Március 15-i megemlékezések

[Fotó: Ilona János]

2024. március 15-én, péntek délelőtt a Csiky Gergely Főgimnáziumban faültetéssel emlékeztek Wittmann Rudolfra, az iskola 2015-ben végzett diákjára, aki önkéntesként harcolt az ukrán hadseregben és tavaly októberben esett el az ukrán–orosz fronton.

Nyári Melinda, igazgató-helyettes üdvözölte a résztvevőket, majd Lehoczky Attila, történelemtanár vont párhuzamot a beszédében Wittmann Rudolf és az 1848-as márciusi ifjak áldozatvállalása között. A megemlékezésen, amelyen fellépett az iskola kórusa is Drug Melinda és Popa Armand zenetanárok irányításával, jelen volt Wittmann Gizella, Rudolf édesanyja, valamint a március 15-i aradi ünnepségre érkezett magyarországi pedagógusok és tanulók a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskolából és a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium Harruckern János Szakképző Iskolájából.

Délután a Szabadság-szobornál megtartott rendezvényen a román, a magyar, és az Európai Uniós himnusz elhangzása után Fekete Károly, az Aradi Kölcsey Egyesület alelnöke, majd Călin Bibarț, Arad polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke üzenetét Szélesné Herman Ágnes, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja, Marcel Ciolacu, Románia  miniszterelnöke üzenetét pedig Tóth Csaba prefektus olvasta fel. Az ünnepi beszédek sorát Faragó Péter, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének elnöke, parlamenti képviselő zárta.

A megemlékezés végén a jelenlévők a Szabadság-szobornál helyezték el a kegyelet koszorúit iskolánk diákjainak közreműködésével. A Csiky Gergely Főgimnázium nevében Nyári Melinda, igazgató-helyettes és Czeglédi Csilla, nevelési igazgató, iskolánk diáktanácsa nevében pedig Baumann Brighitta (X. A) és Vass Patrik (XI. A) koszorúzott.

« A 3 »

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .