Tanévnyitó, 2011

dscf3484 Hétfő, szeptember 12., reggel 9 óra: megkezdődött!

Az elsősöknek először, a másodikosoknak másodszor, …, a tizenkettedikeseknek tizenkettedszer csengettek be egy új tanévre.

Amelynek kezdetén meleg volt (van, még), nyári meleg. És mégsem a strandra, a hegyekbe, a tengerre, vagy, netán, a kertbe munkálkodni hivatalosak diákjaink, hanem a tantermekbe, órákra. Hát, ez van.

Hahó, azért fel a fejjel, történnek majd szép dolgok (is) ebben az új tanévben, az biztos!

Röviden a megnyitóról. Smeu Júlia, a rendezvény műsorvezetője iskolánk diákönkormányzata nevében fejezte ki azt a kívánságát, hogy az előttünk álló kilenc hónapban sok hasznos tudással és szép közösségi élménnyel gyarapodunk majd mindnyájan. (Ezt mindnyájan reméljük!)

Naschauer Karina második osztályos tanuló olvasta fel az elsős diákok listáját, akik a hagyományokhoz híven a félkörben elhelyezett székeken foglaltak helyet.

Juhász Béla igazgató gyöngéden figyelmeztette a diákokat arra, hogy bár kétségkívül meleg van, a tanévnyitót követően majd csak kilenc hónap múlva következik a tanévzáró. (Be kár, vélhették némelyek…) Szintén ő vázolta az elmúlt időszak csikys változásait, a főgimnáziumi státus elnyerését, az új épületszárny hivatalos átadását, illetve a Kincskereső óvoda megújulását. Mindezek a tanügyminisztérium és a polgármesteri hivatal hathatós támogatásával jöhettek csak létre.

Király András államtitkár örömmel jelezte, hogy az új tanügyi törvény értelmében a diákok idéntől minden tantárgyat, beleértve Románia történelmét és földrajzát, anyanyelven tanulhatnak.

Faragó Péter parlamenti képviselő, illetve Bognár Levente, Arad alpolgármestere a tanulás és az általa megszerezhető tudás értékére, örömére hívták fel a figyelmet.

Pellegrini Miklós Arad megyei főtanfelügyelő-helyettes az idei tanévben elsőbbséget élvező célokat sorolta fel: a hiányzások számának csökkentését, a szövegértés javítását, illetve az év eleji és végi felmérések végrehajtását.

Király Árpád marosi főesperes megáldotta a jelenlévőket, majd az ünnepség (amely a román himnusszal kezdődött) nemzeti imánk eléneklésével zárult. Az iskola épületébe az elsősök léptek be először tanítójuk, Khell Levente kíséretében.

A csikysek tanévnyitója a belvárosi római katolikus templomban megtartott ökumenikus istentisztelettel ért véget, amelyen Máthé Zoltán plébános, Baracsiné Dávid Zsuzsanna belvárosi református lelkész, Jakab István evangélikus-lutheránus lelkész és Simon András belvárosi baptista lelkipásztor működött közre. Simó Gizella XI. A osztályos tanuló Reményik Sándor Akarom című versét szavalta el.

Másnap, kedden, már könyvosztás volt és órák. Bizony, megkezdődött.