10 éves a Csiky-weblap

Bizony, nem csalás, nem ámítás, elértük az első kerek évfordulónkat. Napra pontosan 10 évvel ezelőtt, 2010. december 20-án mutattuk be az akkori Csiky-napon iskolánk honlapját. Ködös, hűvös decemberi nap volt az is, a résztvevő diákok és tanárok többsége már a közelgő karácsonyra és a téli szünidőre készült (ahogy ma is), de a weblap már élt és mocorgott, létrehozói pedig csöndben reménykedtek, hogy beváltja majd a hozzá fűzött reményeket.

Az alapelv a következő volt: egy vonzó külsejű, dinamikus mini hírportál működtetése, amelyen nem csak és nem is elsősorban statisztikai adatokat teszünk közzé, hanem főként az iskolai élet eseményeit, történéseit mutatjuk be a látogatóknak szöveggel, képpel, hanggal, videóval. Lehetőleg naprakészen, ám ezt a mindenkori szerkesztők egyéb elfoglaltságai miatt (hiszen ők nem főmunkaidős, fizetett munkatársak, hanem pedagógusok és diákok), nem mindig sikerült maradéktalanul teljesíteni.

A történelmi hűség kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy 2004-ben kísérleti jelleggel már elkészült egy weblap, amely azonban csak néhány hónapig működött, és főként a korábbi iskolai évkönyvek rövidített anyagait tartalmazta.

2010-ben fél évig tartott a weblap előkészítése, amelyben Veress Dávid, akkori végzős XII. A osztályos diák vállalt oroszlánrészt. Mivel a HTML-alapú weblap frissítése, az új anyagok feltevése meglehetősen nehézkesen működött, 2011 októberében egy adatbázis-alapú WordPress-oldalra tértünk át, amelynek programozását volt tanítványunk, Ilyés Levente végezte el. 2013 áprilisában történt az első komolyabb „ráncfelvarrás” a kinézeten és a menüszerkezeten, s később még két alkalommal került sor ilyen műveletre. (Érik már az újabb átalakítás, frissítés, reményeink szerint tavasszal arra is sor kerül.)

A weblap működtetésében és a szerkesztési munkában előbb egy, majd egyre több diák vett részt. Zsóri Blanka, 2012-es végzősünk volt az „úttörő” riporter, őt követték a többiek, a 2013–2014-es tanévtől kezdve. IDE kattintva tekinthetjük meg a szerkesztők fényképes listáját, a tanévek szerinti lebontásban.

Öt évvel ezelőtt, 2015. december 10-én, az akkori Csiky-napok nyitányaként ünnepeltük a weblap 5. évfordulóját. Azon a média szerepéről, befolyásáról folytattunk fórumbeszélgetést szakmabeliek – Pálfi Kinga, televíziós szerkesztő, riporter, László Ferenc, operatőr, Veres János, szervergazda, Pataky Lehel Zsolt, az aradihirek.ro szerkesztője, illetve Gál Zoltán Csaba, a Nyugati Jelen újságírója – és csikys diákok közreműködésével. Az évfordulóval és a fórumbeszélgetés témájával kapcsolatos versenyek értékelésére és eredményhirdetésére is akkor került sor.

Természetesen az idei év kora tavaszán is terveztünk évfordulós programokat, élő találkozást az elmúlt évek szerkesztőivel, ám közbeszólt a járvány, és hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nehéz, pontosabban lehetetlen lesz bármiféle nyílt rendezvény szervezése és lebonyolítása. Az online oktatás számtalan kihívása is „megfelelően” leterhelt mindenkit ahhoz, hogy ne jusson idő és energia nagyszabású ünneplés szervezésére. Nem baj, ennek most így kellett lennie. Csöndesen, visszafogottan ünneplünk, s örvendünk annak, ami igazán lényeges, hogy az olvasók figyelme nemhogy lankadna, de folyamatosan növekszik. Egyre többen látogatják weboldalunkat, egyre többen követik facebook-os bejegyzéseinket is, azokra visszajeleznek, hozzászólnak. A nyilvános ünneplést pedig ha nem most és nem jövőre, akkor a 15. évfordulón fogjuk bepótolni. Ha megérjük.

Ahhoz, hogy a Csiky Gergely Főgimnázium honlapja gördülékenyen működjön, és hogy a cikk elején vázolt alapelvhez továbbra is ragaszkodhassunk, sokaknak a munkája szükséges: a mindenkori tanár- és diákszerkesztőké, a riportok, beszámolók, interjúk, hangfelvételek, fotók és videók készítőié, az intézményvezetőké, akik segítik és irányítják a szerkesztők tevékenységét, illetve természetesen Veres János szervergazdáé, aki a weblap közzétételéhez szükséges technikai háttért felügyeli. Mindnyájuknak őszinte köszönetet mond a főszerkesztő.