Gyökereink – magyar népzene és historikus énekek a nemzeti összetartozás napjára

nepzenei_muhely_sav

Gyökereink címmel tart magyar népzenei és historikus énekekből álló koncertet a Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhelye a nemzeti összetartozás napjára, 2017. június 6-án.

A Népzenei Kamaraműhely a Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskolájának tehetséges kobzosaiból, furulyásaiból, énekeseiből, hegedűseiből és tanító tanáraiból alakult. Az újraénekelt moldvai dallamokból táplálkozó muzsika évek során zenei tematikában és hangszeres felállásban is bővül. A moldvai népi dallamokkal együtt pedig a versmegzenésítések, valamint a régi zene új területei jelentenek izgalmas zenei feladatokat az együttes számára. Feldolgozásaikban a dallamot nem csupán önmagában használják fel, hanem a szűkebb-tágabb keretét adó hagyományvilággal együtt gondolják tovább. Így nem csupán a népzene és a régi zene múltbeli életéről adnak képet, hanem azok ma is ható erejéről, örök aktualitásáról is.

Eddig megjelent lemezeik: Égig érő énekek (Kájoni kancionálé feldolgozott dallamai és moldvai énekek), Balassi: Repülvén áldjalak  (énekelt versek és moldvai énekek), Hegyek-völgyek között (moldvai énekes és hangszeres dallamok).

A Népzenei Kamaraműhely koncertjeivel egybekötve moldvai táncházat is tart.

Az együttes vezető tanárai: Fábri Géza – koboz, népi pengetősök, Fábri-Ivánovics Tünde – népi ének, Lipták Dániel – népi hegedű, népi vonósok.

A Gyökereink című koncert 2017. június 6-án, 18:00 órakor kezdődik a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla programja támogatja.