Alakulóban a KAMASZK U17

Diakszinpad_kezdemenyezes_sav

Háromfős színházi küldöttség járt iskolánkban január 28-án, csütörtökön, egy új középiskolás diákszínpad tervének bemutatására. Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti igazgatója, Fekete Réka produkciós és művészeti titkár, illetve Balog József, a Magyarországi Alternatív Színházi Központ (MASZK) elnöke a IX–XI. osztályokat látogatta meg, a leendő tagokat toborozva. Tapasztó Ernő és Balog József a körútjuk végén vázolta az elképzelést.

Tapasztó Ernő: – Igazából nem egy új kezdeményezés, hanem egy nagyon jó dolognak a folytatása ez. Már 1990-ben Pávai Gyula megalapította a Tiniszínpadot, amelyből később Kölcsey Színpad lett. Én is, mások is onnan léptünk a színházi pályára. Ezt a hagyományt szeretnénk most folytatni, talán egy kicsit más léptékben. Fölkértük Balog Józsefet, a szegedi MASZK Egyesület elnökét, a Szegedi Thealter Fesztivál igazgatóját, aki a József Attila Tudományegyetemen is tanít, hogy ezt a kezdeményezést irányítsa, és a gyerekekkel foglalkozzon. A cél az, hogy olyan diákelőadásokat hozzunk létre, amelyekkel az aradi magyar középiskolát, a Kamaraszínházat, a MASZK Egyesületet, tehát ezt a régiót tudjuk képviselni, akár fesztiválokon is. Nagyon fontos a számunkra, hogy a diákokat bevonjuk a színházi életbe. A próbák a Csiky dísztermében folynak majd, viszont a létrejövő előadásokat már a Kamaraszínházban fogják bemutatni. Közben azt is megtanulják a diákok, hogy hogyan jön létre egy előadás, hogyan kell bevilágítani, hangosítani egy darabot, vagyis hogyan működik egy színház.

– Jól értem tehát, hogy ti középiskolás diákokkal szeretnétek foglalkozni, és nem általános iskolásokkal, mint a Százszorszép Diákszínpad?
T. E.: – A Százszorszép Diákszínpad működését ez nem fogja befolyásolni, hiszen mi valóban középiskolásokkal szeretnénk foglalkozni. Fekete Réka lesz az egyik koordinátora ennek a színházi projektnek, amit mi egyelőre úgy hívunk, hogy KAMASZK U17. Azért U17, mert a 18 évesek már érettségiznek, és aki nem megy színművészetire, azt már valószínűleg nem érdekli ez a dolog.

Balog József: – Az Aradi Kamaraszínház és a szegedi MASZK közös célja és programja, a Csiky Gergely Főgimnázium bevonásával, hogy alakuljon egy diákszínjátszó kör. Ennek volt ma az első találkozója, amikor egész egyszerűen elmondtuk csak, hogy mit szeretnénk. Kilenc osztályt lerohanásszerűen, negyven perc alatt végiglátogattunk. A bemutatkozáshoz azt találtam ki, hogy mivel mindenki ismeri A Szépség és a Szörnyeteg meséjét, ez két olyan fogalom lehet, ami a világban nagyon sok mindenhez köthető, a nagyon személyestől a nagyon egyetemesig terjed a jelentése, ezért ezt lehetne megformálni egy színházi helyzetben is egy kezdő csoporttal. Idén tavasszal, tehát az első félévben azt szeretném, hogy egy nagyon laza, karavánszerű bemutatkozási lehetősége legyen azoknak, akik a szereplést vállalják.

– Hogyan fogadták a diákok a kezdeményezést? Körülbelül hány jelentkezőre számít?
B. J.: – A kilenc osztályból hétben azonnal volt jelentkező, aki vállalta, hogy összeírja a jelentkezőket. Én úgy próbálok majd szerepet osztani, hogy körülbelül tíz-tizenkét ember fog majd a színpadon dolgozni, és további tíz-tizenkét ember tudja még ezt a kreativitásával segíteni. Úgy gondolom, hogy körülbelül tíz-tizenkét találkozást tudunk tavasszal megvalósítani, és áprilisban, az Iskola másként héten már valamit meg is tudunk mutatni a közös munkából.

Utóhang: Az elmúlt héten Fekete Réka visszatért a Csikybe a jelentkezési listák összesítésére. Ezek szerint összesen 45 középiskolás diák kíván részt venni az újonnan (azaz újra) induló diákszínpad munkájában. Velük február 17-én és 18-án lesz az első foglalkozás.

[Fotó: Bacsilla Sándor]