Március 15. a Megbékélés terén

Koszorúzás 2023. március 15én, Aradon, a Szabadság-szobor talapzatánál
[Fotó: Ilona János]

2023. március 15-én, szerda délután, hűvös, szeles időben, a szokott helyen, a Megbékélés terén, a Szabadság-szobor talapzatánál gyülekeztek az Arad megyei magyarok az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójára szervezett aradi ünnepségen.

Az Európai Unió, Magyarország és Románia himnusza elhangzása után Călin Bibarț polgármester lépett mikrofonhoz és beszéde elején magyarul köszöntötte az ünnepség résztvevőit, a végén pedig szintén magyarul, a Himnusz első sorával búcsúzott. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke üzenetét Kőrösi Viktor Dávid, a kolozsvári magyar főkonzulátus vezető konzulja, Nicolae Ciucă román kormányfő üzenetét pedig Tóth Csaba, Arad megyei prefektus tolmácsolta. Az ünnepi beszédek sorát Faragó Péter, parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke zárta.

A történelmi egyházak, civil szervezetek, oktatási intézmények képviselőin kívül a március 15-i ünnepséget megtisztelte jelenlétével Ionel-Dorel Sinaci alprefektus, Răzvan Cadar, az Arad Megyei Tanács alelnöke, Horváth Júlia, városi tanácsos, illetve Bognár Levente, városi tanácsos is.

A rendezvény második felében következett a Szabadság-szobor megkoszorúzása, a Csiky Gergely Főgimnázium diákjainak közreműködésével. Iskolánk részéről Spier Tünde igazgató és Tóthpál Renáta aligazgató koszorúzott. A Diáktanácsot Bálint Anna (IX. A) és Almási Kristóf (XI. A), a Rákóczi Szövetség iskolai szervezetét pedig Budacsek Tímea és Szél Emese (IX. A) képviselte.

« A 3 »