Tamburamese – Szlavóniától a Bánságig

A vajdasági Pendergő Tamburazenekar előadása a Csiky Gergely Főgimnáziumban [Fotó: Máthé Johanna]

Nagy volt az izgalom szeptember 24-én, pénteken délben a Csiky Gergely Főgimnázium elemi osztályosai körében, akik meghívást kaptak egy szabadtéri koncertre. A rendezvényt iskolánk az RMDSZ Arad Megyei Szervezete támogatásával, az Aradi Magyar Napok keretén belül szervezte meg. A helyszín a tervekhez képest változott, s végül nem egy előadóterem, hanem a Főgimnázium udvara lett, azért, hogy a járványügyi szabályoknak eleget tudjunk tenni, ugyanakkor minden kisiskolás tanulónk részt tudjon venni ezen a rendhagyó előadáson.

A képzeletbeli színpadon a vajdasági Pendergő Tamburazenekar gyermekkoncert-sorozata Tamburamese – Szlavóniától a Bánságig címmel elevenedett meg. Az aradi előadásra a Nemzeti Kulturális Alap és a Halmos Béla Program támogatásával került sor.

Több okból is ragyogtak az arcok. Az előkészítő osztályosok először vehettek részt egy rendezvényen büszke iskolásként. Az I–III. osztályosok, akik most a Minorita rendház termeiben tanulnak, nagyon örültek a lehetőségnek, hogy viszontláthatják kedves iskolájuk épületét egy kellemes séta után. A rangidős IV. osztályosok pedig házigazdaként várták kisebb társaikat félkörbe rendezett székekkel.

Üdvözlések és ölelések után mindenki helyet foglalt és igyekezett a zenekarra koncentrálni, melynek beharangozott sztárhangszere a tambura volt. Erről a hangszerről nem sokat tudtak a gyermekek, mivel nem jellemző az erdélyi népi zenekarokra, ezért figyelmesen hallgatták „cincogó” hangját és ügyesen ismerték fel kedvelt népdalaikat is tambura előadásban. Az előadók bíztatására mindenki együtt énekelt, de azért arra nem számítottunk, hogy táncra is perdülünk. Pedig perdültünk és nagyon jó kedvvel zártuk az iskola második hetét. Köszönjük az előadóknak!