A tavalyinál jobb érettségi eredmények, az óvások előtt

Július 5-én, hétfő délelőtt tették közzé a tanügyminisztérium honlapján a 2021-es érettségi nyári vizsgasorozatának eredményeit, s ezzel egyidőben az iskolákban is kifüggesztették azokat. A nyolcadikosok képességfelmérőjéhez hasonlóan, a vizsgázó diákok az általuk megkapott kódok alapján férhetnek hozzá eredményeikhez. A Csiky Gergely Főgimnázium végzőseinek eredményeit ITT tekinthetjük meg.

A Csiky Gergely Főgimnáziumban 55 diák (50 idei, 4 korábbi végzősünk, és egy másik városból Aradra költözött és hozzánk beosztott tanuló) iratkozott be az érettségire, hiányzó nem volt. 38-an értek el átmenő jegyet, 17-en megbuktak, ez 69,09 %-os átmeneteli arányt jelent. (Tavaly 61,40 %, tavalyelőtt 56,06 % volt az eredmény, az óvások előtt.) Az idei 50 csikys végzős közül 38-an vizsgáztak sikeresen, ez 76,00 %-os átmeneteli arányt jelent (a tavalyi érték 72,09 %, a tavalyelőtti pedig 59,01 % volt). Korábbi végzőseink, és a hozzánk beosztott ötödik diák közül viszont, sajnos, senki nem jutott át sikeresen az érettségi nyári sorozatán. Országos szinten az érettségizők 67,8 %-a (tavaly 62,09 %) vizsgázott sikeresen, az idén végzettek körében pedig 73,9 % (tavaly 71,4 %) az átmeneteli arány.

5 diákunk ért el 9-es vagy 9-es feletti átlagot, további 16 diákunk pedig 8-as felett teljesített. 4 diák írt 9-es feletti dolgozatot román nyelv és irodalomból, 2 diák a maximális 10-est, további 22 diák pedig 9-es vagy 9-es feletti osztályzatot ért el magyar nyelv és irodalomból. A szakhoz kapcsolódó kötelező tantárgyból (matematikából) 5-en értek el 9-es feletti osztályzatot. Úgy tűnik, a szaknak megfelelő választható tantárgyaknál (anatómia, fizika, földrajz, informatika, szervetlen kémia) idén nem kényeztették el könnyű tételekkel a diákokat, 16 darab 9-es vagy 9-es feletti osztályzatot értek el diákjaink, 10-est viszont nem.

Ami a bukások okát illeti:

– 1 (korábbi végzős) diák minden tantárgyból átmenő jegyet ért el, de 27 századdal a sikeres érettségihez szükséges 6-os átlag alatt maradt a végső jegye;

– 10 diák román nyelv és irodalomból, 2 diák matematikából, 2 diák informatikából, 1 diák pedig románból és földrajzból vizsgázott sikertelenül.

Ma, hétfőn 12–18 óra között lehet benyújtani az esetleges óvásokat, majd azok elbírálása után a végleges eredményeket július 9-én, pénteken teszik közzé.

Részletes statisztikát az osztályonkénti átmeneteli aránnyal és további adatokkal a végleges eredmények kifüggesztése után közlünk itt, a weblapon.