Matematikaversenyeken a csikys diákok

Az elmúlt két év iskolai versenynaptárát nagyon megtépázta a vírus. Voltak olyan versenyek, amelyek megpróbáltak online formára váltani, de olyanok is, amelyeket tavaly egyáltalán nem szerveztek meg. Idén viszont már javulást észlelhetünk e téren.

Március 5-én a Csiky Gergely Főgimnáziumban megszerveztük az Országos Magyar Matematikai Olimpia (OMMO) megyei fordulóját. Ezen a versenyen a magyar iskolában illetve magyar tagozaton tanuló diákok mérhetik össze tudásukat. Bár „csak” négy feladatot kellett megoldani 3 óra alatt, de azok nagyon komoly matematikai levezetést, logikus gondolkodást igényeltek. A megyei forduló legjobb eredményét elért diákok részt vehetnek az áprilisban Kolozsváron megrendezett országos szakaszon. Akik iskolánkat képviselni fogják: Tamás Lőrinc (V. osztály), Budacsek Tímea (VIII. B), Nyári Tamás (IX. A), Almási Kristóf (X. A), Szabó Sára (XI. A).

A klasszikus Matematikai Olimpiát sem hagyták ki: az idén online rendezték meg. A február 26-án lebonyolított forduló legjobbjai Budacsek Tímea (VIII. B), Higyed Hunor (IX. A), Dunai Márk (X. A) lettek. Rájuk március 26-án vár a következő forduló.

Nagyon sok sikert kívánunk a továbbjutóknak!

És a beszámoló végére egy érdekesség: aki egy kicsit is konyít a matematikához, tudja, mi az a pí (: a kör kerületének és átmérőjének aránya. Egy olyan szám, melyben a tizedesvessző után végtelen sok számjegy van. Mivel megközelítő értéke 3,14, március 14-én van a világnapja, s ezt 1988 óta nemzetközi pí-napként, 2020 óta pí- és matematika világnapjaként ünneplik. Érdekesség, hogy léteznek pí-versek is, melyeknek kötött szabályai vannak. Azonban Szász Pál matematikus még a nemzetközi pí-versek mezőnyében is megállta a helyét, minden idők egyik legjobb magyar anyanyelvű pí-verse született a tollából, még 1952-ben (a számok az alattuk lévő szavak betűszámát jelölik): 

3      1  4    1   5       9
Nem a régi s durva közelítés,
 2    6         5      3      5
mi szótól szóig így kijön
   8         9
betűiket számlálva.
   7         9                  3
Ludolph eredménye már,
2   3     8             4      6
ha itt végezzük húsz jegyen.
 2    6          4    3      3     8
De rendre kijő még tíz pontosan,
 3   2    7        9
Azt is bízvást ígérhetem.

azaz 3,141 592 653 589 793 238 462 643 383 279…

Igaz, hogy így már nem is olyan száraz ez a matek?