Iskolánk arcai – akiket jó volt újra látni

[Fotó: Kulcsár Jóel]

Iskolánk öt, kiemelkedő eredményt elért volt diákjával találkozhattak a Csiky Gergely Főgimnázium jelenlegi tanítványai és a felnőtt érdeklődők a 100 ÉVES AZ ISKOLA rendezvénysorozat első napján, 2023. október 23-án, hétfőn délben. A Tóth Árpád teremben megrendezett Iskolánk arcai című pódiumbeszélgetésen Kézdi Imola, színművész, költő, dr. Kovács Gábor, vegyész, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa, dr. Péter Zsolt, matematikus, az Université Paris Nanterre egyetemi adjunktusa, dr. Sarkadi Nagy Emese, művészettörténész, az esztergomi Keresztény Múzeum muzeológusa, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem docense, és dr. Tapasztó Levente, fizikus, a budapesti Energiatudományi Kutatóközpont vezetője beszélt életpályájáról, egykori iskolai élményeiről és szakmai eredményeiről.

A rendezvényt a két nappal korábban elhunyt Kori Erichre, iskolánk egykori matematika-fizika tanárára, aligazgatójára, tanfelügyelő-helyettesre való rövid emlékezéssel, egyperces néma felállással kezdtük. Ezután a vendégeket egy kisfilm segítségével mutattuk be, majd következett maga a pódiumbeszélgetés a díszterem színpadán.  

Milyen érzés újra a Csikyben lenni? Meghatározó volt-e a későbbi életpálya szempontjából, hogy a középiskolát és az egyetemet mind az öten itt, Erdélyben végezték el? Sikerült-e megtalálniuk a helyes egyensúlyt a munka–család–szabadidő összefüggésében? Érdemes-e a színművésznek néhány szép pillanatért akár hónapokon át dolgozni, tudva azt, hogy a mindenkori nézők vagy megértik / megérzik a darabot, vagy nem, s ha nem, akkor az feledésbe is merülhet? Mik azok a bioszenzorok, és mi a helyzet a laktóz szenzorral? Hogyan alkalmazható a matematika a csontritkulást bemutató nagyfelbontású CT-felvételek elemzésére? Milyen hatással van egy művészettörténész világlátására a középkori táblafestmények tanulmányozása? Miért olyan speciális a grafén, az első kétdimenziós anyag?

A moderátor által feltett összes kérdést és a rájuk adott válaszokat nehéz volna felidézni, de erre nincs is szükség, hiszen, figyelembe véve, hogy a déli időpontban nem minden érdeklődő tudott eljönni a rendezvényre, a pódiumbeszélgetést videón rögzítette László Ferenc operatőr (aki a bemutató kisfilm készítője is), a szerkesztett felvételt pedig hamarosan közzétesszük az iskola honlapján, YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán.

A rendezvény végén Spier Tünde, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója hálás szavakkal és egy-egy ajándékcsomaggal köszönte meg vendégeinknek a részvételt, abbéli reményét is kifejezve, hogy talán a közönség soraiban ülő mai diákok között is van olyan, akit néhány évtized múlva meghívottként láthatunk majd viszont az iskola falai között.

Szubjektív megjegyzés a szervező-moderátor részéről: két óra nagyon rövid volt… az előkészített kérdések alig felét lehetett csak feltenni… és jaj, nagyon fontos kérdések is kimaradtak… mikor pótolhatjuk ezeket, kedves Imola, Gábor, Zsolt, Emese és Levente?…

« A 3 »