KMDSZ Előtér

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség idén III. alkalommal rendezi meg a KMDSZ Előtér nevű eseményt, melynek célja tájékoztatni a középiskolásokat az egyetemválasztásról, a felvételik folyamatáról és a kolozsvári diákéletről.

A május 23–29. közötti eseménysorozat minden napján más-más egyetem kínálatába, életébe és programjaiba kukkanthatnak bele az érdeklődők, továbbá az online formátumban való lebonyolításnak köszönhetően, az otthonuk kényelméből tehetik fel kérdéseiket az előadásokat, bemutatókat tartó tanároknak, diákoknak. A korábban említett témakörök mellett szó esik az érdekképviseletről, az egyetemi struktúrákról és az alapinformációkról is. Az esemény linkje: https://fb.me/e/1XagK7lSj.

Napokra lebontva az egyetemek a következő sorrendben mutatkoznak be:

  • Hétfő, május 23., 16:00 – Babeș–Bolyai Tudományegyetem (UBB)
  • Kedd, május 24., 16:00 – Sapientia EMTE Kolozsvári Kar
  • Szerda, május 25., 16:00 – Műszaki Egyetem (UT)
  • Csütörtök, május 26., 14:00 – Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ)
  • Péntek, május 27., 14:00 – Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem (UAD)
  • Szombat, május 28., 16:00 – Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem
  • Vasárnap, május 29., 16:00 – Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem.

Nyitott kapuk Marosvásárhelyen

2022. április 26–30. között kerül sor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Nyitott kapuk című rendezvénysorozatára. Ennek keretében bemutatkoznak a színész, bábszínész, rendező, látványtervező, koreográfia, teatrológia, drámaírás és média szakos hallgatók és oktatók. Az érdeklődők öt napon át több, ingyenesen látogatható rendezvény – vizsgaelőadások, szakmai beszélgetések, mesterkurzusok – révén betekinthetnek a szakmai képzés kulisszái mögé.

   Tovább…

(B)ÍROD? – pályázati felhívás színházi írásra

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Színházi Intézete pályázatot ír ki érettségi előtt álló és érettségizett fiataloknak színházi tárgyú írás/podcast/vlog/videó készítésére, valamint drámaírásra, két szekcióban.

   Tovább…

Pályázat a jövő újságíróinak

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Újságírás és Digitális Média Intézete pályázatot hirdet a 2021/2022-as tanév XII. osztályos tanulóinak és a korábbi években végzett diákoknak. A pályázat témája: sajtóanyag létrehozása.

   Tovább…

Én és ő – BBTE-fotópályázat

XI. és XII. osztályos tanulóknak hirdet fotópályázatot a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézete. A pályázat témája: Én és ő. A fotóverseny győztese kiválthatja a BBTE Film, fotográfia, média szakán meghirdetett nyári felvételi első fordulóját (a felvételiző portfóliójának bemutatása és értékelése).

   Tovább…

Koch Antal Geológia Verseny

„Mit jelent neked a Föld, mint a kék bolygó, amelyen élünk? Csodálkoztál már rá kiskorodban a kavicsokra? Gyűjtöttél kabátzsebedben megkövesedett csigaházat? Bámultál már tátott szájjal vulkánkitörést az interneten vagy sétáltál meredek sziklafalak között? Gondolkodtál el azon, hogy hogyan jött mindez létre? Törted már azon a fejed, hogy miből és hogyan nyerik ki azokat a nyersanyagokat, amelyekből környezeted tárgyai készültek? (…) Van környezetedben olyan jelenség, amely arra hívja fel figyelmünket, hogy Földünkre vigyáznunk kell? Nézz utána és egy dolgozatban vagy esszében fogalmazd meg tapasztalataidat!” Ezekkel a gondolatokkal indítja útjára idei geológiai témájú, felvételit helyettesítő versenyét a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Geológiai Intézetének Magyar Tagozata.

   Tovább…

Egyetemi bemutató iskolánkban

Dr. Gönczi Attila, egyetemi adjunktus, igazságügyi gépjárműszakértő tart bemutatót a Temesvári Műszaki Egyetem kínálatáról a XII. A osztályban [Fotó: Ilona János]

Április 5-én, kedden iskolánkban járt a Temesvári Műszaki Egyetem adjunktusa, dr. Gönczi Attila, igazságügyi gépjárműszakértő, iskolánk elődjének, a 3-as számú Ipari Líceumnak 1978-ban végzett diákja. Először a XI. A, majd a XII. A osztályban mutatta be az egyetemi karokat és szakokat, de szót ejtett a kollégiumról, az egyetemi életről és arról is, hogy hogyan vált ő egyetemi tanárrá.

   Tovább…