. László Ferenc és Siska-Szabó Zoltán egyaránt utaltak a formai szempontok betartásának fontosságára (helyesen kitöltött jelentkezési lap, a pályázat témájához való kapcsolódás, a képek elvárt technikai jellemzőinek betartása stb.), Szilágyi Dóra pedig az egyéni látásmód keresését, a téma megközelítésének változatos módszereit emelte ki. Mindezek mellett döntő szempont volt a befektetett munka mennyisége is, azaz hogy mennyire járt utána egy-egy fotós a témájának, mennyire kereste (és találta) meg a legmegfelelőbb helyet és pillanatot a fényképezéshez.

Valamennyi pályázó diákfotós egyéni részvételi oklevelet kapott (ezen egyik saját fotójuk is látható). A díjazottak pedig a következő diákok lettek:

V–VIII. osztályosok

I. díj: Ménesi Vivien (Zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskola, VIII. o.) – Fény a sötétben
II. díj: Rónai Zoltán (Csiky Gergely Főgimnázium, VII. o.) – Remény
III. díj: Back István Levente (Csiky Gergely Főgimnázium, VIII. o.) – Őr a város felett
Közönségdíj (a weblapos szavazáson): Nagy Andor (Aurel Vlaicu Általános Iskola, VIII. M).

Középiskolások

I. díj: Gál Ruth (XI. A) – Hagyományőrzés
II. díj: Cirják Zsana (IX. C) – Végállomás
III. díj: Nagy Dorottya (X. C) – Pontos véletlen
Közönségdíj (a weblapos szavazáson): Horváth Bálint (IX. C).

Az első helyezettek (mindkét korcsoportban) értékes fődíjjal, egy-egy Canon EOS 1300d típusú tükörreflexes digitális fényképezőgéppel dolgozhatnak gazdagodtak, de a többiek is szép ajándékoknak (kompakt fényképezőgép, külső merevlemez, fotóállvány, illetve fotótáska) örülhettek. A jutalmak beszerzéséhez Elekes Gábor (Concord Shop Kft.) nyújtott komoly támogatást.

A nyerteseknek, illetve valamennyi pályázónak gratulálunk, és kívánjuk, hogy a fotózást kitartóan folytassák! A pályázók által beküldött valamennyi fotót a szavazási oldalon láthatjuk, immár nem csak kóddal, hanem a szerzők nevével kiegészítve.

Képek a díjátadóról [Fotó: Ilona János, Juhász Alexandra]

« 1 A 2 »

Vitamindús percek

vegetables_sav

Mi az, amit szinte rögtön a tévé bekapcsolása után, a műsorok közben akár 20 percenként, vagy reggel, úton a suli felé, a rádiót hallgatva egész biztosan láthatunk/hallhatunk? Naná, hogy a reklámok! Elektronikai cikkeket, élelmiszereket, és nagyon gyakran, szinte már az unalomig ismételve a gyógyszeripar termékeit népszerűsítő reklámok bombázzák a figyelmünket.

Most, a hideg beálltával leginkább a vitaminokat, az immunredszert erősítő készítményeket népszerűsítik, és legtöbbünk már csak a „biztonság kedvéért” is jól bepolcol az A, B, C és a téli naphiány miatt a D vitaminból, hiszen, lássuk be, senki nem fázik meg és betegedik le szívesen vagy önszántából. De vajon a szervezetünknek tényleg szüksége van ennyiféle pirulára? Megéri sorban állni, rászánni nem kis összeget és jó pár bogyót beszedni, hogy a tél „mellékhatásai” ne érvényesüljenek? A túlzott mértékben bevitt adagokról már nem is beszélve.

Mi, a X. A tanulói inkább körülnéztünk egy kicsit és mindenki a saját keresztnevének a kezdőbetűjével kezdődő zöldségről/gyümölcsről dokumentálódott. Kikerestük a bennük rejlő igazi vitaminbombákat és ásványi anyagokat, tanulmányoztuk a jótékony gyógyhatásaikat, sőt még a tápanyagtartalomnak is utána jártunk. Sok érdekességet találtunk, pedig a legtöbb választott zöldség/gyümölcs ott rejlik a kamrában, kertben, vagy akár a táskánkban is minden nap. Az eredményeket osztálytársam, Kása Katalin jóvoltából egy táblázatban összesítettük, amelyet IDE, vagy a nyitóképre kattintva tekinthetünk meg.

Segítőkészség, támogatás hétköznapi módon is

zoldseg_gyumolcs_sav

Idén is megrendezésre került országos szinten a zöldség- és gyümölcsgyűjtési és adományozási akció. A Nemzeti Támogatási Stratégia (SNAC) programjához iskolánk is csatlakozott, és a jószívű, gondos gyermekek és szülők jóvoltából több mint 800 kg élelmiszert sikerült összegyűjtenünk és eljuttatnunk a a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által Kisiratoson fenntartott Pio Atya Gyermekotthonba, illetve a Máltai Ház idős lakóinak.

Ahogy arról weblapunkon rövidhírben már beszámoltunk, a Csiky Gergely Főgimnáziumban rendkívül sikeres volt az idei gyűjtési akció. Az elemi osztályosaink közül a legadakozóbbak a második osztályosok voltak, akik majdnem 300 kg-nyi, a harmadikosak pedig 150 kg-ot meghaladó zöldséget és gyümölcsöt hoztak be szüleik segítségével. Az V–VIII. osztályosoknál a leglelkesebbeknek az V. A-sok bizonyultak, akik 60 kg-gal támogatták a rászorulókat. Líceumi diákjaink kevésbé voltak segítőkészek ebben a kampányban. A legnagyobb mennyiség a XII. C osztályosoktól származott, akik 46 kg-ot ajánlottak fel.

Sajnos, voltak olyan osztályok, ahonnan egyáltalán nem került a kicsik vagy az idősek asztalára táplálék. Szomorú hozzáállás: kapni mindenki szeret, viszont adakozni ne kelljen… Végül az összegyűjtött termékekből 500 kg-ot a kisiratosi gyermekotthonba, 300 kg-ot pedig a Máltai Házba szállított el Kovács József vállalkozó.

Mindkét helyen nagyon örültek, hogy ismét gondoltunk rájuk. Köszönet az adakozó gyermekeknek, a segítőkész szülőknek és a lelkes pedagógusoknak!

[Fotó: Diószegi-Bondár Krisztina, Halai Annamária]

Örökségünk fotópályázat: közönségszavazás!

oroksegunk_plakat_sav

November 30-án éjfélkor lejárt az Alma Mater Alapítvány és a Csiky Gergely Főgimnázium által meghirdetett Örökségünk fotópályázat beküldési határideje. A zsűri már szorgalmasan dolgozik, pénteken meglesz az eredményhirdetés, addig azonban itt, a weblapon közönségszavazásra bocsátjuk a beküldött fotókat. A legtöbb szavazatot kapott fotós különdíjban részesül.

Az október végén meghirdetett pályázatra összesen 27 középiskolás és 12 általános iskolás tanuló (összesen öt Arad megyei iskolából) küldött be fotókat, melyeket ezekben a napokban bírál el a háromfős szakmai zsűri: László Ferenc, operatőr, Siska-Szabó Zoltán, természetfotós és Szilágyi Dóra, a Temesvári Nyugati Egyetem Művészet és Design Kara fotó-videó szakának idei végzőse, iskolánk egykori diákja.

Azt, hogy a két korcsoport versenyzői közül kik nyerik el az értékes jutalmakat, december 8-án, pénteken, az idei Csiky-napon fogjuk megtudni. Addig viszont itt, az iskola weblapján lehet szavazni a kedvenc fotónk szerzőjére. DE!!! Hogy minél tárgyilagosabbak legyenek a leadott szavazatok, a szerzők nevét kétbetűs kóddal helyettesítettük. A kódok semmilyen kapcsolatban nincsenek a valódi nevekkel, teljesen véletlenszerűen lettek létrehozva. Figyelem, ezúton kérjük meg a diákfotósokat, hogy péntekig ők maguk se árulják el azonosságukat! Hadd döntsenek a szavazók a fotók és csakis a fotók alapján! A galériában olvasható fotócímek a szerzőktől származnak.

Egyszerre három szavazatot lehet leadni, egyet az általános iskolások és a fotók nagy száma miatt kettőt a középiskolások kategóriájában. Lássatok hát neki, böngésszétek végig az alábbi galériákban a beküldött fotókat egyszer, kétszer, többször, majd pedig szavazzatok annak a fényképnek a szerzőjére, amelyik nektek a legjobban tetszik. A szavazás december 8-án, péntek reggel 8 órakor zárul.

Az V–VIII. osztályosok pályamunkái

 

Kedvenc általános iskolás fotósod:

 • AL (33%, 1,107 szavazat)
 • LH (20%, 681 szavazat)
 • CM (15%, 487 szavazat)
 • MA (11%, 365 szavazat)
 • KS (7%, 234 szavazat)
 • TU (3%, 98 szavazat)
 • BI (3%, 85 szavazat)
 • GE (2%, 74 szavazat)
 • DK (2%, 74 szavazat)
 • HE (2%, 74 szavazat)
 • FM (2%, 62 szavazat)
 • RT (0%, 15 szavazat)

Szavazók száma: 3,353

Loading ... Loading ...

 

A középiskolások pályamunkái

 

Kedvenc középiskolás fotósaid (egyszerre kettőt is választhatsz!):

 • WH (17%, 692 szavazat)
 • SU (11%, 470 szavazat)
 • VM (10%, 424 szavazat)
 • FL (10%, 415 szavazat)
 • OM (9%, 392 szavazat)
 • YR (7%, 285 szavazat)
 • QE (6%, 250 szavazat)
 • ZH (5%, 209 szavazat)
 • NA (4%, 180 szavazat)
 • HL (4%, 170 szavazat)
 • RA (4%, 163 szavazat)
 • ER (3%, 138 szavazat)
 • AM (3%, 120 szavazat)
 • TR (2%, 103 szavazat)
 • MZ (2%, 85 szavazat)
 • LA (2%, 67 szavazat)
 • UV (2%, 63 szavazat)
 • JN (1%, 54 szavazat)
 • GN (1%, 51 szavazat)
 • CK (1%, 51 szavazat)
 • PO (1%, 45 szavazat)
 • XV (1%, 45 szavazat)
 • DO (1%, 41 szavazat)
 • PE (0%, 19 szavazat)
 • BA (0%, 19 szavazat)
 • KL (0%, 18 szavazat)
 • IR (0%, 18 szavazat)

Szavazók száma: 4,181

Loading ... Loading ...

Több mint fél tonna élelmiszer gyűlt már össze

zoldseggyujtes_2017_sav

Amint azt hétfői bejegyzésünkben olvashatták, idén ezekben a napokban zajlik iskolánkban a zöldség- és gyümölcsgyűjtő akció a rászoruló gyermekek számára. Rogoz Marianna szervező tájékoztatása szerint három nap alatt 527 kg élelmiszer gyűlt össze a lelkes adományozóktól. A gyűjtés hétfőig folytatódik!  Folytatás

Tégy jót, hozz zöldséget!

zoldseg_gyumolcsMár hagyománya van iskolánkban a sanyarúbb körülmények között élő gyermekek támogatásának. Mivel hosszú volt az ősz és még számos zöldségféléhez (esetleg gyümölcshöz is) könnyen hozzá lehet jutni, ezért ezen a héten új adakozási akcióra kerül sor.

Kedves diákok! Gondoljatok a gyermekotthonokban, nem családban felnövő társaitokra és hozzatok hétfőn, kedden, szerdán vagy csütörtökön minél több olyan élelmiszert, amit eljuttathatunk nekik.  Folytatás

Szép siker az Örökségünk mozgalom pályázatán

oroksegunk_kep_sav

Megszületett az Örökségünk videoklipp-pályázat, illetve a Történetek a ládafiából pályázat eredménye, amelyet november 13-án tettek közzé az Örökségünk mozgalom facebook-oldalán. Ennek alapján szép sikernek örvendhetünk, hiszen a hét országból beküldött összesen 35 videoklipp mezőnyében a Csiky Gergely Főgimnázium részéről beküldött kisfilm második helyezést ért el.  Folytatás