Csiky-nap a 100 éves iskolaépületben

[Fotó: Ilona János]

„Egy épület malter és tégla, de a benne tanuló diákoknak milliónyi élményt ad, ezernyi emléket, érzést, hangulatot. Itt, a 100 éves téglák között nevettek, kacagtok, olykor sírtok, mérgelődtök, ugyanitt köttök barátságokat, talán szerelmeket is. Ez az a hely, amelyik lehetőséget ad találkozni, fejlődni és kibontakozni.” E gondolatokkal nyitotta meg Spier Tünde, igazgató a Csiky-napi ünnepséget 2023. október 27-én, pénteken, a 100 éves iskolaépületben.

   Tovább…

Csikys tanulók díjazása

[Fotó: Rudolf Ágnes]

2023. október 28-án rendezték meg az Aradi Közösség Bálját az Aradi Filharmónia koncerttermében. A bál keretében díjazták a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat a kitartó munkájukért. Összesen 200 tanulót jutalmaztak, akik közül 6-an a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai.

   Tovább…

Egy szó, mint 100

A III–IV. osztályosok egy Kahoot-vetélkedővel csatlakoztak a centenáriumi programhoz. Csapatokban versenyeztek, és nagyon örültek, hogy használhatták oskostelefonjaikat. Többek között az iskoláról, Csiky Gergelyről, a 200 éve született Petőfi Sándorról szóltak a kvízkérdések, de a szólásokat, közmondásokat is jól kellett hogy ismerjék a résztvevők. Az izgalmas versenyt a harmadikos Bolygók csapat nyerte, őket követték a pódiumon a negyedikes Galaxisok és a Sünik csapat.

   Tovább…

100 év fotókon

[Fotó: Ilona János]

100 év iskolai történéseit 35 darab fotón bemutatni nettó lehetetlenség. Még úgy is, hogy a fotók egy része kollázs, tehát nem egy, hanem két vagy több fotó kap helyet ugyanazon a papírfelületen. Hogy a 100 év fotókon című retrospektív kiállítás keretében mégis pontosan 35 fénykép kerülhetett ki, annak oka egyszerű: ennyi hely volt a Tóth Árpád terem falain.

   Tovább…

A legkisebbek is ünnepeltek

[Fotó: Ilona János]

100 éves az iskola, és ezt a legkisebbek, vagyis az előkészítő, az I. és a II. osztályosok is megünnepelték. Október 23–28. között, tehát a rendezvényhét minden napján a földszinti folyosón volt megtekinthető az Alkotásaink a 100-as szám jegyében című minikiállításuk. Változatos technikával készült rajzokon, installációkon, kollázsokon mutatták be, hogy mit jelent számukra az iskola. A visszatérő motívum természetesen a 100-as szám volt, akár csak úgy, hogy éppen 100 elemből állt az alkotás.

   Tovább…

Iskolánk arcai – akiket jó volt újra látni

[Fotó: Kulcsár Jóel]

Iskolánk öt, kiemelkedő eredményt elért volt diákjával találkozhattak a Csiky Gergely Főgimnázium jelenlegi tanítványai és a felnőtt érdeklődők a 100 ÉVES AZ ISKOLA rendezvénysorozat első napján, 2023. október 23-án, hétfőn délben. A Tóth Árpád teremben megrendezett Iskolánk arcai című pódiumbeszélgetésen Kézdi Imola, színművész, költő, dr. Kovács Gábor, vegyész, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa, dr. Péter Zsolt, matematikus, az Université Paris Nanterre egyetemi adjunktusa, dr. Sarkadi Nagy Emese, művészettörténész, az esztergomi Keresztény Múzeum muzeológusa, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem docense, és dr. Tapasztó Levente, fizikus, a budapesti Energiatudományi Kutatóközpont vezetője beszélt életpályájáról, egykori iskolai élményeiről és szakmai eredményeiről.

   Tovább…

Iskolatörténeti dokumentum-kiállítás

[Fotó: Ilona János]

A 100 ÉVES AZ ISKOLA című rendezvénysorozat nyitó eseményének címe – Iskolatörténeti dokumentum-kiállítás – kicsit úgy hangzik, mint egy helyesíró verseny egyik feladata. 1948-ban írta Széll Lajos: „az önálló róm. kat. fiu-liceumépület létesítésének részletei 30 év után immár a távol ködében elveszőnek látszanak”. Akkor, három évvel az első atombomba felrobbantása után nem csak a katolikus főgimnázium, hanem egy egész világ süllyedt el az éjsötét jövőben.

   Tovább…