Pezseg az élet Kolozsváron, és az önellátás is megtanulható – BBTE-bemutató egy volt diákunk részéről

Csonka Nikolett, a Csiky Gergely Főgimnázium 2021-es végzőse mutatja be a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–angol szakát [Fotó: Ilona János]

Az egyetemi bemutatók sorát szeptember 19-én, hétfőn Csonka Nikolett, iskolánk 2021-ben végzett diákja folytatta osztályunkban, a X. A-ban, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara, elsősorban a Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék kínálatának ismertetésével. (http://hunlang.lett.ubbcluj.ro/hu) Niki másodéves egyetemista, az említett karon magyar főszakon és angol mellékszakon tanul.

Már a vetített képes előadása elején megtudhattuk, hogy kiskora óta elhatározta (amikor még az otthoni plüss állatkáinak tartott órát), pedagógus szeretne lenni.

Elmesélte, hogy amikor belecsöppent az egyetemi életbe, rájött, az jócskán különbözik a líceumi stílustól. Már magát az órarendet is az egyetemisták kell hogy kikeressék maguknak az egyetem weboldaláról, vannak olyan tantárgyak, amelyek kéthetente kerülnek csak sorra, illetve egy sor, számunkra (még) idegen kifejezést is megmagyarázott, mint például a fogadóóra, szeminárium, szesszió és kredit.

Beszélt nekünk a diákok számára rendezett programokról – MCC-rendezvények, Kolozsvári Magyar Napok, Erasmus-ösztöndíjak, KMDSZ-diáknapok –, és az óriási könyvtárról is, ami az egyetemen van. Érzékeltette, hogy milyen érdekességeket tartalmaz a magyar nyelv és irodalom és az angol nyelv és irodalom egy Bölcsésztudományi Karon, de azt is elmondta, hogy szükség esetén több szinten is lehet segítséget igényelni, például az évfolyamfelelős, a diákképviselő, illetve a diákszenátor révén.

Az előadás vége felé Niki felsorolta nekünk, hogy milyen szakmákban lehet gondolkozni a Bölcsésztudományi Kar elvégzése után: oktatás, kutatás, fordítói vagy szakértői munka, nyomtatott és elektronikus sajtó, programszerkesztő valamilyen magyar vagy multinacionális cégnél stb. Jutott idő természetesen a jelenlévő diákok, illetve Hadnagy Éva osztályfőnök kérdéseinek megválaszolására is.

Családias hangulat, érdekes programok, fontos a matek – Sapientia-bemutatót tartott egy volt diákunk

Schifler Patrícia, a Csiky Gergely Főgimnázium 2021-es végzőse mutatja be a Sapientia Marosvásárhelyi Karának informatika szakát [Fotó: Ilona János]

Az elmúlt években több ízben is beszámoltunk a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem élő vagy online bemutatóiról, illetve az egyetem küldöttségének aradi látogatásáról. Arra azonban még nem volt példa, hogy iskolánk egykori diákja reklámozza a Sapientiát, ahol éppen tanul. Schifler Patrícia, a Marosvásárhelyi Kar Informatika szakának másodéves hallgatója révén szeptember 7-én, szerdán ez is megvalósult.

   Tovább…

SAPI-promó

Beizzította felvételi kampányát a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, amely fennállásának több mint 20 éve alatt idén első ízben kapta meg a legmagasabb szakmai besorolást, kiemelt bizalmi minősítéssel („grad de încredere ridicat”) a Román Felsőoktatási Minőségbiztosítási Ügynökségtől (ARACIS).

   Tovább…

Nyitott kapuk Marosvásárhelyen

2022. április 26–30. között kerül sor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Nyitott kapuk című rendezvénysorozatára. Ennek keretében bemutatkoznak a színész, bábszínész, rendező, látványtervező, koreográfia, teatrológia, drámaírás és média szakos hallgatók és oktatók. Az érdeklődők öt napon át több, ingyenesen látogatható rendezvény – vizsgaelőadások, szakmai beszélgetések, mesterkurzusok – révén betekinthetnek a szakmai képzés kulisszái mögé.

   Tovább…

(B)ÍROD? – pályázati felhívás színházi írásra

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Színházi Intézete pályázatot ír ki érettségi előtt álló és érettségizett fiataloknak színházi tárgyú írás/podcast/vlog/videó készítésére, valamint drámaírásra, két szekcióban.

   Tovább…

Én és ő – BBTE-fotópályázat

XI. és XII. osztályos tanulóknak hirdet fotópályázatot a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézete. A pályázat témája: Én és ő. A fotóverseny győztese kiválthatja a BBTE Film, fotográfia, média szakán meghirdetett nyári felvételi első fordulóját (a felvételiző portfóliójának bemutatása és értékelése).

   Tovább…