Egy egyetemi kar, ami más, mint a többi – a BBTE Földrajz Kara Ilona Judit szemszögéből

Ilona Judit, a Csiky Gergely Főgimnázium 2017-es végzőse mutatja be a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Földrajz Karának Földrajz szakát [Fotó: Ilona János]

2022. október 17-én Ilona Judit, iskolánk 2017-ben végzett diákja egyetemi bemutatót tartott a X. és a XI. A osztály számára, Hadnagy Éva kémiatanár meghívására. Ez abban különbözött az idei, ezt megelőző bemutatóktól, hogy meghívottunk már az egyetemi tanulmányai végéhez közeledik.

Judit a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Földrajz Karán tanult. Elmondta, hogy ezen belül három szakot lehet választani, ezek a Földrajz, a Területfejlesztés, és a Turizmus.

Az első dolog, amiről Judit nekünk részletesen beszámolt, az a szakkollégium, amelynek lényege, hogy néhány fős csoportok egy irányító tanár segítségével kutató munkát végeznek, sőt a program elején egy összerázó táborban is részt vehetnek. Aztán képeket kezdett vetíteni az egyetemi kirándulások alatt meglátogatott helyekről, amiket mindkét osztály csodálattal nézett. A szakkollégium ideje alatt sor került sziklamászásra és a Szelek barlangjába is eljutottak.

Megtudtuk, hogy a Földrajz szakon kétféle terepgyakorlatot szerveznek: a szakmait, ahol tanulni, sőt a végén vizsgázni is kell, illetve a tanulmányi kirándulásokat, ahol az egyetemistáknak lehetőségük nyílik elutazni akár távolabbi helyekre is. Így jutott el Judit is egy 10 napos kirándulásra Grúziába, továbbá az Erasmus program keretén belül Varsóban és Skóciában is fél-fél évet töltött el, s kötött életre szóló barátságokat.

Miután megmutatta a sok szép helyet, ahová eljutott az egyetemi évei alatt, néhány érdekes tantárgyat is felsorolt, amellyel a Földrajz egyetemen találkozhatunk, ilyen például a Meteorológia, Hidrológia, Geomorfológia, Távérzékelés, Térképészet, Népességföldrajz, Földrajzi információs rendszerek (Térinformatika) stb.

Az előadás során megtudhattuk még, hogy Judit egy, a Radnai-havasokban tett családi kirándulás alkalmával kezdett el játszani azzal a gondolattal, hogy majd földrajzzal szeretne foglalkozni. Most pedig a mesteri disszertációja megírása előtt áll, és egy újabb fontos döntés előtt, mégpedig, hogy hol és milyen munkahelyet válasszon.