„A béke, akárcsak a szabadság, nem nyugalmi állapot” – Október 6-i megemlékezés a Vesztőhelyen és a Szabadság-szobornál

Koszorúzás a Vesztőhelyen 2022. október 6-án [Fotó: Ilona János]

Az Aradi Magyar Napok idei rendezvénysorozatának záró momentumaként került sor október 6-án, csütörtökön a vesztőhelyi obeliszknél a koszorúzásra, az arad-belvárosi római katolikus templomban a kivégzett szabadságharcosok emlékének szentelt gyászszertartásra, este pedig a Szabadság-szobornál szervezett megemlékezésre és koszorúzásra. Iskolánk pedagógusai és diákjai tevékenyen vettek részt a megemlékező ünnepségeken.

Az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc leverésének 173. évfordulóján, október 6-án délután 4 órakor a Vesztőhelyen a román, a magyar és az európai uniós himnusszal kezdődött a megemlékezés. Fekete Károly, az aradi Kölcsey Egyesület alelnöke és Felföldi László pécsi megyéspüspök szólt a jelenlévőkhöz, akikkel együtt imádkozták el a Miatyánkot, majd a vértanúk jelen lévő leszármazottai – Mayering Katalin (Damjanich-leszármazott) és Vécsey Bánk –, az aradi és Arad megyei politikai és civilszervezetek, egyházi, oktatási és közintézmények képviselői, illetve a külhoni vendégek iskolánk diákjainak közreműködésével helyezték el koszorúikat az emlékművön. A Kecskeméti Református Kollégium és a Hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium diákjai kerékpáros emléktúra keretében vettek részt a vesztőhelyi megemlékezésen.

A délután fél 6-kor kezdődő templomi gyászszertartás után az emlékezők gyalog vonultak át a Megbékélési parkba, ahol este 7 órakor a Szabadság-szobornál gyülekeztek a megemlékező aradiak, illetve a bel- és külföldi vendégek. Călin Bibarţ aradi polgármester, Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke és Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke mondott ünnepi beszédet. A béke és a szabadság viszonyát, különös tekintettel a jelenleg zajló orosz–ukrán háborúra, a leghangsúlyosabban Kelemen Hunor taglalta beszédében: „A béke, akárcsak a szabadság, nem nyugalmi állapot itt, Európában. Ezt látjuk, ezt tapasztaljuk, ezt éljük meg. És ahol nincs béke, ott nem lehet szabadság. Ahol nincs szabadság és béke, biztosan sérül az ember méltósága, és ezzel a kör bezárul, mert emberi méltóság nélkül nincs béke, béke nélkül nincs szabadság. A szabadság nem olyan, mint egy ház, amit ha felépítettünk, és hogyha elkészül, ott lesz velünk stabilan, csupán időnként kell kimeszelni. Nem, a szabadságot folyamatosan építeni kell, és ha szükséges, meg kell védeni.”

A koszorúzást a Csiky Gergely Főgimnázium diákjainak fáklyás felvonulása tette ünnepélyesebbé. A diákok égő fáklyával a kezükben állták körbe a Szabadság-szobrot és ott is maradtak az ünnepség végéig.

A Csiky Gergely Főgimnázium részéről Spier Tünde igazgató, Tóthpál Renáta igazgató-helyettes és az iskola diákjai, a CsiGeDT Diáktanács nevében pedig Andrási Rafael (XII. C) és Bálint Anna (IX. A) koszorúztak. A megemlékezők koszorúit a Vesztőhelyen és a Szabadság-szobornál Almási Kristóf, Barbu Márk, Dobos Carlos, Szanda Antónia (XI. A), Andrasoni Orsolya, Bac Barbara, Boar Dávid, Miklós Ádám (XII. A), Cozma Emanuel, Spasnici Sebastian (XII. B), Rédi Noémi, Sabău Vanesa (XII. C) helyezték el.

« A 2 »