A matematika világnapja a Csikyben

A matematika világnapjának idei plakátja

Az elmúlt harminc évben szerte a világon, minden március 14-én megtartották a nemzetközi pí-napot, ami 2020 óta a Nemzetközi Matematikai Unió és az UNESCO döntése értelmében a matematika világnapja is. Nem véletlenszerűen választották ezt a dátumot, hiszen ehhez a naphoz több érdekesség is kapcsolódik.

1988 óta ünnepli a világ ezen a napon a π születésnapját. A szám két tizedesjegy pontosságig 3,14 és a kör kerületének és átmérőjének hányadosa. Az ünneplés ötlete Larry Shaw fizikusprofesszortól származik, aki 1988. március 14-én tudóstársaival közösen piteevéssel, körbejárkálással és a π számjegyeinek kántálásával kezdte meg az ünneplést.

Két kiemelkedő tudós élettörténetének is köze van ehhez a dátumhoz. 1879-ben ezen a napon született a XX. század egyik legnagyobb tudósa, Albert Einstein és 2018-ban ezen a napon halt meg Stephen Hawking világhírű fizikus. Mindkét tudós 76 éves korában távozott az élők sorából.

A március 14-éhez kötődő érdekességek felkeltették iskolánk diákjainak is az érdeklődését. A Csiky Gergely Főgimnázium V., VI. és VII. évfolyama játékos, interaktív fordított órákkal csatlakozott a matematikát ünneplő rendezvényekhez, körüljárva a világnap idei témáját: Matematika mindenkinek. A hetedikes diákok különböző szakmákat mutattak be kisebb osztályban levő iskolatársaiknak, korosztályukhoz illő feladatok által. Cukrászok, kémikusok, építészek, informatikusok, vállalkozók, eladók, orvosok, mezőgazdászok, meteorológusok, kertészek, ablakosok jártak iskolánk folyosóin, termeiben és gyakorlatias matematikaórákat tartottak még a legkisebbeknek is.

A VII. A cukrászcsapata az I. osztályba látogatott, ahol saját készítésű süteménnyel jutalmazták meg a lelkes feladatmegoldókat. Leib György tanító bácsival együtt kiemelték a matematika és a számok felhasználásának jelentőségét a különböző szakmákban, mesterségekben. A sütés-főzés bizonyult diákjaink nagy kedvencének, hiszen a VII. B egyik csapata szintén saját süteményeivel kedveskedett társaiknak, így szemléltetve az V. B diákjainak az arányok, a mérések és a mértékegységek helyes használatának fontosságát. Nem csak ettünk és nevettünk, hanem tanultunk is. (Könnyebben menne a matek tanulása/tanítása, ha ropogtatnánk közben egy csokis kekszet?!)

Az V. A-ban az „építészek” és „építészmérnökök” csapata járt, a VII. B ablaktervező csapata színes rajzokkal és hasznos képletekkel egészítette ki a hatodikosok ismereteit. Az „informatikusok” és a „vállalkozók” csapatai a VI. A és VI. B osztályokban mutaták be ezeket a szakmákat, kérdésekre is válaszolva.

A matematika sokszínűsége és gyakorlatiassága, játékos formában, jókedvvel, izgalommal jelent meg ezeken az órákon. Kíváncsian várjuk a jövő évi világnap témáját, hogy ismét együtt ünnepelhessünk.

[Fotó: Pálfi Anett]

« A 2 »