Iskola másként – detektív szemmel

detektivregeny_nyoman_sav

Az Iskola másként hét rendezvényeinek sorában a IX. A osztály április 16-án, kedden A detektívregény nyomán című előadáson vett részt, melyet dr. Zabán Márta, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, iskolánk egykori tanítványa tartott. Másfél óra erejéig betekintést nyerhettünk a detektívregények világába, megismertük Edgar Allen Poe romantikus költőt, aki A Morgue utcai kettős gyilkosság című művével teremtette meg ezt az epikus műfajt 1841-ben.

Miért nem jelent meg korábban ilyen jellegű mű, hiszen minden adott volt hozzá? A válasz: a korábbi művekben nem volt pszichológiai okfejtés, ártatlan gyanúsított elleni bizonyíték, és az, hogy a bűnös pont a legkevésbé gyanúsítható személy.

A XIX. században több elmélet volt az ember jellemének fogalmáról. Voltak, akik szerint egy ember jellemét különböző testnedvek keveréke határozza meg (nedvalkattan), s voltak, akik a magnetizmusban hittek. Egyesek azt gondolták, hogy a bűnözők bűnözőknek születnek, ezért látszik rajtuk, hogy elkövettek valamit, vagy még nem, de majd fognak (fiziognómia). Cesare Lombroso, a kriminológia megalapítója szerint bizonyos külső tuladonságok jellemzik a született bűnözőket, pl. széles pofacsont, gyér szakáll, sűrű sötét haj, elálló fülek vagy sok tetoválás. A született bűnözők mellett leírt kriminaloidokat is, akik alkalmi bűnözők. Ilyenek például az epilepsziások. Mindezekről a bűnözőtípusokról képeket is megtekinthettünk az előadás során.

Érdekes volt megismerni a detektívtörténetek eredetét és a maitól eltérő elméletekről hallani. Talán ez az előadás kedvet is adott az ilyen jellegű történetek olvasásához!

[Fotó: Ilona János]

« 1 A 2 »

Iskola másként – kreatív keresztút a nagyhéten

kreativ_keresztut_sav

A Csiky Gergely Főgimnázium I. emeleti folyosója keresztúttá alakult át az Iskola másként hetére, amely idén épp a nagyhétre esett. Imahelyként és egész heti kiállításként is működött e keresztút. A két vallástanár, Back Mária és Vékony Zsolt József már előtte való héten, péntek délután stációépítéssel foglalatoskodott, hogy hétfő reggelre minden kész legyen.

A keresztút állítása az V. századra nyúlik vissza. Az egyik legismertebb, Jézus szenvedésével kapcsolatos ájtatossági forma. Az idők folyamán változott a stációk vagyis az állomások száma és elnevezése is. A keresztútjárásnál minden stációnál Krisztus szenvedésének egy-egy momentumát szokták feleleveníteni, azon elmélkedni, imádkozni. Minden katolikus templom falán, körben megtalálható a 14 stáció képe.

Mivel a gyermekek számára nagyon fontos, hogy a történet ne a halállal és a temetéssel érjen véget, Jézus feltámadását szervesen hozzá kell kapcsolni a szenvedéstörténethez. Ezért iskolánk folyosóján kreatívan, egyedi módon jelenítettük meg a stációkat, nem 14-et, hanem 15-öt. A stáció, mint állomás azt jelzi, hogy pihenjünk meg, várakozzunk egy kicsit és figyeljünk az Úrra. Ezt szimbolizálták az állomásoknál kihelyezett székek, rajta a diákjaink által készített rajz/rajzok az illető állomásról, egy-két odaillő tárgy és egy rövid elmélkedés.

Nagyhétfőn reggel a csendes imaalkalom nem a szokásos módon a díszteremben zajlott, hanem ott gyülekezve, énekelve vonultunk át az első emeleti folyosóra, ahol már gyertyák égtek a stációk mellett. Az elmélkedés Jézus keresztútjáról szólt, és aznap az V. osztályosok minden szünetben őrködtek az állomásoknál. Ők voltak a stációőrök.

A kicsikkel (előkészítő–IV. osztály) szerdán, a vallásórák keretében, osztályonként is végigjártuk a keresztutat, elmagyaráztuk nekik a lényegét, interakív elméledés és ima keretében tisztelettel emlékeztünk meg Jézus szenvedéséről, haláláról és feltámadásáról.

Megjegyzendő, hogy a diákok a rajzokat, festményeket még a tavalyi nagyhétre készítették, azokat vettük elő, újra kiállítva őket. Ugyanezeket a rajzokat egy nagy plakátra kinyomtatva, kiállítottuk az aradi Minorita Templom előterében.

[Fotó: Ilona János, Juhász Alexandra]

« 1 A 2 »

Iskola másként – kirándulás, tojásfestés és még sok minden más

iskola_maskent_3_4_savA III. és IV. osztályosokkal hétfőn kirándulni voltunk. Meglátogattuk Piskin (Simeria) a botanikus kertet, utána pedig a vajdahunyadi várat. Kedden a fő programot tojásfestés és sportjátékok jelentették. Szerdán bútorfestés és bábszínház, csütörtökön játszónap volt, utána pedig jöhetett a vakáció.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk a diákoknak és családjaiknak is!

[Fotó: Khell Jolán]

« 1 A 2 »

Sportversenyek győzteseit díjaztuk

sportdijazottak_sav

Április 12-én, csütörtökön, nagyszünetben az eredményes csikys röplabdásaink, illetve az Iskola másként hét első napján lebonyolított sportversenyek győzteseinek díjazására került sor a két épületrészt összekötő „hídon”.  Folytatás

Ismét Lengyelországban jártunk

lengyelorszag_2018_sav

Az elmúlt évek hagyományához hűen, idén a csikyseken volt a sor, hogy elutazzanak testvériskolánk, a łódźi 13. számú Bem József Gimnázium diákjaihoz. Március 22–29. között 12 tanuló vett részt az ott megszervezett rendezvénysorozaton, Rogoz Marianna és Kocsik Krisztina tanárnők kíséretében.  Folytatás

Gasztro verseny – Iskola másként a turizmus szakon

gasztroverseny_sav

A turizmus szakos diákok, kivéve a XII. osztályosokat (az érettségi felkészítők miatt), minden évben közösen tervezik meg az Iskola másként hét programját. Így történt ez idén is, a négy osztályfőnök (Nyári Andrea – IX. B, Nyári Melinda – X. B, Hasas Paul – XI. B, és Lévai Ildikó – XII. B), köztük a két szaktanár (Lévai Ildikó és Hasas Paul) már régóta tervezgette, hogy milyen programokkal fogja megörvendeztetni a diákokat. A tervezés meghozta a méltó eredményt, a hét folyamán a legsikerültebb tevékenységnek a gasztro verseny bizonyult. Ezt idén próbáltuk ki először.  Folytatás