Tanítványok és diákok vagyunk, egy életen át… XVI. Nemzedékek Találkozója Aradon

A Csiky Gergely Főgimnázium 2020-as végzőseinek egy csoportja a XVI. Nemzedékek Találkozóján [Fotó: Ilona János]

2021. szeptember 25-én, szombaton szervezte meg az idén 30 éves Alma Mater Alapítvány a XVI. Nemzedékek Találkozóját (Véndiák-találkozót) Aradon.

Reggel 9 órakor az immár hagyományos ökumenikus istentisztelettel kezdődött a rendezvény az arad-belvárosi római-katolikus templomban. Blénesi Róbert plébános, minorita atya köszöntötte az egybegyűlteket, Szilvágyi Gellért, a zimándújfalusi római katolikus templom kántora orgonált, majd Baracsi Levente református lelkipásztor olvasta fel a szentírási olvasmányt.

Szilvágyi Zsolt temesvár-józsefvárosi római katolikus templom plébánosa, iskolánk volt diákja prédikációjában a bizalom, a megbocsájtás és a szeretet leckéjéről szólt, amelyet, legyünk bár fiatalok, felnőttek, vagy idősek, állandóan tanulnunk kell, hiszen „tanítványok és diákok vagyunk, egy életen át”.

Dr. Sallai Jakab kisszentmiklósi baptista lelkipásztor imádkozott, s a gyülekezet ifjú tagjainak egy csoportjával csengettyűs zeneszámokat adott elő, a Miatyánkot Vékony Zsolt, szentleányfalvi református lelkipásztor, a Csiky Gergely Főgimnázium protestáns hitoktatója mondta el, majd Heinczinger Miklós (Mika), a Misztrál együttes énekesének előadása következett.

A 2019–2020-as végzősök hagyományos ballagási ünnepsége a koronavírus-járvány miatt elmaradt, tavaly, május 29-én csak virtuális ballagással, egy hangulatos kisfilmmel kellett „beérniük”. Az iskola vezetőségének ötleteként a Nemzedékek Találkozója egy szép momentumaként került sor az akkori végzősök, egyben a legfiatalabb véndiákok üdvözlésére és díjazására. Spier Tünde igazgató szólt hozzájuk, majd az osztályfőnökök – Ruja Ildikó (XII. A), Nyári Melinda (XII. B), Kurunczi Andrea (XII. C) – adták át az ünnepségen jelenlévő 2020-as végzősöknek a jelképes útravalót tartalmazó tarisznyát, a díjazottak oklevelét és jutalmát. Spir Rebeka Petra az ő nevükben köszönte meg egykori tanáraiknak a figyelmet és az utólagos gondoskodást is.

A Himnusz közös eléneklésével és Tankó László orgonista, az arad-belvárosi római katolikus templom kántora kivonulási orgonaszólójával ért véget az ökumenikus istentisztelet.

A Jelen Ház nagytermében 11 órától került sor Nagy István Emlékezni márpedig kell! – 30 éves az Alma Mater Alapítvány című könyvének bemutatójára. Kurunczi Enikő IV. osztályos diákjai adtak elő énekeket, majd prof. dr. Zakar Péter, szegedi történész, Arad és az aradiak régi barátja méltatta a könyvet, Nagy István pedig elmondta, hogy a könyvben azok írásai, visszaemlékezései jelentek meg (az Alma Mater Alapítvány tevékenységére vonatkozó korábbi interjúkkal, anyagokkal kiegészítve), akik az erre vonatkozó felkérést elfogadták.

Kranowszky Nagy Andrea alapítványi elnök biztatására ezután kötetlen beszélgetés kezdődött az Alma Mater szerepéről, jelentőségéről.

« A 2 »