Eötvös 175 – az aradi rendezvény programja

Ahogy azt szeptember 6-i bejegyzésünkben már jeleztük, Eötvös Loránd, magyar fizikus, feltaláló, politikus, akadémikus születésének 175. évfordulója alkalmából idén báró Eötvös Loránd-emlékévet hirdetett a Magyar Tudományos Akadémia. A résztvevő intézmények közé tartozik a Csiky Gergely Főgimnázium is, amely a budapesti központi ünnepségekkel egyidőben, 2023. szeptember 20-án jeles kutatókat lát vendégül. Ormos Pál, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, az MTA tagja és Gergely Árpád László, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára fog előadást tartani iskolánk diákjainak, illetve az érdeklődő aradiaknak, de társaságukban lesz Zimányi László, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei csoportjának elnöke, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézetének igazgatója, illetve Krizbai István, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója is. A rendezvény társszervezője az aradi Alma Mater Alapítvány.

A szeptember 20-i aradi rendezvény programja:

Időpont EseményHelyszínRésztvevők
11 óra Eötvös Loránd emléktáblájának megkoszorúzásaAz iskola bejárati lépcsőházaCsikys pedagógusok, diákok
12 óra Freund Tamás, az MTA elnökének köszöntője a budapesti központi rendezvényen (videófelvételről)  
Eötvös Loránd élete és munkásságaOrmos Pál, az MTA tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont professzor emeritusa előadása
A Csiky Gergely Főgimnázium dísztermeA IX. A, X. A, XI. A és a XII. A osztály diákjai
13 óra Gravitációs hullámokGergely Árpád László, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára előadása
Az előadást követően: beszélgetés a diákokkal
A Csiky Gergely Főgimnázium dísztermeA IX. A, X. A, XI. A és a XII. A osztály diákjai
17 óra Eötvös Loránd élete és munkásságaOrmos Pál előadása
Gravitációs hullámokGergely Árpád László előadása
Beszélgetés a résztvevőkkel
A Csiky Gergely Főgimnázium dísztermeÉrdeklődő aradiak

Az előadások szorosan kapcsolódnak az MTA székházában tartott központi ünnepséghez, mégpedig úgy, hogy az aradi koszorúzás filmfelvételét megtekintik a budapesti rendezvényen, Freund Tamás, az MTA elnöke beszédének filmfelvételét pedig az aradi rendezvény elején fogjuk levetíteni.

Amint az a fenti programból látszik, a délelőtti rendezvényeken a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai vesznek részt, a 17 órakor kezdődő délutáni előadások, beszélgetések viszont nyilvánosak, azokra minden érdeklődőt szeretettel várunk.