Történelemversenyek a centenárium alkalmából

[Fotó: Ilona János]

1923. szeptember 23-án szentelte fel Pacha Ágoston, apostoli kormányzó (elődjét, Glattfelder Gyula csanádi püspököt a román hatóságok kitoloncolták) a Kálvin János utca 22-es szám alatti épületet, amelyben az az Aradi Római Katolikus Főgimnázium kapott helyet. Az évforduló alkalmából az elmúlt 100 év eseményeit feldolgozó versenyt szervezett az intézmény két történelemtanára, Lehoczky Attila és Muntean Tibor.

A hét, háromfős, középiskolásokból álló csapat október 26-án, csütörtökön mérte össze tudását. Az első fordulóban 50 Kahoot-kvízkérdésre kellett hogy válaszoljanak, majd megpróbálták kombinálni intézményünk igazgatóit a korabeli Románia és Magyarország vezetőivel, végül pedig az írásbeli szakasz 20 feladatát oldották meg. A három fordulót követően az alábbi sorrend alakult ki:
I. hely – Juhász Zoltán, Szanda Antónia, Tapasztó Karla
II. hely – Kopacz Melánia, Nyári Tamás, Szellelki Krisztián
III. hely – Boros Boglárka, Csernyeczky Balázs, Lészay Sarolta.

Október 27-én, pénteken, a Csiky-nap keretében következett a gimnazisták versenye. A Csiky Gergely Főgimnázium két csapata mellett az ágyai Olosz Lajos Általános Iskola, a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola, a pécskai 2-es számú Általános Iskola, a simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskola, a zerindi Tabajdi Károly Általános Iskola és a Zimándújfalut képviselő Móra Ferenc Általános Iskola VI–VIII. osztályos diákokból álló csapata szállt a ringbe. Az ő versenyük is három fordulóból állt. Az elsőben a megadott ismeretanyagból készített keresztrejtvényt kellett megfejteniük (nekik azért lényegesen kevesebb tanulnivalójuk volt, mint a középiskolásoknak), majd következett a jól ismert és kedvelt Kahoot-kvíz (30 kérdéssel) végül pedig ők is megpróbálták összefűzni igazgatóink és a két ország vezetőinek arcképeit.

Azt, hogy a diákok milyen komolyan vették a felkészülést, mutatja, hogy az első három helyezett között mindössze 3 pont volt a különbség. A díjazottak sorrendje:
I. hely – Szabó Csongor Norbert, Lantos Nándor, Vörös Viktória (Pécska)
II. hely – Kopacz Dániel, Deme Ervin, Szabados Dávid Sebastian (Arad)
III. hely – Almási Dávid, Márton Imre, Susán Dóra (Kisiratos)
Dicséret – Szimcsák Róbert, Tamás Lőrinc, Teleky Zsombor (Arad)

[Fotó: Ilona János, Kulcsár Jóel]

« A 2 »