Tavaszi vakáció és matekversenyek

Ar aradi matekes különitmény Kolozsváron, az OMMO döntőjén

A tavaszi vakáció első hetében Kolozsvár adott otthont az Országos Magyar Matematika Olimpia (OMMO) utolsó szakaszának. A megyei szakaszról korábban a honlapunkon is beszámoltunk: Matematikaversenyeken a csikys diákok.

Kolozsváron 13 megye 167 matematikában tehetséges diákja gyűlt össze. Az általános osztályosok számára egy, míg a középiskolásoknak két fordulós volt a verseny. A tételsorok kidolgozása közben a versenyzők átérezhették azt, amit egy bolyais egyetemista érez: a „kettő per egyes” teremhez nagyon sok bolyais diáknak kötődik jó vagy kevésbé jó élménye. Az OMMO résztvevői a Babeș–Bolyai Tudományegyetem termeiben dolgozhatták ki a három-, illetve négyórás kemény, maximális öszpontosítást igénylő feladatsorokat. Emellett a szervezők a kikapcsolódást is biztosították a résztvevőknek. Volt városnézés, látogatás a tordai sóbányába és a botanikus kertbe. De nem maradt ki a versenynek az a része sem, ahol ismeretségek és barátságok köttetnek. Aradról a Tamás Lőrinc (V. osztály), Budacsek Tímea (VIII. B), Nyári Tamás (IX. A), Almási Kristóf (X. A), Szabó Sára (XI. A) összetételű csapatból a legjobban Budacsek Tímea szerepelt, aki egy országos dicsérettel tért haza.

Pontosabban a hazatérés előt tett még egy kerülőt Kecskemét felé, ahol átvehette a Zrínyi Ilona Matematikaverseny döntőjén elért eredményéért a megérdemelt díjat, mivel a 137 nyolcadikos között sikerült az első 20 legeredményesebb diák közé kerülnie.

Az aradi csapatnak Kolozsváron még jutott egy feladat: jövőre rajtunk a sor, hogy az Országos Magyar Matematika Olimpia döntő fordulóját megszervezzük. Így a résztvevőket hivatalosan hívhattuk meg 2023 tavaszára Aradra. S bár Arad sem az egyetemi központok, sem a magyarság létszáma tekintetében nem versenyezhet Kolozsvárral, mégis meg vagyok arról győződve, hogy szakmai hozzáértéssel és lelkesen tudjuk majd megszervezni és lebonyolítani a versenyt.

« A 2 »