Március 15. a Csikyben, Aradon

[Fotó: Ilona János]

Az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulóján, 2022. március 15-én, kedden iskolai megemlékezésen vettek részt a Csiky Gergely Főgimnázium V–VIII. osztályos diákjai. Spier Tünde igazgató és dr. Muntean Tibor történelemtanár utalt a szabadságharc jelentőségére, majd szavalat és a kórus fellépése egészítette ki az iskolai ünnepséget. Ahogy az alábbi képsorozat egyik fotóján látszik is, a délelőtti történelemórákon az udvar aszfaltjára a korabeli Budapest térképét rajzolták fel színes krétával a VI–VIII. osztályos diákok.

Mindeközben a középiskolás diákjaink sem tétlenkedtek, hiszen a CsiGeDT, azaz a Csiky Gergely Főgimnázium diáktanácsa egy, a forradalom és szabadságharc kezdetével, valamint a márciusi ifjakkal kapcsolatos vetélkedőt szervezett a IX–XII-es diákok számára. A versenyre három tagú csapatok jelentkezhettek, akik elméleti, ügyességi és erőnléti feladatokban egyaránt megmérkőzhettek egymással. A vetélkedő tökéletes ráhangolódásnak bizonyult a kora délutáni központi megemlékezésre.

A Szabadság-szobornál megtartott rendezvényen a román, a magyar, majd az Európai Unió himnuszának elhangzása után Tapasztó-Gujdár Péter, iskolánk VII. A osztályos tanulója szavalta el a Nemzeti dalt. Fekete Károly, az Aradi Kölcsey Egyesület alelnöke, majd Călin Bibarț, Arad polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke üzenetét Várnai Szabolcs kolozsvári konzul, Nicolae Ionel Ciucă, Románia  miniszterelnöke üzenetét pedig Tóth Csaba prefektus adta át. Az ünnepi beszédek sorát Faragó Péter, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének elnöke, parlamenti képviselő zárta.

A megemlékezés végén a jelenlévők a Szabadság-szobornál helyezték el a kegyelet koszorúit iskolánk diákjainak közreműködésével. A Csiky Gergely Főgimnázium nevében Spier Tünde igazgató, Tóthpál Renáta igazgató-helyettes, Back István Levente (XII. A) és Marossy Gyopár (IX. A) koszorúzott. A koszorúzáson a diáktanácsot Andrási Rafael (XI. C) DT-elnök képviselte.

Amint arról az Aradi Hírek beszámolt, március 15-én este, az ünnepi program folytatásaként, az aradi nagyszínházban a Háromszék Táncegyüttes mutatta be Átöltözés című táncjátékát. A díszelőadás alkalmával adták át az EMKE (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) által adományozott Kiváló Közművelő-oklevelet Puskel Péter és Ujj János helytörténészeknek (Ujj János iskolánk egykori történelemtanára is), az aradi magyar kultúrtörténet elhivatott kutatóinak, sok évtizedes munkásságuk elismeréseként.

[Fotó: Ilona János, Timiș Dominik]

« A 3 »