És Willi És Vihar az aradi KAMASZK diákszínpad előadásában

kamaszk_plakatMájus 24-én, szerdán, 13.00 és 18.00 órakor az Aradi Kamaraszínházban (a Bábszínház épületében) a KAMASZK diákszínjátszó kör És Willi És Vihar című előadását láthatják az érdeklődők, William Shakespeare A vihar című darabja nyomán.

Az előadást az aradi Csiky Gergely Főgimnázium tanulói állítják színpadra az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület (Szeged) égisze alatt. A három partner együttműködése tavaly tavasszal kezdődött, amikor Balog József vezetésével újraalakult a diákszínjátszó kör a gimnáziumban, majd 2016. júniusában be is mutatták első produkciójukat Szépek és szörnyek címmel. (IDE kattintva olvashatják az erről készített beszámolónkat – szerk. megj.) 

   Tovább…

Színpadon a Szépek és szörnyek

KAMASZK_U17_sav

Február derekán új lehetőség nyílt a IX–XII. osztályosok számára, hiszen megalakult a KAMASZK U17 diákszínjátszó csoport. Kezdetben 45 diák érdeklődött, de a fellépésig 19-re csökkent a létszám. Balog József, a Magyarországi Alternatív Színházi Központ (MASZK) elnöke készített fel minket. Tőle sokat tanultunk a színészetről, de a jókedv sem maradt el a próbákról, melyeket kéthetente szerdán és csütörtökön tartottunk. Június 22-én a csikys diákok, másnap, 23-án pedig az érdeklődő felnőttek előtt léptünk fel a Szépek és szörnyek című előadással. 

   Tovább…

Szépek és szörnyek – KAMASZK-előadások a Bábszínházban

KAMASZK_kisebbJúnius 22-én, szerdán 13 órakor a diákok, június 23-án, csütörtökön 19 órakor pedig a felnőtt nézők előtt mutatkozik be az idén februárban alakult KAMASZK U17 színtársulat.

Az Aradi Kamaraszínház, a szegedi Maszk Egyesület és a Csiky Gergely Főgimnázium együttműködésében, Arad város támogatásával megvalósult előadások helyszíne a Bábszínház épülete lesz. A Szépek és szörnyek című darabot Balog József, a szegedi Maszk Egyesület elnöke vitte színre, a szereplők pedig iskolánk IX–XII. osztályos diákjai.

Részlet a plakát szövegéből: „Az előadást eső és hó esetén is megtartjuk, színházi viharral sem számolunk, ugyanakkor értesítjük a tisztelt nagyérdeműt, az ezerfejű cézárt, a kedves nézőt, illetve esedezve kérjük, hogy empátiáját, fantáziáját, érdeklődését és ifjúi szívét mindenképpen magával hozni szíveskedjék!”

Alakulóban a KAMASZK U17

Diakszinpad_kezdemenyezes_sav

Háromfős színházi küldöttség járt iskolánkban január 28-án, csütörtökön, egy új középiskolás diákszínpad tervének bemutatására. Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti igazgatója, Fekete Réka produkciós és művészeti titkár, illetve Balog József, a Magyarországi Alternatív Színházi Központ (MASZK) elnöke a IX–XI. osztályokat látogatta meg, a leendő tagokat toborozva. Tapasztó Ernő és Balog József a körútjuk végén vázolta az elképzelést.

Tapasztó Ernő: – Igazából nem egy új kezdeményezés, hanem egy nagyon jó dolognak a folytatása ez. Már 1990-ben Pávai Gyula megalapította a Tiniszínpadot, amelyből később Kölcsey Színpad lett. Én is, mások is onnan léptünk a színházi pályára. Ezt a hagyományt szeretnénk most folytatni, talán egy kicsit más léptékben. Fölkértük Balog Józsefet, a szegedi MASZK Egyesület elnökét, a Szegedi Thealter Fesztivál igazgatóját, aki a József Attila Tudományegyetemen is tanít, hogy ezt a kezdeményezést irányítsa, és a gyerekekkel foglalkozzon. A cél az, hogy olyan diákelőadásokat hozzunk létre, amelyekkel az aradi magyar középiskolát, a Kamaraszínházat, a MASZK Egyesületet, tehát ezt a régiót tudjuk képviselni, akár fesztiválokon is. Nagyon fontos a számunkra, hogy a diákokat bevonjuk a színházi életbe. A próbák a Csiky dísztermében folynak majd, viszont a létrejövő előadásokat már a Kamaraszínházban fogják bemutatni. Közben azt is megtanulják a diákok, hogy hogyan jön létre egy előadás, hogyan kell bevilágítani, hangosítani egy darabot, vagyis hogyan működik egy színház.

– Jól értem tehát, hogy ti középiskolás diákokkal szeretnétek foglalkozni, és nem általános iskolásokkal, mint a Százszorszép Diákszínpad?
T. E.: – A Százszorszép Diákszínpad működését ez nem fogja befolyásolni, hiszen mi valóban középiskolásokkal szeretnénk foglalkozni. Fekete Réka lesz az egyik koordinátora ennek a színházi projektnek, amit mi egyelőre úgy hívunk, hogy KAMASZK U17. Azért U17, mert a 18 évesek már érettségiznek, és aki nem megy színművészetire, azt már valószínűleg nem érdekli ez a dolog.

Balog József: – Az Aradi Kamaraszínház és a szegedi MASZK közös célja és programja, a Csiky Gergely Főgimnázium bevonásával, hogy alakuljon egy diákszínjátszó kör. Ennek volt ma az első találkozója, amikor egész egyszerűen elmondtuk csak, hogy mit szeretnénk. Kilenc osztályt lerohanásszerűen, negyven perc alatt végiglátogattunk. A bemutatkozáshoz azt találtam ki, hogy mivel mindenki ismeri A Szépség és a Szörnyeteg meséjét, ez két olyan fogalom lehet, ami a világban nagyon sok mindenhez köthető, a nagyon személyestől a nagyon egyetemesig terjed a jelentése, ezért ezt lehetne megformálni egy színházi helyzetben is egy kezdő csoporttal. Idén tavasszal, tehát az első félévben azt szeretném, hogy egy nagyon laza, karavánszerű bemutatkozási lehetősége legyen azoknak, akik a szereplést vállalják.

– Hogyan fogadták a diákok a kezdeményezést? Körülbelül hány jelentkezőre számít?
B. J.: – A kilenc osztályból hétben azonnal volt jelentkező, aki vállalta, hogy összeírja a jelentkezőket. Én úgy próbálok majd szerepet osztani, hogy körülbelül tíz-tizenkét ember fog majd a színpadon dolgozni, és további tíz-tizenkét ember tudja még ezt a kreativitásával segíteni. Úgy gondolom, hogy körülbelül tíz-tizenkét találkozást tudunk tavasszal megvalósítani, és áprilisban, az Iskola másként héten már valamit meg is tudunk mutatni a közös munkából.

Utóhang: Az elmúlt héten Fekete Réka visszatért a Csikybe a jelentkezési listák összesítésére. Ezek szerint összesen 45 középiskolás diák kíván részt venni az újonnan (azaz újra) induló diákszínpad munkájában. Velük február 17-én és 18-án lesz az első foglalkozás.

[Fotó: Bacsilla Sándor]