Pedagógusnap és könyvbemutató az Aradi Magyar Napokon

Pedagógusnap a díszteremben 2022. október 3-án [Fotó: Ilona János]

„A végtelen falban legyek egy tégla,
Lépcső, min felhalad valaki más,
Ekevas, mely mélyen a földbe ás”

Reményik Sándor fentebb idézett verssoraival köszöntötte Almási Eszter XII. A osztályos tanuló a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében összegyűlt pedagógusokat 2022. október 3-án, hétfő délután, Lunga Márk, a VI. A osztály diákja pedig egy őszi népdalt adott elő.

Az UNESCO 1994-ben választotta október 5-ét a pedagógusok világnapjává, melynek idei mottója: „Tanárok: vezetni a válságban, újragondolni a jövőt”. Ennek az ünnepnek az apropóján szervezte meg két év szünet után a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetség (RMPSZ) Arad megyei szervezete október 3-án a Pedagógusnapot a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében.

Pellegrini Miklós, az RMPSZ Arad megyei szervezetének elnöke köszöntötte a szép számú résztvevőt, majd Faragó Péter országgyűlési képviselő, az RMDSZ Arad megyei elnöke és Halász Ferenc, a RMPSZ partiumi alelnöke szólt a jelenlevőkhöz. A Szövetség 2021-ben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból tagjainak elismerő oklevelet, a kiemelkedő tevékenységet folytatóknak elismerő emlékérmet adományozott. A tavalyi egészségügyi helyzet miatt ezeknek az átadására most, kicsit késve került sor. Nyugdíjba vonulása alkalmából, az Arad Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettesi munkáját 17 éven át közmegelégedésre végző Pellegrini Miklóst Faragó Péter és Halász Ferenc is köszöntötte az ünnepségen.

A délután fénypontját a Márki Sándor-díjak átadása jelentette. Ezt az elismerést olyan pedagógusoknak ítéli oda kétévenként az RMPSZ Arad megyei szervezete, akik példaértékű pedagógiai és szervezési munkájukkal közösségünk összetartásában vállalnak hatalmas szerepet. Ennek alapján idén a Márki Sándor-díjat Rudolf Ágnes, a Csiky Gergely Főgimnázium magyartanára és Süli Julianna, óvónő kapta meg, a Márki Sándor-életműdíjat pedig Nagy Franciska tanítónak ítélték oda. A laudációkat Spier Tünde, Kocsik Krisztina és Kiss Anna olvasta fel.

Az ünnepség minden mozzanata kis elégtétel volt a résztvevő pedagógusok számára, mert megerősítette őket abban, hogy értelme van a nap mint nap elvégzett tanári/tanítói/óvónői munkának.

A pedagógusnapi rendezvény után, 18 órától könyvbemutatóra került sor ugyanott, a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében. Ujj János, nyug. történelemtanár, helytörténész legújabb kötetét, melynek címe Kisebbségi felekezetek aradi templomai, Király András, a könyvet kiadó aradi Szabadság-szobor Egyesület elnöke mutatta be, s folytatott nyilvános dialógust a szerzővel. Később a résztvevőknek is alkalmuk nyílt kérdéseket intézni Ujj Jánoshoz, aki természetesen készséggel dedikálta is a helyszínen megvásárolható könyvet, melynek nyomdai előkészítését Nagy István végezte, a borító pedig Siska-Szabó Hajnalka és Nagy István munkája.

« A 3 »