Báró Eötvös Loránd-emlékév, iskolánk részvételével

Albert Einstein „a fizika fejedelmének” nevezte 1919-ben, Alexander Rankine pedig „a terepi geofizikai kutatás atyjának” 1948-ban. Három ízben jelölték Nobel-díjra, 1911-ben, 1914-ben és 1917-ben. Születésének 175. évfordulója alkalmából idén Eötvös Loránd-emlékévet hirdetett a Magyar Tudományos Akadémia. A résztvevő szervezetek, intézmények közé tartozik a Csiky Gergely Főgimnázium is, amely 2023. szeptember 20-án jeles kutatókat lát vendégül. Ormos Pál, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, az MTA tagja, Gergely Árpád László, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, Zimányi László, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei csoportjának elnöke, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézet igazgatója, illetve Krizbai István, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója fog Aradra látogatni, az iskola diákjaival, illetve az érdeklődő aradiakkal találkozni.

Báró Eötvös Loránd egyik legfontosabb tudományos eredménye a súlyos és a tehetetlen tömeg ekvivalenciáját igazoló mérése, amely az Einstein-féle általános relativitáselmélet megalapozását tette lehetővé. A kísérlethez használt nehézségi variométer, későbbi nevén Eötvös-féle torziós inga terepi alkalmazását Arad környékén mutatta be 1906-ban. Ennek emlékére 2010. október 5-én emléktáblát avattunk iskolánk bejáratánál.

Szeptember 20-án ezt az emléktáblát fogják megkoszorúzni az Eötvös 175 rendezvény keretében Aradra látogató magyarországi vendégek, majd két előadásra kerül sor. Ormos Pál, az MTA tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke Eötvös Loránd életéről és munkásságáról, Gergely Árpád László, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára pedig a gravitációs hullámokról fog beszélni a díszteremben összegyűlt diákok előtt.

Az előadások szorosan kapcsolódnak az MTA székházában tartott központi ünnepséghez, mégpedig úgy, hogy az aradi koszorúzás filmfelvételét megtekintik a budapesti rendezvényen, Freund Tamás, az MTA elnöke beszédének filmfelvételét pedig az aradi rendezvény elején fogjuk levetíteni.

Ormos Pál és Gergely Árpád László előadását ugyanaznap, tehát szeptember 20-án, 17 órától a felnőttek is meghallgathatják a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében. A rendezvény részletes programjára visszatérünk.