Iskolatörténeti dokumentum-kiállítás

[Fotó: Ilona János]

A 100 ÉVES AZ ISKOLA című rendezvénysorozat nyitó eseményének címe – Iskolatörténeti dokumentum-kiállítás – kicsit úgy hangzik, mint egy helyesíró verseny egyik feladata. 1948-ban írta Széll Lajos: „az önálló róm. kat. fiu-liceumépület létesítésének részletei 30 év után immár a távol ködében elveszőnek látszanak”. Akkor, három évvel az első atombomba felrobbantása után nem csak a katolikus főgimnázium, hanem egy egész világ süllyedt el az éjsötét jövőben.

Azóta eltelt 75 év és a katolikus egyházközség elnöke által összeállított dokumentumgyűjtemény békésen pihent a minorita rendház levéltárában, míg Back Mária, iskolánk hittantanára és könyvtárosa fel nem fedezte. Ő volt az ötletgazdája a 2023. október 23-án délelőtt a könyvtárban megnyílt kiállításunknak is. Értékes dokumentumokat, fényképeket kaptunk az Ujj házaspártól, Bognár Leventétől, Király Andrástól, a Réhon családtól. Érdekes dolgokat találtunk a mi levéltárunkban is, így aztán amikor leültünk, hogy kiválogassuk a kiállítandó anyagokat, szó szerint a bőség zavarával küszködtünk. Az érdeklődök elolvashatták Csiky Gergely diákkori verseit, megtekinthették iskolánk homlokzatának eredeti terveit, böngészhették a korabeli jegyzőkönyveket, anyakönyveket, naplókat.

Iskolatörténeti dokumentum-kiállításunk több lett, mint egy iskolatörténeti dokumentum-kiállítás. Csiky Gergely diákkorától kezdve megpróbáltuk felvázolni, hogy mit is jelentett diáknak, tanárnak lenni egy hányatott sorsú, de a magyar értékekért mindig is kiálló intézményben. Nem csak egy 100 éves épületet, hanem emberi sorsokat is igyekeztünk bemutatni, és, úgy tűnik, sikerrel jártunk. Az elmúlt héten minden látogatónk talált valami érdekeset, valami figyelemreméltót, valamit, ami lehetőséget adott neki, hogy megismerjen egy olyan világot, mely, bár már „elmúlt”, éppúgy hozzánk tartozik, mint a jelenünk.

« A 2 »