Nagy megmérettetésen vannak túl a matekesek, de a Csiky is – véget ért az OMMO

Nyári Tamás (X. A), Budacsek Tímea (IX. A, II. helyezett), Almási Kristóf (XI. A) – az OMMO országos szakaszán résztvevő csikys diákok Spier Tünde igazgató és Czeglédi Csilla felkészítő tanár kíséretében [Fotó: Budacsek Zoltán]

Február 20. és 23. között Arad és azon belül a Csiky Gergely Főgimnázium volt a házigazdája a XXXII. Erdélyi Magyar Matematikaverseny, illetve az V. Országos Magyar Matematika Olimpia országos szakaszának. Nem egyszerű egy ilyen rendezvényt megszervezni, és szórványmegye lévén, ez fokozottan érvényes.

A vereny szervezése már hetekkel, a tervezése pedig hónapokkal ezelőtt elkezdődött. És akkor derült ki, hogy a magyar közösség valóban közösségként működik. Egy emberként álltak mellénk az Arad Megyei Tanfelügyelőség, az Arad megyei magyar iskolák, az RMDSZ Arad Megyei szervezete, cégek, magánszemélyek. Minden kis és nagy segítségre szükség is volt. 180 diákot, 22 kísérő tanárt láttunk vendégül és kalauzoltunk 3 napon keresztül (a versenybizottság tagjainak munkája ennél is hosszabb ideig tartott), egy olyan városban, ahol az iskolák bentlakásai nincsenek túl jó állapotban.

De minden nehézség ellenére sikerült mindent előkészíteni a versenybizottság szombati és a versenyzők hétfői érkezéséig. A következő két nap elsősorban a matematikáról szólt. A versenyen olyan diákok vettek részt, akik a megyei fordulóban a legjobban teljesítettek. Évfolyamonként 22-23 diák vívta ki magának a jogot, hogy az országos versenyen a társaival összemérje tudását, logikáját.

Az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban megtartott hétfő délutáni ünnepélyes megnyitó után a verseny résztvevői elsétáltak a Szabadság-szoborig és elhelyezték tiszteletük jelképeként koszorút helyeztek el a szobor talapzatánál.

A verseny első napján, kedden reggel 9 órától kezdve három órán keresztül „birkóztak” a kis matematikusok a nehéz feladatokkal. Este, egy érdekes városi kincskeresés után, már mindenki megtudhatta az eredményét. Másnap a középiskolásokra még egy négyórás második forduló is várt. Eközben az általános iskolások meglátogatták az Ereklyemúzeumot, a Képtárat és a Városházát. Ezek voltak Arad azon helyei, amelyek meglátogatása nélkül semmiképp sem akartuk elengedni a vendégeket.

A középiskolások ugyanezeket a látnivalókat délután nézhették meg, miközben a kisebbek a Csiky Gergely Főgimnáziumban különböző tematikus termekben tölthették el az időt: kézműves foglalkozásokkal, gyöngyfűzéssel, quilling-technikával, társasjátékokkal, filmvetítéssel vártuk a diákokat, de Popa Armand jóvoltából az udvarra egy távcső is került, amelyen keresztül este meg lehetett nézni a Hold, a Vénusz és a Jupiter együttállását. (Ezt különösen nehéz volt az OMMO-ra időzíteni, de sikerült. 😊)

A diákok a saját eredményeiket már aznap este megtudhatták, de a pontos helyezéseket csak csütörtök délelőtt 10 órakor, az Arad-Belvárosi Református Templomban tartott díjazáson fedtük fel. Minisztériumi díjjal összesen 51 diákot jutalmaztunk, emellett a versenynek külön díjazása is volt, amely által 42 általános iskolás és 42 középiskolás matematikus teljesítményét tudtuk méltatni. Az összes díjazott középiskolás diák részt vehet a verseny nemzetközi fordulóján. Gratulálunk a kilencedik osztályos Budacsek Tímeának, akinek a sok felkészülés meghozta a gyümölcsét: évfolyamán második helyezést ért el.

Ugyanakkor nagy megtiszteltetés számunkra, hogy két, igen nagy összegű különdíjban részesíthettünk két olyan diákot, akik a középiskolások között a legjobban szerepeltek. Ők a maximális pontszámot elérve Péter András-különdíjban részesültek, amelyet a Csiky Gergely Főgimnázium volt matematikatanárának a fia, iskolánk volt tanítványa, Péter Zsolt ajánlott fel és adott át.

A szervezők nevében szeretnék megköszönni minden segítséget, amit a kollégáktól, cégektől, magánszemélyektől, egyesületektől, iskoláktól, intézményektől kaptunk. A rendezvény sikere ebben rejlett.

Alább a megnyitó ünnepségen, a Szabadság-szobor megkoszorúzásán, a Jelen Házbeli regisztráción, a versenyen, az aradi sétán, a szabadidős programokon, illetve a díjkiosztó ünnepségen készült fotókból tallózunk. Az OMMO honlapján – ommo.csikygergelyarad.ro – további információkat és fotókat is találunk a versenyről.

[Fotó: Ilona János, Rónai Zoltán, Budacsek Zoltán]

« A 3 »