És Willi És Vihar – Kamaszk 2017

kamaszk_2017_sav

Iskolánk Kamaszk színjátszó köre idén május 24-én mutatta be az Aradi Kamaraszínházban az És Willi És Vihar című darabot, William Shakespeare A vihar című műve alapján. 

Ez a második év, hogy Balogh József (Józsibá), a szegedi Maszk Egyesület elnöke foglalkozik a szerepelni vágyó csikys középiskolásokkal. Habár idén csak 8 lelkes fiatal gyűlt össze, ők jó kis csapattá kovácsolódtak: Back Annamária (XI. A), Búza Róbert (XII. A), Farkas Zsófia (X. A), Nagy Diána (X. C), Nagy Dorottya (IX. C), Naschauer Kinga, Păcurar Bianca (IX. A) és Vulcu Mihály (XI. A).

Az előadás kezdetén egy hajótörésbe csöppen a néző. A megzavarodott és részeg matrózok vicces jelenetében megtudhatjuk, hogy Nápoly örökösei egymás ellen szövetkeznek a trón megszerzésére. Felbukkan Prospero, akinek hercegségét elvették, s őt elüldözték Milánóból. Lányával a szigetre menekül, ahol furcsábbnál furcsább események zajlanak az apa parancsára. Ariel (egy csintalan és láthatatlan szellem) mindenkit elvarázsol, hajósokat, hercegeket, sőt még a behemót Calibant (a szigeten élő szörnyszülöttet) is. Prospero lánya, Miranda, megtalálja szerelmét, Ferdinandot. (Ez nem túl nehéz, hisz apja és Caliban után Ferdinand a harmadik férfi, akit életében látott.) A mű végén Prospero megbocsájt régi ellenségeinek: „Ha vártok hát bocsánatot, nekem is megbocsássatok!”

Nagy örömünkre szolgált, hogy idén nem csak Aradon, hanem május 27-én Szegeden, a Régi Zsinagógában is felléphettünk. Köszönjük Fekete Rékának (az Aradi Kamaraszínház produkciós és művészeti titkárának) és Józsibának a közös munkát! Az előadás létrejöttét az Arad Municípiumi Kulturális Központ, az Aradi Városi Tanács, az Aradi Polgármesteri Hivatal, valamint az RMDSZ Arad Megyei Szervezete támogatta.

Íme néhány nézői/szereplői vélemény:

„Az előadás felettébb érdekes volt, tetszett hogy Shakespeare drámájának egy szokatlan változatát láthattuk. Kedvencem a Miranda és Ferdinand szerelmét bemutató jelenet volt.” (Kovács Kriszta, XI. A, néző)

„Nekem tetszett az előadás, mivel látszott, hogy a színdarab előadói sok munkát fektettek bele, és nagyon bele tudták élni magukat a szerepükbe. A legmeghatóbb rész az volt, mikor Prosper leánya rátalált az igazi szerelemre, úgy, hogy életében csak két fiút/férfit látott addig.” (Godó Márk, IX. A, néző)

„Számomra egy érdekes, maradandó előadás volt. Igaz, voltak jelenetek, amelyeket nem igazán értettem, de összességében tetszett. Érdekesen volt összeállítva a darab. A fellépők nagyon jól adták elő a nekik szánt szerepeket. Kedvenc jelenetem talán az, amikor a lányok férfinek öltöztek, mégis magassarkúban voltak.” (Lévai Kevin, X. C, néző)

„Bár az elején nem akartam színjátszó körre járni, végül szerencsére sikerült meggyőzniük a többieknek. Úgy gondolom, ezek a próbák többször voltak kikapcsolódási lehetőségek, mint színjátszással töltött órák, de talán pont ezért volt olyan jó találkozni Józsibával kéthetente. Nagyon jól éreztem magam ez alatt az év alatt, és szerintem egy igazán jó csapattá váltunk.” (Naschauer Kinga, IX.A, szereplő)

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »