Ünnepi Honfoglaló

[Fotó: Kulcsár Jóel]

2023. március 15-én Honfoglaló vetélkedőre került sor a Csiky Gergely Főgimnáziumban, amit IX. A osztályos diákok szerveztek, a Rákóczi Szövetség programjainak keretében.

A versenyre összesen 9 csapat jelentkezett. Őket három részre osztották, vagyis három-három csapat versenyzett egymás ellen, majd a nyertes csapatok egymás ellen is megküzdöttek a végső csatában.

Komoly erőfeszítés és súlyos harcok árán három X. A osztályos lovagnak – Charles-Fekete Farkas Frederick, Rudolf Barnabás, Tamás Ákos Hannibál – sikerült elfoglalnia Magyarországot (mármint a játék térképét), és ezzel megnyernie a versenyt.

És hogy milyen típusú kérdések igényelték a diákok általános műveltségének bizonyítását? Íme, néhány példa. A helyes válaszokat juszt sem jelöltük be, hadd keressen utánuk az, akit érdekel. 😊

Ki írta kinek az alábbi idézetet?

„Ha a nép uralkodni fog a költészetben, közel áll ahhoz, hogy a politikában is uralkodjék, s ez a század föladata…”

 1. Arany János Petőfi Sándornak
 2. Petőfi Sándor Arany Jánosnak
 3. Petőfi Sándor Vörösmarty Mihálynak
 4. Arany János Vörösmarty Mihálynak

Miből készül a bunda, vagy suba?

 1. juh szőrös bőre
 2. bárány csupasz bőre
 3. marha szőrös bőre
 4. lóbőr

Mire nincs szükséged a Kossuth-kifli készítésekor?

 1. lekvár
 2. dió  
 3. vaj
 4. liszt

Melyik város volt a Magyar Királyság fővárosa 1690-ben?

 1. Pozsony
 2. Belgrád
 3. Budapest
 4. Kolozsvár

Mi a nemere?

 1. kis testű rágcsáló a Hortobágyi Nemzeti Parkban
 2. népi szövési technika
 3. nomád őseink által készített szövetfajta
 4. széltípus

Munkácsy Mihály melyik festménye idézi a szabadságharcot?

 1. Petőfi halála
 2. A nemzetőr
 3. A honvéd búcsúja
 4. Tépéscsinálók

A lányoknak hány éves korukig volt kötelező iskolába járni Magyarországon 1848-ban? Hát a fiúknak?

Hány méter a Balaton legnagyobb mélysége?

Hány liter egy magyar akó?

Hány magyar élt Magyarországon 1848-ban?

« A 2 »

Pilvax kávéház a Csikyben

[Fotó: Bálint Anna]

2023. március 15-én délelőtt Aradon is megnyitotta kapuit a legendás Pilvax kávéház. A helyszín a Csiky Gergely Főgimnázium díszterme volt, ahol a Rákóczi Szövetség jóvoltából 10 és 13 óra között minden diákot és pedagógust szeretettel láttak a szervezők.

Igen szép számban érkeztek érdeklődők, főleg a szünetekben. Kiszolgálásukat kilencedik és tizedik osztályos diákok végezték, szorgalmasan kínálgatva a finom süteményeket, például a Kossuth-kiflit. A korabeli hangulat megteremtéséhez néhány régi könyv és használati tárgy is hozzájárult, és az asztaloknál helyet foglaló vendégek, míg rendelésükre vártak, újságot is olvashattak. (Igaz, nem ’48-as napilapokat, azt kicsit nehéz lett volna megoldani.)

Sőt, ha a Himnusz vagy egy szabadon választott ismert vers egy szakaszát elszavalták, akkor a diákok ingyen süteményt vagy forró csokit kaphattak. Nem csoda, ha jókedvűen vettek részt mindnyájan az ünnepi időutazásban.

« A 2 »

Március 15. a Megbékélés terén

Koszorúzás 2023. március 15én, Aradon, a Szabadság-szobor talapzatánál
[Fotó: Ilona János]

2023. március 15-én, szerda délután, hűvös, szeles időben, a szokott helyen, a Megbékélés terén, a Szabadság-szobor talapzatánál gyülekeztek az Arad megyei magyarok az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójára szervezett aradi ünnepségen.

   Tovább…

Március 15. a Csikyben, Aradon

[Fotó: Ilona János]

Az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulóján, 2022. március 15-én, kedden iskolai megemlékezésen vettek részt a Csiky Gergely Főgimnázium V–VIII. osztályos diákjai. Spier Tünde igazgató és dr. Muntean Tibor történelemtanár utalt a szabadságharc jelentőségére, majd szavalat és a kórus fellépése egészítette ki az iskolai ünnepséget. Ahogy az alábbi képsorozat egyik fotóján látszik is, a délelőtti történelemórákon az udvar aszfaltjára a korabeli Budapest térképét rajzolták fel színes krétával a VI–VIII. osztályos diákok.

   Tovább…

Az ünnepre hangolódtunk

A Csiky Gergely Főgimnázium harmadikosai a hónap első napjaitól készülődtek március tizenötödike megünneplésére. Magyarórákon az 1848-as forradalom eseményeiről olvastak, megtanulták Petőfi Nemzeti dal c. versét, Kossuthnótákat énekeltek, kézimunka órán piros és fehér tulipánokat hajtogattak.

   Tovább…

Magyar állami kitüntetésben részesült Király Árpád és Szilvágyi Zsolt

Ft. és ns. Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai plébános (b) és ft. Szilvágyi Zsolt püspöki helynök, temesvár-józsefvárosi plébános az Alapkövek című könyv bemutatóján (szerző: Szilvágyi Zsolt), iskolánk dísztermében, 2015. december 19-én [Fotó: Ilona János]

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából, a miniszterelnök előterjesztésére kitüntetéseket adományozott.

   Tovább…

Eredményes diákjaink „A forradalom tavasza” versenyen

[Illusztráció: https://www.facebook.com/rmdszarad]

Immár egy éve megváltozott a világ körülöttünk, életünk új rendezési elve a véget nem érő újratervezés. Nemzeti ünnepünk azonban olyan állandó, megtartó erő, mely most is emlékeztet arra, hogy a történelem vészterhes időszakában voltak bátrak, nagyot álmodók. Hőseink emlékének adózva az RMDSZ Arad Megyei Szervezete és a Pro Identitas Egyesület A forradalom tavasza címmel online versmondó- és énekversenyt hirdetett. Erre a rangos megmérettetésre Arad, Hargita, Kovászna és Szatmár megyéből összesen 74 diák jelentkezett. A Csiky Gergely Főgimnázium verskedvelő tanulói méltó módon képviselték intézményüket, kicsik és nagyok egyarán felléphettek a díjazottak dobogójára:

   Tovább…