A szecesszió világnapja Aradon 3.0 – 2022

[Fotó: Bagyinszki Zoltán]

2022-ben immár harmadszor ünnepeltük meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban a szecesszió világnapját. A „boldog békeidőkben” kialakult stílus a művészetben egy forradalmian új világot teremtett és ennek a világnak jeles magyar alkotói és alkotásai vannak. Május 25. és június 6. között Fodor György (a gyulai Erkel Gimnázium tanára) egy rendkívül ötletes és szellemes online vetélkedőt állított össze.

A verseny témái a következők voltak: Thék Endre és Zsolnay Vilmos munkássága, valamint Arad és Gyula szecessziós értékei. Az eredményhirdetésre városunkban került sor június 10-én. A díjazottak – 4 diák a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumból, a Harruckern János közoktatási intézményből, illetve a Csiky Gergely Főgimnáziumból (Tamás Hannibál – IX. A, Szatmári Martin, Csapó Dávid – XII. A, Anghel Orsolya – VII. A) – Bagyinszki Zoltán Szecesszió – Art Nouveau című fotóalbumát kapták ajándékba.

Ezt követően vendégeinket körbevezettük iskolánkban, majd egy közös szecessziós városi séta következett. A Kultúrpalotánál Bognár Levente tanácsos köszöntött és mutatta be a gyulaiaknak Arad egyik legszebb épületét. Szántay Lajos szobrának a megkoszorúzása után az Ereklyemúzeumot tekintettük meg. A nap fénypontja a Kultúrpalota képtárának a megtekintése volt Fekete Károly, az Aradi Kölcsey Egyesület alelnöke hozzáértő és érdekfeszítő kalauzolásával. A diákokat lenyűgözte Feszty Árpád Krisztus temetése című alkotásának monumentalitása, a festményből áradó erő és szépség. A Feszty-triptichon mellett Liezen-Mayer Sándor Mátyás király képe, Munkácsy Mihály, Than Mór, Marastoni Jakab, Orlai Petrich Soma, Szamossy Elek, Lotz Károly remekművei illusztrálták a korabeli magyar képzőművészet gazdagságát.

Akárcsak 2021-ben, idén is a következő sorokkal zárom ezt az írást: „reményeink szerint jövőre folytatjuk e lassan már hagyománnyá váló rendezvényt”.

[Fotó: Bagyinszki Zoltán]

« A 2 »