100 év fotókon

[Fotó: Ilona János]

100 év iskolai történéseit 35 darab fotón bemutatni nettó lehetetlenség. Még úgy is, hogy a fotók egy része kollázs, tehát nem egy, hanem két vagy több fotó kap helyet ugyanazon a papírfelületen. Hogy a 100 év fotókon című retrospektív kiállítás keretében mégis pontosan 35 fénykép kerülhetett ki, annak oka egyszerű: ennyi hely volt a Tóth Árpád terem falain.

A válogatás volt a legnehezebb. Gondoljuk meg, csak az elmúlt 13 évben, amióta a Csiky-honlap működik (2010. decembere óta) összesen körülbelül százezer fotó készült iskolai eseményeken. (Nyilvánvalóan, ezek csupán töredéke került fel a weblapos és facebook-os galériákba.) De további sok ezer fotó érhető el az 1990-es évek elejétől, közepétől 2010-ig terjedő korszakból, és több száz fotó az azt megelőző évtizedekből is. Ennyiből kellett tehát kiszemelni azt a 35-öt, ami, lehetőleg, minél többféle korszakot és eseményt, minél több diákot, pedagógust, az intézményhez szorosan kötődő személyt mutasson be, minél izgalmasabb fotókon. Semmiség, ugyebár.

A végeredményt, azaz a kiállított képeket az elmúlt héten láthatták először a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai, illetve a különböző rendezvényekre ellátogató aradi és nem aradi érdeklődők. A megnyitóra 2023. október 24-én, kedden került sor. Ujj János, helytörténész, a Csiky egykori történelemtanára és dr. Muntean Tibor, történelemtanár avatták be a díszteremben összegyűlt diákokat az iskola történetének néhány izgalmas részletébe, a nyilvánossági jog megvonásának, a német és az orosz megszállás, majd az államosítás időszakának, illetve a rendszerváltás utáni útkeresés bonyodalmainak körülményeibe.

Később ők, mármint a diákok, és a Csiky-napon, illetve a Nemzedékek Találkozóján iskolánkba látogató egykori diákok is örömmel tekintették meg a kiállítás képeit.

Fontos megjegyezni, hogy mind a minőségi nagyítások elkészítéséért, mind a keretezésért és a falon való elhelyezésért László Ferenc fotóművészt, operatőrt, iskolánk egykori tanítványát illeti köszönet!

« A 2 »